Erik ten Hag

Erik ten Hag is een Nederlandse voetbaltrainer. Sinds de zomer van 2022 staat hij als manager aan het roer bij de Engelse topclub Manchester United. Ook heeft hij een verleden als profvoetballer.

  • Ten Hag is momenteel manager van Manchester United
  • De Nederlander won in 2023 de Carabao Cup
  • Eerder was hij trainer van Go Ahead Eagles, Bayern München II en Ajax
  • Ten Hag won als Ajax-trainer drie landstitels en twee bekers
  • Hij speelde het gros van zijn carrière voor FC Twente

Voetbalcarrière

Ten Hag werd op 2 februari 1970 geboren in het Twentse Haaksbergen. In zijn geboortedorp trapte hij zijn voetbalcarrière af bij amateurclub SV Bon Boys. Zijn vriend Leon ten Voorde, journalist van TC Tubantia, schreef decennia later: “Een jaar of 12 was hij en hij wist alles beter. En het vervelende was: vaak had hij nog gelijk ook. In zijn voetbalbrein is hij in mijn beleving altijd al een toptrainer geweest.”

Tussen 1977 en 1985 kwam Ten Hag uit voor SV Bon Boys. Voor de eerste selectie speelde hij niet, maar desalniettemin zijn er een lounge en een voetbaltoernooi naar hem vernoemd in Haaksbergen. Nog altijd is Ten Hag een graag geziene gast bij de amateurclub.

Debuut bij FC Twente

Ten Hag speelde gedurende zijn carrière op verschillende posities in de achterhoede en op het middenveld. In 1985 maakte hij de overstap naar FC Twente, waar hij de laatste fase van zijn jeugdopleiding genoot. Op 13 december 1989 debuteerde de Tukker als profvoetballer. In de wedstrijd tegen FC Groningen (5-0 nederlaag) mocht hij na 66 minuten invallen. Ten Hag speelde dat seizoen vijftien officiële wedstrijden, waarvan dertien in Eredivisie-verband.

De Graafschap

In het seizoen 1990-1991 droeg Ten Hag het blauw-witte tenue van De Graafschap. Onder leiding van Simon Kistemaker speelde hij samen met onder meer Hans Kraay junior, Eric Redeker, Art Langeler, Jan Vreman en Jurrie Koolhof. De Superboeren beleefden een geweldig seizoen door 25 van de 38 competitieduels winnen af te sluiten, waar slechts twee duels verloren gingen. Daarmee werd promotie naar de hoogste divisie afgedwongen.

Ook in het seizoen 1991-1992 kwam Ten Hag uit voor De Graafschap. In dit Eredivisie-jaar kwam hij significant minder vaak in actie, maar alsnog werd hij in de helft van de wedstrijden ingezet. Ten Hag groeide dankzij diens periode op De Vijverberg uit tot een vriend van Kistemaker, die in november 2021 overleed. Kraay vertelde daarover in De Telegraaf: “In 2020 onderging hij al een zware hartoperatie. Hij lag toen acht weken in het ziekenhuis in Alkmaar en kreeg bezoek van Erik. Die zag dat hij daar op een postzegel naar het voetbal zat te kijken. ‘Dit kan niet trainer’, zei Ten Hag toen. Een dag later liet Erik zo’n televisietoestel van twee bij twee meter bezorgen in die ziekenhuiskamer voor zijn vriend Simon.”

Eerste terugkeer bij FC Twente

In de zomer van 1992 keerde Ten Hag terug bij FC Twente. In het seizoen 1992-1993 droeg de Tukker in 26 officiële wedstrijden het tenue van de club uit Enschede, waar de teller in het daaropvolgende jaar op 23 wedstrijden bleef steken.

Kort verblijf bij RKC en Utrecht

In het seizoen 1994-1995 verdedigde Ten Hag de clubkleuren van RKC Waalwijk. Hij speelde dat seizoen bijna alle wedstrijden voor de Brabanders, waardoor de samenwerking beperkt bleef tot één seizoen. In de zomer van 1995 vertrok Ten Hag naar FC Utrecht, waar hij eveneens uitgroeide tot een gewaardeerde schakel.

Ten Hag als FC Twente-speler (1996, Pro Shots)

Opnieuw terug bij FC Twente

Ook het verblijf bij FC Utrecht was van korte duur. In de zomer van 1996 keerde Ten Hag voor de tweede keer in zijn carrière terug bij FC Twente, waar hij tot en met het seizoen 2001-2002 zijn voetbalkunsten zou vertonen. De latere voetbaltrainer bereikte in het seizoen 1997-1998 de achtste finales van de UEFA Cup, waarin het Franse AJ Auxerre over twee wedstrijden met 2-1 te sterk bleek.

Ten Hag beleefde zijn hoogtepunt als profvoetballer in het seizoen 2000-2001. Onder leiding van Fred Rutten won FC Twente de bekerfinale tegen PSV door de strafschoppenserie in eigen voordeel te beslissen. Ten Hag kwam in De Kuip de volledige 120 minuten in actie, maar nam zelf geen strafschop. Met de gewonnen bekerfinale zorgde de club uit Enschede voor een glimlach na een bijzonder moeilijke periode, waaronder de vuurwerkramp in Enschede van een jaar eerder.

PeriodeClub
1989-1990FC Twente
1990-1992De Graafschap
1992-1994FC Twente
1994-1995RKC Waalwijk
1995-1996FC Utrecht
1996-2002FC Twente

Trainerscarrière

Ten Hag werd in 2002 afgedankt door toenmalig Twente-trainer John van ‘t Schip. De geroutineerde Tukker besloot zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen en werd in dienst genomen als hoofd jeugdopleiding. Vanaf 2006 werd hij als assistent-trainer toegevoegd aan de technische staf van de eerste selectie, waar Ten Hag onder meer als rechterhand fungeerde van Fred Rutten.

Fred Rutten (links) en Erik ten Hag (Pro Shots)

In 2009 werd Ten Hag als assistent-trainer naar PSV gehaald. FC Twente wilde hem eigenlijk niet laten gaan, maar stemde uiteindelijk alsnog in met diens afscheid. De Enschedese aanhang kon de hereniging tussen Rutten en Ten Hag bij de Eindhovenaren overigens niet waarderen. Tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen FC Twente en PSV in het seizoen 2009-2010 ontrolde de fanatieke aanhang verschillende spandoeken, waaronder eentje met de tekst ‘Erik denkt alleen maar aan z’n eigen Haggie’.

Go Ahead Eagles

In 2012 werd Rutten ontslagen door PSV, waarna Ten Hag zich solidair verklaarde. Korte tijd later tekende de Tukker zijn eerste contract als hoofdtrainer bij Go Ahead Eagles. “Met weinig middelen creëerde Erik een topsportklimaat”, vertelde Jan Kromkamp later aan de NOS. Het bleek een succes in de roos. Ten Hag slaagde er in het seizoen 2012-2013 meteen in om Go Ahead naar de Eredivisie te brengen, na een langdurig verblijf in de Eerste Divisie.

Bayern München

Go Ahead Eagles ging zonder Ten Hag de Eredivisie in. Het succes van de Deventenaren maakte indruk op Bayern München, dat hem aanstelde als trainer van het tweede elftal. Ook mocht hij in de seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 meekijken in de keuken van de eerste selectie, in die tijd onder leiding van succestrainer Pep Guardiola.

FC Utrecht

In de zomer van 2015 keerde Ten Hag terug naar Nederland. In zijn eerste seizoen loodste hij FC Utrecht meteen naar de bekerfinale, maar een onfortuinlijk moment van doelman Filip Bednarek werd zijn team fataal: 2-1 voor Feyenoord. Ook in de Eredivisie maakten de Domstedelingen een goede indruk en daarmee sleepte hij de Rinus Michels Award binnen, de prijs voor de beste trainer van Nederland.

Ten Hag won in het seizoen 2016-2017 de play-offs om Europees voetbal. FC Utrecht slaagde er niet in om de play-offs van de Europa League te overleven. In het seizoen 2017-2018 wilde de oefenmeester met de Domstedelingen een nieuwe poging wagen, maar halverwege het jaar maakte hij de overstap van Ajax, dat kort daarvoor Marcel Keizer had ontslagen.

Feest na de bekerwinst met Ajax (Pro Shots)

Ajax

In Amsterdam zorgde Ten Hag meteen voor een eerste succes door De Klassieker tegen Feyenoord te winnen (2-0). De tacticus kreeg de ploeg echter niet meteen aan de praat, waardoor zijn positie in het eerste half jaar zelfs meerdere malen ter discussie werd gesteld. De spelersbus werd op 15 april 2018 zelfs opgewacht door boze Ajax-supporters, nadat PSV middels een 3-0 overwinning op de Amsterdammers landskampioen werd. Nicolás Tagliafico en Siem de Jong kregen de rode kaart.

Ten Hag nam in het seizoen 2018-2019 alle scepsis weg. Ajax veroverde dat seizoen niet alleen de landstitel en de KNVB Beker (0-4 overwinning op Willem II), maar vooral in de Champions League maakten de Amsterdammers indruk. Ajax bleef dat seizoen voortreffelijk overeind tegen clubs als Bayern München, Benfica (groepsfase), Real Madrid en Juventus. Vooral de 1-4 zege in het Bernabéu maakte indruk, maar een historische finaleplaats ontglipte de club ternauwernood door toedoen van Tottenham Hotspur.

In de zomer van 2019 vertrokken Frenkie de Jong (FC Barcelona) en Matthijs de Ligt (Juventus) voor megabedragen uit Amsterdam. In de daaropvolgende jaren zag Ten Hag ook spelers als Hakim Ziyech (Chelsea), Donny van de Beek (Manchester United) en Sergiño Dest (FC Barcelona) mooie transfers maken, maar desondanks slaagde hij er telkens in om een succesvol team te formeren. Ajax stond bovenaan toen in 2020 het Eredivisie-seizoen voortijdig werd beëindigd, waar de titel in 2021 en 2022 werd behaald. In beide jaren werd ook de bekerfinale bereikt, waarvan de 2021-editie opnieuw werd gewonnen (2-1 tegen Vitesse).

Manchester United

Het succes van Ajax bleef niet onopgemerkt in het buitenland. Tijdens het seizoen 2021-2022 werd Manchester United herhaaldelijk gelinkt aan Ten Hag en op 21 april 2022 werd de overstap daadwerkelijk bevestigd door de club uit de Engelse Premier League. Na afloop van het seizoen vloog de oefenmeester meteen naar Manchester om de voorbereiding op zijn nieuwe job te starten. Mitchell van der Gaag en Steve McClaren werden aangesteld als diens assistenten.

Manchester United haalde op voorspraak van Ten Hag twee Ajax-spelers in huis: Antony en Lisandro Martínez. Ook spelers als Tyrell Malacia (Feyenoord) en Christian Eriksen (Brentford) werden in huis gehaald. Steraanvaller Cristiano Ronaldo bleef ondanks het mislopen van Champions League-voetbal actief op Old Trafford, maar in diens eerste maanden zorgde de geroutineerde Portugees regelmatig voor problemen. Tijdens de WK-break werd het contract van Ronaldo ontbonden.

Erik ten Hag
Als manager van Manchester United (Pro Shots)

Ten Hag kende een valse start met nederlagen tegen Brighton & Hove Albion (1-2) en Brentford (0-4), waardoor er meteen twijfels ontstonden. De thuiswedstrijd tegen Liverpool werd door Britse media meteen als examen betiteld. De Nederlander slaagde voor dit examen door de aartsrivaal met 2-1 te verslaan, waarna Manchester United steeds beter begon te draaien. In de daaropvolgende maanden werden ook de thuisduels met Arsenal (3-1), Tottenham Hotspur (2-0) en Manchester City (2-1) in winst omgezet.

Onder leiding van Ten Hag won Manchester United voor het eerst in bijna zes jaar tijd weer een prijs. De Carabao Cup-finale tegen Newcastle United werd met 2-0 gewonnen, enkele dagen na het uitschakelen van FC Barcelona in de Europa League. Ook leidde hij United naar de derde plaats in de Premier League en de finale van de FA Cup (verloren van Manchester City).

PeriodeTeamFunctie
2002-2006FC TwenteJeugdtrainer
2006-2009FC TwenteAssistent-trainer
2009-2012PSVAssistent-trainer
2012-2013Go Ahead EaglesHoofdtrainer
2013-2015Bayern München IIHoofdtrainer
2015-2017FC UtrechtHoofdtrainer
2018-2022AjaxHoofdtrainer
2022-hedenManchester UnitedHoofdtrainer

Laatste update: 4 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie