NAC Breda

Breda

Prijzenkast

eredivisie-logo

1x landskampioen

knvb-beker-logo

1x KNVB Beker

1x Eerste Divisie

Laatste nieuws over NAC Breda

NAC Breda is een voetbalclub uit de Brabantse stad Breda. De club werd op 19 september 1912 opgericht en heeft sinds 2003 de plaatsnaam als toevoeging in de naam.

  • NAC Breda werd in 1912 opgericht als fusieclub
  • De volledige naam vormt de langste clubnaam ter wereld
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Rat Verlegh Stadion
  • NAC werd in 1921 kampioen van Nederland
  • Ook won het team één beker en één keer de Eerste Divisie

‘Parel van het Zuiden’

NAC is in 1912 ontstaan door een fusie tussen NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning). De beginletters van beide clubnamen plus de ‘C’ van Combinatie vormden de naam van de nieuwe Bredase club. The Guardian heeft uitgezocht dat de volledig uitgeschreven naam (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda) de langste clubnaam ter wereld vormt: tachtig tekens. Daarmee troeft men het Welshe Clwb Pêl-droed Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch af.

Eén landstitel

NAC werd ingedeeld in de Tweede Klasse Zuid en maakte in 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, de stap naar een competitie hoger. Dat leidde in 1921 tot het eerste grote succes. De Bredase club werd kampioen van het Zuiden en kwalificeerde zich daarmee voor de landelijke kampioenscompetitie, dat ook in eigen voordeel werd beslist. Ruim honderd jaar later is dat nog steeds de enige landstitel in de prijzenkast van NAC. In die jaren domineerde de club in het Zuiden, maar een nieuwe landstitel leverde dat niet op.

Rond de invoering van het betaald voetbal (1954) draaide NAC nog altijd mee in de top van Nederland. Dat veranderde na de introductie van de Eredivisie in 1956. NAC viel de eerste jaren terug naar de middenmoot, eindigde vervolgens een aantal seizoenen in de subtop, maar in het seizoen 1964-1965 ging het helemaal mis: een zestiende plaats en dat betekende degradatie. Binnen een seizoen keerde NAC echter alweer terug in de Eredivisie, waar het vervolgens tot 1983 actief bleef.

NAC eindigde in veruit de meeste Eredivisie-seizoenen in het rechterrijtje. De Parel van het Zuiden kwam meer dan eens in de degradatieproblemen, maar pas in 1983 ging het daadwerkelijk fout. Ook ditmaal keerde NAC binnen een seizoen terug op het hoogste niveau, ware het niet dat de club ook net zo makkelijk weer degradeerde in 1985. Het lukte de club niet nogmaals om razendsnel te promoveren en in dit geval betekende dat in de praktijk acht seizoenen Eerste Divisie.

Zware jaren in een nieuw stadion

In 1993 lukte het NAC pas weer om de Eredivisie-status te bemachtigen. In het seizoen 1995-1996 nam de club afscheid van het iconische stadion aan de Beatrixstraat. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Een vuurwerkfakkel zorgde voor een brand zorgde op de staantribune van de B-Side. Het lukte de brandweer om het vuur te bestrijden, waardoor er drie kwartier later weer gespeeld kon worden. NAC won die avond met 5-1 van sc Heerenveen, ondanks een Friese treffer pal na de aftrap.

NAC realiseerde in 1996 een gloednieuw stadion, dat aanvankelijk de naam Fujifilm Stadion kreeg. In het nieuwe stadion waren de faciliteiten beter in orde, maar dat betekende geen ontwikkeling in de sportieve prestaties. Sterker nog: in 1999 degradeerde NAC opnieuw naar de Eerste Divisie. Voor de derde keer in de clubgeschiedenis flikte NAC het om binnen één seizoen weer te promoveren, maar in die tijd ging het niet goed met de club. In ruil voor de toevoeging ‘Breda’ aan de clubnaam besloot de gemeente om te hulp te schieten door het stadion te kopen.

Europees voetbal in Breda

Niet alleen financieel krabbelde NAC weer op, maar ook sportief. In 2003 eindigde de club zelfs als derde in de Eredivisie en daardoor mocht het deelnemen aan de UEFA Cup. In de eerste ronde stuitte NAC meteen op een tegenstander van formaat: het Newcastle United met spits Alan Shearer. Over twee wedstrijden had NAC helemaal niets in te brengen (0-6), maar zeker op St. James’ Park lieten de duizenden meegereisde supporters zich gelden. Het was in die jaren uniek dat een buitenlandse club zoveel supporters met zich meebracht (3.500).

In 2008 wist NAC in de Eredivisie een nóg beter seizoen te draaien door als derde te eindigen. Het seizoen duurde echter net te lang voor de Bredanaren. Achtereenvolgens FC Twente (voorronde Champions League), sc Heerenveen en NEC (voorronde UEFA Cup) bleken te sterk voor NAC, dat genoegen moest nemen met deelname aan de Intertoto Cup. Ook dit werd een sof. In de derde ronde van de Intertoto bleek het Noorse Rosenborg BK een maatje te groot voor NAC.

Nieuwe degradaties

Ondanks de derde plaats in 2008 besloot NAC om Ernie Brands uit te zwaaien als hoofdtrainer. Robert Maaskant volgde hem op, maar hij kon het succes van zijn voorganger niet herhalen. NAC zakte gaandeweg af op de ranglijst: achtereenvolgens achtste, tiende, driemaal dertiende, vijftiende en zestiende. In 2015 moest de club de play-offs om promotie/degradatie in en daarin bleek Roda JC Kerkrade te sterk. Na vijftien jaar kwam er opnieuw een einde aan het Eredivisie-verblijf van NAC.

NAC keerde in 2017 na twee seizoenen weer terug op het hoogste niveau, waar het ditmaal twee seizoenen actief bleef (veertiende en achttiende). Sinds de degradatie van 2019 is de Bredase club weer terug te vinden in de Eerste Divisie. In 2021 greep NAC ternauwernood naast promotie via de play-offs. Daarna brak de spreekwoordelijke pleuris uit in Breda. Technisch directeur Ton Lokhoff vertrok na een aanvaring met Maurice Steijn, die vervolgens zelf opstapte na een serie bedreigingen aan zijn adres. Een aantal grootaandeelhouders besloot NAC daarop te verkopen.

(Pro Shots)

De verkoop van NAC ging ook niet zonder slag of stoot. De Bredase club zag meerdere overnames mislukken. Zo ging er een streep door de City Football Group, dat voor grote weerstand zorgde binnen de eigen achterban. Het lokale consortium NAC=Breda kocht de aandelen uiteindelijk voor zo’n zeven miljoen euro. Jasper van Eck verklaarde op de clubwebsite: “De afgelopen weken hebben we elkaar op een fantastische manier gevonden vanuit één gedachte: onze club helpen. Niet uit financieel belang, maar uit clubliefde. We bieden NAC een duurzame toekomst, de club wordt weer baas in eigen huis. Wij als investeerders verdwijnen naar de achtergrond en maken de weg vrij voor een nieuwe, autonome clubleiding, die voetbal boven alles zal zetten.”


Het stadion

NAC speelde tussen 1940 en 1996 aan de Beatrixstraat, waar in de jaren zeventig het befaamde ‘Avondje NAC’ ontstond. Ook na de verhuizing in 1996 bleef dit een begrip in het Nederlandse voetbal. NAC ging verder in het Fujifilm Stadion, dat sindsdien twee naamswijzigingen heeft ondergaan: in 2003 kreeg het onderkomen de naam MyCom-stadion en sinds 2006 is er sprake van het Rat Verlegh Stadion. Er is sprake van een capaciteit van 19.000 plaatsen en zelfs in de Eerste Divisie-jaren werd een groot deel daarvan bezet.

De naam Rat Verlegh Stadion refereert aan een Antoon Verlegh, die onder meer als speler, trainer en bestuurslid actief was bij NAC. Hij verdiende de bijnaam De Rat door zijn manier van spelen: behendig en slinks. Naast het stadion is er ook een Bredase straat, website én fanzine naar hem vernoemd.

Laatste update: 4 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie