Perr Schuurs

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Perr Schuurs

Perr Schuurs is een Nederlandse centrale verdediger. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Ajax naar het Italiaanse Torino.

  • Schuurs speelt momenteel voor Torino
  • Tussen 2018 en 2022 speelde hij voor Ajax
  • De verdediger brak door bij Fortuna Sittard
  • Schuurs speelde als jeugdinternational voor Jong Oranje

Clubcarrière Perr Schuurs

Schuurs werd op 26 november 1999 geboren in Nieuwstadt, in de buurt van Sittard. Hij komt uit een echte sportfamilie. Zijn vader Lambert was actief als handballer en ultraloper, waar zijn zussen Demi (tennis) en Fleau (handbal) eveneens een succesvolle carrière hebben opgebouwd. Moeder Monique was niet actief in de topsport, maar zij zorgde vooral voor evenwicht in het gezin Schuurs.

Schuurs begon zijn voetbalcarrière in het shirt van amateurclub FC RIA in Nieuwstadt. “Je zag meteen dat hij kon voetballen. Hij had overzicht, goede pass en een goed schot”, vertelde voormalig jeugdtrainer Ronald Bronneberg jaren later aan Hart van Nederland. Een mooie vervolgstap kon dan ook niet uitblijven. “We misten hem natuurlijk toen hij van wegging.” Zijn nieuwe bestemming werd niet geheel verrassend Fortuna Sittard, de profclub uit zijn geboorteregio.

Perr Schuurs (Fortuna Sittard)
Als toptalent bij Fortuna Sittard (Pro Shots)

Doorbraak in Sittard

Schuurs wist de jeugdopleiding van Fortuna Sittard te doorlopen en bereikte zo de A-selectie. Op 14 oktober 2016 maakte de verdediger zijn debuut in de Limburgse derby tegen VVV-Venlo (2-0 zege) door vlak voor tijd in te vallen. In de weken erna mocht Schuurs nog een paar keer invallen om op 9 december zijn basisdebuut te maken tegen FC Oss. Dit duel ging met 3-1 verloren, maar zelf maakte hij zoveel indruk dat hij de rest van het seizoen geen minuut meer hoefde te missen.

In de zomer van 2017 werd Schuurs door trainer Sunday Oliseh zelfs benoemd tot aanvoerder. Een opvallende beslissing gezien het feit dat hij amper een jaar aan profvoetbal in de benen had, maar het bleek een perfecte match. Schuurs groeide uit tot hét gezicht van Fortuna Sittard en had daarmee een groot aandeel in het succes. De Limburgse club eindigde als tweede achter kampioen Jong Ajax en promoveerde daardoor rechtstreeks naar de Eredivisie. Op dat moment had Fortuna al zestien opeenvolgende seizoenen in de Eerste Divisie gespeeld.

Transfer naar Ajax

Schuurs werd alom geroemd voor zijn prestaties bij Fortuna Sittard, maar speelde zelf niet op het hoogste niveau voor de Limburgers. Al in december 2017 tekende de verdediger een contract tot de zomer van 2022 bij Ajax. De Amsterdammers betaalden ruim twee miljoen euro aan Fortuna, exclusief bonussen. Afspraak was dat Schuurs het seizoen zou afmaken in Sittard, maar na het afronden van de Eerste Divisie mocht hij al wel mee op trainingskamp naar Dubai. In een oefenduel met Al-Ahli maakte hij zijn officieuze debuut voor Ajax.

Schuurs koos met zijn transfer naar Ajax duidelijk voor een investering in zijn toekomst. De club zag hem niet als een directe aanwinst, maar liet hem vooral minuten maken met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Voor Ajax 1 speelde Schuurs vier wedstrijden, waaronder de bekerwedstrijd tegen HVV Te Werve (één goal en één assist). In de Eredivisie bleef zijn aandeel beperkt tot een korte invalbeurt tegen AZ (5-0 zege).

Het seizoen 2019-2020 fungeerde als serieuze test voor Schuurs. In de eerste maanden van het seizoen stond de Limburger regelmatig aan de aftrap, waaronder de uitwedstrijd tegen Lille OSC in de Champions League (0-2 zege), maar gaandeweg het seizoen zette trainer Erik ten Hag hem steeds vaker op de reservebank. Schuurs bleef daardoor steken op zeventien officiële optredens voor Ajax 1. Scoren deed hij dat seizoen één keer, in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Perr Schuurs (Ajax)
In het rood en wit van Ajax (Pro Shots)

Geen zekerheidje

In de zomer van 2020 nam Joël Veltman afscheid van Ajax, waardoor Schuurs een serieuze kans kreeg om zich te bewijzen. Hij speelde maar liefst 41 wedstrijden voor de Amsterdammers (één doelpunt), maar kon de scepsis niet geheel wegnemen. Gaandeweg het seizoen gunde Ten Hag steeds vaker speeltijd aan Jurriën Timber, die uiteindelijk de voorkeur kreeg om samen met Lisandro Martínez het centrale duo te vormen. Dat beeld hield aan gedurende het seizoen 2021-2022.

In januari 2021 verlengde Schuurs zijn contract tot medio 2025. In de maanden erna werd er door verschillende buitenlandse clubs aan de bel getrokken, maar hij weigerde Ajax in die transferzomer te verlaten. Gezien zijn geringe speeltijd in het seizoen 2021-2022 zinspeelde Schuurs op een transfer en die volgende in de zomer van 2022: het Italiaanse Torino haalde hem binnen. De Serie A-club betaalde negen miljoen euro voor de Limburger.

Perr Schuurs (Torino)
Aan de bal bij Torino (Pro Shots)

Sterkhouder bij Torino

Schuurs debuteerde op 27 augustus 2022 in de Serie A-wedstrijd tegen Cremonese (1-2 nederlaag). In zijn eerste seizoen groeide hij meteen uit tot sterkhouder van Torino door 33 officiële wedstrijden in actie te komen, waarin hij één keer wist te scoren. Al na een jaar werd hij in verband gebracht met een aantal aansprekende clubs. De rechtspoot bleef evenwel actief in Turijn. Schuurs zette de ingezette lijn door in de eerste maanden van het seizoen 2023-2024, maar een zware kruisbandblessure beëindigde zijn seizoen vroegtijdig.


Interlandcarrière Perr Schuurs

Schuurs heeft nog geen wedstrijden als A-interland achter de rug. Wel mocht de centrale verdediger in actie komen voor een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen, waaronder Jong Oranje. In 2021 mocht hij met dat team deelnemen aan het EK voor spelers onder 21 jaar.

Laatste update: 22 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie