Bryan Gil

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Bryan Gil

Bryan Gil is een Spaanse linksbuiten. De international van Spanje staat sinds de zomer van 2021 onder contract bij Tottenham Hotspur.

  • Gil speelt momenteel voor Tottenham Hotspur
  • De aanvaller won in 2023 de Europa League met Sevilla
  • Hij heeft ook een verleden bij CD Leganés, SC Eibar en Valencia
  • In 2023 won Gil de Nations League met Spanje

Clubcarrière

Bryan Gil Salvatierra werd op 11 februari 2001 ter wereld gebracht in de Spaanse badplaats Barbate. In zijn geboorteplaats trapte de aanvaller zijn voetbalcarrière af bij Barbate CF. De linkspoot maakte in 2012 de overstap naar de jeugdopleiding van Sevilla, waar hij het volledige traject wist te doorlopen.

Debuut voor Sevilla

Gil maakte op 6 januari 2019 zijn debuut in het betaald voetbal. In de thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid (1-1) mocht de linksbuiten in de derde minuut van de blessuretijd invallen voor de moegestreden Wissam Ben Yedder. Op 25 april van datzelfde jaar maakte hij in de thuiswedstrijd tegen Rayo Vallecano (5-0 zege) zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau van Spanje. In het seizoen 2018-2019 mocht Gil in totaal dertien keer opdraven voor Los Nervionenses.

Sevilla liet Gil in het seizoen 2019-2020 zijn Europese debuut maken tegen APOEL Nicosia (1-0 zege). In de groepsfase van de Europa League scoorde hij tegen Qarabag FK, dat met 2-0 werd verslagen. Deze overwinningen bleken de opmars naar de eindzege, maar Gil maakte de finale tegen Internazionale niet mee. De aanvaller werd begin 2020 uitgeleend aan CD Leganés.

Verhuurd aan Leganés en Eibar

Op 16 februari 2020 maakte Gil zijn debuut voor CD Leganés, dat tegen Real Betis bleef steken op een doelpuntloos gelijkspel. Zijn eerste en enige doelpunt voor zijn tijdelijke werkgever maakte de aanvaller op 19 juli in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid (2-2). Hij maakte de 1-1. De Sevilla-huurling speelde in totaliteit twaalf officiële wedstrijden namens de Pepineros.

In het seizoen 2020-2021 werd Gil opnieuw verhuurd door Sevilla, dat een deal sloot met SD Eibar. Voor de bescheiden LaLiga-club maakte de aanvaller zijn debuut in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Osasuna. Scoren deed hij niet in zijn eerste maanden, maar op de derde dag van 2021 was het dan toch raak. Gil besliste de thuiswedstrijd tegen Granada meteen met twee treffers (2-0). In totaal maakte hij vier doelpunten in 29 officiële wedstrijden.

In het tenue van Tottenham Hotspur (Pro Shots)

Transfer naar Tottenham Hotspur

Gil maakte in de zomer van 2021 de overstap van Sevilla naar Tottenham Hotspur. Voor de Londenaren maakte de aanvaller op 19 augustus 2021 zijn officiële debuut in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen Pacos de Ferreira. De Premier League-club verloor met 1-0 in Portugal, maar mede dankzij een assist van de Spanjaard werd de schade in de returnwedstrijd gerepareerd (3-0). Gil en menig teamgenoot werd later dat jaar getroffen door het coronavirus, waardoor de wedstrijd tegen Stade Rennes niet werd gespeeld. Vitesse verkreeg daardoor een ticket voor de knock-outfase.

Het seizoen 2021-2022 verliep moeizaam voor Gil, die bleef steken op één schamele assist in twintig officiële wedstrijden. Aan het einde van de winterse transferperiode werd de aanvaller voor een half jaar uitgeleend aan Valencia.

Bekerfinalist met Valencia

Op 2 februari 2022 maakte Gil zijn debuut voor Valencia, dat Cádiz CF in de Copa del Rey met 2-1 wist te verslaan. Zijn team bereikte dat seizoen de finale van het Spaanse bekertoernooi. De aanvaller viel in de finale tegen Real Betis in, maar kon niet voorkomen dat de club uit Sevilla na strafschoppen aan het langste eind trokken. Til mocht in totaal zeventien keer opdraven voor Los Che (één assist).

Europa League-winnaar met Sevilla

Gil keerde in de zomer van 2022 terug bij Tottenham Hotspur. De Spanjaard hoopte op een tweede kans, maar bleef in het seizoen 2022-2023 steken op elf schamele wedstrijden (één assist) namens de Londenaren. Halverwege besloot hij op huurbasis terug te keren bij Sevilla. Op bekend terrein hervond de linksbuiten iets van zijn zelfvertrouwen door in totaal 24 keer in actie te komen (twee doelpunten, drie assists). In de Europa League-finale tegen AS Roma (winst na strafschoppen) werd Gil in de rust vervangen door Erik Lamela.

Gil als muurligger van Sevilla (Pro Shots)

Interlandcarrière

Gil doorliep verschillende jeugdelftallen van Spanje. Met de Onder 19-selectie werd hij in 2019 Europees kampioen ten koste van de leeftijdsgenoten van Portugal (2-0 overwinning). Bijna twee jaar later, op 25 maart 2021, debuteerde de linkspoot onder bondscoach Luis Enrique in de nationale ploeg van Spanje. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (1-1) mocht Gil 25 minuten voor tijd invallen voor Sergio Canales.

In 2021 behoorde Gil niet tot de EK-selectie van Spanje. Twee jaar later was hij wel van de partij tijdens de Final Four van de Nations League op Nederlandse bodem. In de halve finale tegen Italië (2-1 zege) viel de aanvaller een kwartier voor tijd in, waarna hij de finale tegen Kroatië als bankzitter moest beleven. Spanje won het mini-toernooi door de strafschoppen beter te nemen dan de Kroaten.

Laatste update: 1 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie