Arnaut Danjuma

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Arnaut Danjuma

Arnaut Danjuma is een vleugelaanvaller van beroep. In de zomer van 2023 liet de Nederlander zich door Villarreal verhuren aan Everton.

  • Danjuma speelt momenteel voor Everton
  • De aanvaller staat nog onder contract bij Villarreal
  • In Nederland speelde hij voor NEC
  • Danjuma begon zijn carrière onder de naam Groeneveld
  • In 2018 debuteerde hij als Oranje-international

Clubcarrière

Arnaut Danjuma Groeneveld werd op 31 januari 1997 geboren in het Nigeriaanse Lagos. Hij heeft een Nederlandse vader en een Nigeriaanse moeder. Zij gingen op jonge leeftijd uit elkaar, waarna hij uiteindelijk de keuze maakte om zijn geluk te beproeven in Nederland. Aanvankelijk deed hij dat onder de achternaam van zijn vader (Groeneveld), maar tegenwoordig kennen de fans hem vooral onder de naam Danjuma.

Eerste stappen als voetballer

In Nederland meldde Danjuma zich aan bij amateurclub RKSV Margriet. Zijn jeugdtrainer Ron Smits vertelde jaren later aan Omroep Brabant: “Hij was in de F-jes al exceptioneel goed. Hij maakte acties die ik bij de senioren nog niet had gezien. Ik vroeg mij regelmatig af hoe dit mogelijk was. Hij is de beste speler die ik ooit heb mogen trainen. (…) Hij was eigenlijk nog te jong om al naar de F1 te gaan, maar ook daar stak hij er met kop en schouders bovenuit. Dan wonnen we wedstrijden met 8-0 en scoorde Arnaut er zeven en gaf hij de assist bij de achtste treffer.”

Danjuma werd al na twee jaar opgepikt door TOP Oss, waar hij een transfer naar PSV verdiende. Voor de club uit Eindhoven maakte de aanvaller op 7 december 2015 zijn debuut als profvoetballer. In de met 0-3 verloren wedstrijd tegen NAC Breda zette Danjuma namens Jong PSV zijn eerste stappen als voetballer. Het bleef bij die 23 speelminuten, waardoor PSV uiteindelijk besloot om hem geen nieuw contract aan te bieden.

Doorbraak bij NEC

In de zomer van 2016 maakte Danjuma de overstap naar NEC. De aanvaller begon zijn Nijmeegse periode in het beloftenteam, maar al na enkele maanden maakte hij zijn Eredivisie-debuut door uitgerekend tegen PSV (0-4 nederlaag) minuten te maken in de hoofdmacht. Uiteindelijk speelde Danjuma dat seizoen zestien officiële wedstrijden voor NEC, met één treffer als rendement. De Nijmegenaren degradeerden via de play-offs uit de hoogste afdeling van Nederland.

In de Jupiler League, de toenmalige naam van de Eerste Divisie, beleefde Danjuma een persoonlijk goed seizoen. De vleugelaanvaller scoorde dertien keer in dertig wedstrijden en liet bovendien zeventien keer een medespeler toeslaan. NEC bereikte de play-offs om promotie/degradatie, maar het tweeluik ging aan hem voorbij als gevolg van een spierblessure. De formatie uit Nijmegen redden het niet: een 4-0 nederlaag bij FC Emmen bleek fataal omdat in de return ‘slechts’ met 4-1 werd gewonnen.

Transfer naar Club Brugge

In de zomer van 2018 maakte Danjuma desalniettemin een mooie promotie. De NEC-aanvaller verdiende een overstap naar de Belgische topclub Club Brugge, dat een kleine drie miljoen euro voor hem betaalde. Danjuma beleefde een uitstekende start bij onze zuiderburen en hij scoorde zelfs in de Champions League-wedstrijd tegen de Spaanse topclub Atlético Madrid, maar door een nare enkelblessure moest hij tussen oktober en maart toekijken. Hij keerde vlak voor Play-Off 1 weer terug in de selectie van Club, dat ondanks een goede flow (zeven zeges in tien duels) net tekort schoot voor de titel.

Miljoenendeal met Bournemouth

Al na één seizoen kreeg Club Brugge de kans om fors te verdienen aan Danjuma. AFC Bournemouth wilde bijna 16,5 miljoen euro betalen voor de Nederlander en daar ging de Belgische club mee akkoord, maar net als bij NEC beleefde hij een sportieve dreun door in zijn eerste seizoen te degraderen. Danjuma speelde slechts vijftien officiële duels voor The Cherries, waarvan veertien in de Premier League. Een opvallend detail: de enige twee volledige wedstrijden werkte hij af tegen Tottenham Hotspur (3-2 nederlaag) en Liverpool (0-3 nederlaag).

Voor de tweede keer in zijn carrière kwam Danjuma op het tweede niveau te spelen. Deze ervaring verliep bijna identiek aan die bij NEC. Opnieuw bloeide hij na een moeizaam debuutjaar op met ditmaal zeventien goals en acht assists in 37 officiële wedstrijden, maar ook zijn nieuwe werkgever sneuvelde in de halve finales van de play-offs om promotie. In het tweeluik met Barnsley (3-2 nederlaag over twee duels) maakte Danjuma beide treffers voor Bournemouth.

In Villarreal-shirt (Pro Shots)

Villarreal slaat toe

Danjuma zorgde voor nóg een gelijkenis door na twee seizoenen een miljoenentransfer te maken. Ditmaal viel de keuze op Europa League-winnaar Villarreal CF, dat zo’n 25 miljoen euro betaalde om diens handtekening te bemachtigen. Danjuma maakte meteen indruk door te scoren tegen titelverdediger Atlético Madrid (2-2), waar hij in de groepsfase van de Champions League zelfs vier goals en één assist produceerde. Eén van die assists leverde de Nederlander op bezoek bij Manchester United (2-1 nederlaag).

Danjuma produceerde zestien doelpunten en vier assists in zijn eerste Villarreal-seizoen. De aanvaller speelde zich daarmee in de kijker bij andere clubs, maar tot een transfer kwam het niet in de zomer van 2022. Nog niet. Na een wisselvallige eerste seizoenshelft verdiende Danjuma in januari 2023 alsnog een mooie deal: Tottenham Hotspur huurde hem met optie tot koop van Villarreal.

Reserverol bij Tottenham Hotspur

Danjuma debuteerde op 28 januari 2023 in het shirt van Tottenham Hotspur, dat de FA Cup-wedstrijd tegen Preston North End met 0-3 wist te winnen. De Nederlander maakte als invaller zijn eerste doelpunt voor de Londenaren. Het zou ook meteen zijn laatste treffer in Spurs-tenue blijken te zijn. Danjuma werd nadien nog elf keer ingezet door de Premier League-club, maar zijn bijdrage bleef vooral beperkt tot nietszeggende invalbeurten. De optie tot koop werd dan ook niet gelicht.

Tottenham Hotspur besloot af te zien van een permanente overstap. In de zomer van 2023 werd hij opnieuw uitgeleend en ditmaal met Everton als bestemming. Voor de club uit Liverpool debuteerde de aanvaller op 12 augustus in de thuiswedstrijd tegen Fulham (0-1 nederlaag). Zijn eerste doelpunt maakte hij op 30 augustus op bezoek bij Doncaster Rovers (1-2 overwinning) in de League Cup.


Interlandcarrière

Danjuma maakte op 13 oktober 2018 zijn debuut voor het Nederlands elftal. Hij viel tegen aartsrivaal Duitsland in voor Ryan Babel, met een 3-0 overwinning in de Nations League als resultaat. Drie dagen later maakte de aanvaller zijn eerste interlandgoal in de vriendschappelijke ontmoeting met die andere buurman, België (1-1). Een pikant detail: Danjuma speelde op dat moment pas net enkele maanden voor de Belgische topclub Club Brugge.

In actie voor Oranje (Pro Shots)

Om uiteenlopende redenen verdween Danjuma nadien uit beeld bij Oranje. Er was zelfs even sprake van een uitnodiging voor de Nigeriaanse voetbalploeg, maar in oktober 2021 maakte hij zijn rentree in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar (6-0) dankzij het afhaken van PSV’er Cody Gakpo. Een kwartier voor tijd maakte Danjuma het vijfde doelpunt van het Nederlands elftal. Hij speelde daarna ook nog tegen Montenegro en Noorwegen, met een assist in de laatste wedstrijd.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie