Donny van de Beek

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Donny van de Beek

Donny van de Beek is een Nederlandse middenvelder. De international van het Nederlands elftal maakte in de zomer van 2020 de overstap naar Manchester United, dat hem in januari 2024 verhuurde aan Eintracht Frankfurt.

  • Van de Beek speelt momenteel voor Eintracht Frankfurt
  • De middenvelder is gehuurd van Manchester United
  • Hij kwam eerder uit voor Ajax en Everton
  • Van de Beek werd in 2019 kampioen van Nederland
  • In 2017 debuteerde hij als international van het Nederlands elftal

Clubcarrière

Van de Beek werd op 18 april 1997 geboren in Nijkerkerveen. In het Gelderse dorp begon hij ook zijn voetbalcarrière in het shirt van Veensche Boys, dat hem al op tienjarige leeftijd aan Ajax kwijtraakte. Door zijn jonge vertrek deelde de club niet mee in de latere transfer naar Manchester United, maar toch vergat hij zijn amateurclub niet. “Als wij het moeilijk hebben, dan helpt hij”, vertelde voorzitter Jan van Leuveren aan Omroep Gelderland. Zo betaalde Van de Beek de tribune van de vereniging, met daarop stoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA. Als dank werd de tribune vernoemd naar de middenvelder.

Ajax

Als D-pupil van Veensche Boys werd Van de Beek opgepikt door de voetbalacademie van Ajax. De middenvelder maakte een goede ontwikkeling door op De Toekomst en dat leverde hem in de winter van 2014-2015 een kans in de A-selectie op. Met zijn boezemvriend Abdelhak Nouri mocht hij mee op trainingskamp naar Qatar. In die periode kwamen beide partijen een contract overeen tot de zomer van 2018, waarna hij zich razendsnel doorontwikkelde.

In januari 2015 debuteerde Van de Beek zijn professionele debuut door met Jong Ajax in de Jupiler League te spelen. De Amsterdamse talenten verloren kansloos bij Sparta Rotterdam, maar desondanks ging het hard met de middenvelder. Nog datzelfde seizoen liet trainer Frank de Boer hem voor het eerst opnemen in de A-selectie voor een officiële wedstrijd, al leverde dat nog geen speelminuten op. Wel werd Van de Beek in 2015 verkozen tot Talent van De Toekomst.

In het seizoen 2015-2016 switchte Van de Beek tussen Jong Ajax en de A-selectie. Op 26 november 2015 maakte hij zijn officiële debuut door Lasse Schöne af te lossen in de Europa League-wedstrijd tegen Celtic. Een aantal dagen later stelde De Boer hem zelfs vanaf het begin op in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Nog datzelfde kalenderjaar wist Van de Beek ook voor het eerst te scoren in de A-selectie. In de Europese thuiswedstrijd tegen Molde FK kopte hij op aangeven van Ricardo van Rhijn de 1-0 tegen de touwen, al hield de dolgelukkige Ajacied daar wel een hoofdwond aan over.

Van de Beek sloot het seizoen af met tien officiële wedstrijden in Ajax 1. In het seizoen 2016-2017 lukte het de middenvelder niet om zijn tweede goal voor de Amsterdammers te produceren, maar langzaamaan werd hij wel een vaste waarde in de selectie. Zijn teller eindigde op 32 officiële wedstrijden, waarvan negentien in de Eredivisie. Ook mocht hij tien wedstrijden opdraven in de Europa League, waaronder een invalbeurt van twintig minuten in de finale tegen Manchester United.

Het drama Nouri

Het seizoen 2017-2018 begon met een absolute nachtmerrie voor Van de Beek. In de voorbereiding ging Ajax naar Oostenrijk voor een trainingskamp, waar zijn maatje Appie Nouri plotseling in elkaar zakte tijdens het oefenduel met Werder Bremen. Aan zijn hartstilstand hield Nouri ernstige hersenschade over. Na het tragische ongeval kwam Van de Beek veelvuldig over de vloer bij de familie. In De Wereld Draait Door vertelde hij: “Steven (Bergwijn, red.) was er ook vaak. Dan zaten we met de familie te praten over Appie en konden we ons ei kwijt. Die periode hebben we dat heel veel gedaan.”

De Ajax-selectie was zwaar aangeslagen door het leed van Nouri. De spelers moesten echter door, dus ook Van de Beek. Het vertrek van Davy Klaassen bood hem de kans om een vaste waarde te worden in het elftal van de nieuwe trainer Marcel Keizer. In de voorronde Champions League-wedstrijd tegen OGC Nice maakte Van de Beek in Amsterdam de 1-0. Na afloop verklaarde hij meteen aan Nouri te hebben gedacht. Overigens zaten de vader en de broer van Appie die avond op de tribune. Nouri senior toonde ondanks de ernstige toestand van zijn zoon zelfs een glimlach.

Vaste waarde in Amsterdam

Ondanks de heftige emoties beleefde Van de Beek een prima seizoen bij Ajax. De vervanger van Klaassen speelde alle 34 competitiewedstrijden, waar hij elf goals en zes assists opeiste. Het bleek een voorbode voor zijn beste seizoen in het shirt van de Amsterdammers. Van de Beek raakte tot zijn eigen ongenoegen zijn basisplaats kwijt onder trainer Erik ten Hag, maar al snel keerde hij terug in het elftal en die stond hij ook niet meer af. De middenvelder had een groot aandeel in het winnen van de dubbel en het bereiken van de halve finales van de Champions League. Zijn teller eindigde op 57 wedstrijden, zeventien doelpunten en dertien assists.

Van de Beek, die scoorde in de Champions League-duels met Juventus en Tottenham Hotspur, werd evenals Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong volop gelinkt aan buitenlandse topclubs. De Ajax-middenvelder bleef echter nog een jaar in Amsterdam. Met tien doelpunten en elf assists in 37 officiële wedstrijden was Van de Beek opnieuw waardevol voor Ajax, dat de ranglijst aanvoerde op het moment dat de eerste coronagolf een einde maakte aan het seizoen. SuperDonny kreeg daardoor niet de kans om op een normale manier afscheid te nemen van de Ajax-fans.

Transfer naar Manchester United

Van de Beek werd in zijn laatste Ajax-seizoen om de haverklap gelinkt aan Real Madrid. Door verschillende media werd zelfs melding gemaakt van een akkoord met de Spaanse grootmacht, maar uiteindelijk besloot de bespeler van Bernabéu niet door te pakken. Van de Beek moest voor een nieuw avontuur dus op zoek naar een alternatieve optie en in september van 2020 viel de keuze uiteindelijk op Manchester United. The Red Devils betaalden tussen de 39 en 44 miljoen euro voor de Ajax-middenvelder, die in Manchester voor rugnummer 34 koos als eerbetoon aan Nouri.

Van de Beek maakte op 19 september 2020 zijn officiële debuut voor Manchester United. De Nederlander mocht invallen tegen Crystal Palace en met een doelpunt liet hij zich meteen gelden, al verloor zijn team wel met 1-3. Van de Beek kreeg in de eerste weken lof voor diens invalbeurten, maar het duurde tot november voordat hij eindelijk eens mocht starten in de Premier League. Manager Ole Gunnar Solskjaer liet het bij incidentele optredens vanaf het beginsignaal.

In de zomer van 2021 begon Van de Beek met veel vertrouwen aan het nieuwe seizoen. De middenvelder had na een vervelende periode hard gewerkt aan zijn fysieke kracht en in de voorbereiding leek het er daadwerkelijk op dat hij een belangrijke rol kreeg toegewezen. Bij aanvang van de competitie bleek er echter niets veranderd: Solskjaer liet het bij incidentele basisplaatsen en invalbeurten, ondanks een verboden transfer naar Everton. De middenvelder scoorde nog wel in de laatste wedstrijd voordat de Noorse manager werd ontslagen, maar ook diens opvolger Ralf Rangnick zag daarna geen vaste waarde in hem.

Verhuurd aan Everton

In januari 2022 werd Van de Beek door Manchester United uitgeleend aan Everton. De middenvelder leek een basisplaats te hebben veroverd onder manager Frank Lampard, maar een blessure gooide roet in het eten. Van de Beek bleef daardoor steken op zeven wedstrijden voor de club uit Liverpool (één doelpunt).

Terug in Manchester

Van de Beek besloot medio 2022 voor zijn kans te gaan bij Manchester United, dat Erik ten Hag aanstelde als manager. In de eerste competitieduels bevond hij zich desalniettemin weer op de reservebank. De middenvelder bleef in het seizoen 2022-2023 steken op tien gespeelde wedstrijden in alle competities, maar dat had wel een treurige reden: in de competitiewedstrijd tegen AFC Bournemouth (3-0 zege) liep Van de Beek een zware knieblessure op na een duel met oud-Feyenoorder Marcos Senesi. Zijn seizoen kwam daarmee vroegtijdig ten einde.

Met het shirt van Eintracht Frankfurt (Pro Shots)

Eintracht Frankfurt

In januari 2024 werd Van de Beek opnieuw uitgeleend door Manchester United. Het Duitse Eintracht Frankfurt werd zijn nieuwe club. De middenvelder maakte op 13 januari zijn debuut in de Bundesliga-wedstrijd tegen RB Leipzig (0-1 overwinning), maar zijn beginperiode verliep zeer moeizaam. Hij werd zelfs buiten de selectie gelaten voor de knock-outfase van de Conference League.


Interlandcarrière

Van de Beek doorliep de hoogste jeugdteams van Nederland voordat hij in september 2017 voor de eerste keer werd opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Speeltijd kreeg hij die interlandperiode nog niet, maar in november 2017 was het dan toch raak: bondscoach Dick Advocaat liet hem opdraven in de oefenwedstrijd tegen Roemenië (0-3 overwinning). “Nouri zou hartstikke trots zijn geweest”, vertelde hij na afloop aan De Telegraaf. “Dat is mijn familie ook. Dit vergeten we nooit meer. Hier gaan we met z’n allen van genieten.”

Nederland kwalificeerde zich niet voor het WK 2018. In de daaropvolgende EK-cyclus lukte het de oranjehemden wel om kwalificatie af te dwingen, waar het team eveneens de finaleronde van de Nations League bereikte. Van de Beek wacht echter nog altijd op zijn eerste eindtoernooi. Door een blessure moest de middenvelder van Manchester United het EK in 2021 noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie