BSC Young Boys

Bern

Prijzenkast BSC Young Boys

17x landskampioen

8x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over BSC Young Boys

BSC Young Boys is een Zwitserse voetbalclub uit Bern. Thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in het Wankdorf Stadion.

  • BSC Young Boys werd in 1898 opgericht
  • Het Wankdorf Stadion is de vaste thuisbasis
  • De club veroverde zeventien landstitels en acht bekers

BSC Young Boys in nationaal clubverband

BSC Young Boys werd op 14 maart 1898 opgericht. De clubnaam, waarbij de afkorting voor Berner Sportclub staat, fungeerde als knipoog naar het vier jaar eerder gestichtte BSC Old Boys uit Bazel. Al in de beginjaren wist de club meermaals af te rekenen met stadgenoot FC Bern.

Eerste successen

In 1903 kroonde BSC Young Boys zich voor het eerst tot kampioen van Zwitserland. In die periode bestond de competitie uit drie regionale kampioenschappen met een aansluitende finaleronde. De club uit Bern wist zowel BSC Old Boys, FC Basel, FC Bern als Fortuna Basel voor te blijven in de regionale competitie (Centraal-Zwitserland). Met een 3-1 overwinning op FC Zürich en een 5-0 zege op Neuchâtel volstonden vervolgens voor de eerste landstitel.

BSC Young Boys slaagde er niet in om het kampioenschap te prolongeren. In 1904 eindigde de club in de regionale kampioenspoule op evenveel punten als BSC Old Boys en dus moest een play-offwedstrijd de winnaar bepalen. De club uit Basel trok met 3-2 aan het langste eind. Regionaal bleef Young Boys acceptabel presteren, maar pas in 1909 lukte het opnieuw om de beste club van Zwitserland te worden. Nieuwe titels volgden in 1910 en 1911.

Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog bleef het succes van BSC Young Boys beperkt. In 1920 en 1929 kroonde de formatie uit Bern zich weliswaar opnieuw tot landskampioen, maar in de jaren dertig en veertig bleef een landstitel uit. In die periode werd wel voor het eerst in de clubgeschiedenis succes geboekt in het bekertoernooi van Zwitserland (1930 en 1945).

Logo BSC Young Boys
Het logo van BSC Young Boys (Pro Shots)

Vier opeenvolgende landstitels

BSC Young Boys wist in de jaren vijftig terug te keren aan de kop van Zwitserland. In 1957 werd YB voor de zesde keer in de geschiedenis landskampioen. Het team wist dit succesverhaal door te trekken door ook de drie daaropvolgende kampioenschappen binnen te slepen. Het betrof een van de meest succesvolle periodes uit de clubgeschiedenis, maar een passend vervolg bleef uit. Young Boys werd in de twintigste eeuw nog éénmaal landskampioen (1986) en degradeerde in 1997 zelfs naar het tweede niveau.

Al na één seizoen keerde BSC Young Boys terug in de hoogste divisie van Zwitserland, maar degradeerde in 1999 opnieuw. Ditmaal had de club twee seizoenen nodig om een comeback af te dwingen. Na de promotie van 2002 keerde de club al snel weer terug in de bovenste regionen, maar Young Boys had in die periode de pech dat FC Basel een ongekende hegemonie tot stand bracht: twaalf landstitels tussen 2002 en 2017.

Nieuwe succesformule

Na het seizoen 2016-2017 eindigde de hegemonie van FC Basel door toedoen van BSC Young Boys. Na 32 jaar was de club eindelijk weer de beste van Zwitserland. Het kampioenschap bracht nieuw elan naar Bern, want ook in 2019, 2020, 2021, 2023 en 2024 werd de competitie in eigen voordeel beslist. In 2020 en 2023 werd zelfs de Zwitserse dubbel gewonnen (titel en kampioenschap).

Rivaliteit

BSC Young Boys ziet FC Thun als aartsrivaal. De rivaal is afkomstig uit het kanton Bern, waardoor onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Kantonsderby.


BSC Young Boys in Europees clubverband

BSC Young Boys debuteerde in 1957 op het Europese podium. In de Europacup I mocht de club het opnemen tegen Vasas Boedapest, maar over twee wedstrijden bleek de Hongaarse club met 2-3 te sterk. Een jaar later nam de Zwitserse formatie revanche door MTK Boedapest uit te schakelen. Ook SC Wismut Karl-Marx-Stadt sneuvelde in de kwartfinale, maar het Franse Stade de Reims bleek een te groot obstakel in de jacht op een finaleplaats.

De halve finale van 1959 is nog altijd de beste prestatie van BSC Young Boys in Europees verband. De club heeft sindsdien aan verschillende competities deelgenomen, maar een finaleplaats kwam niet meer in het vizier. In het seizoen 2020-2021 sneuvelden de Zwitsers in de achtste finales van de Europa League door toedoen van Ajax (0-5 over twee wedstrijden).

Balans tegen Nederlandse clubs

Het tweeluik met Ajax in 2021 was niet de eerste kennismaking met Nederlandse clubs. In het seizoen 1987-1988 bleek de Amsterdamse club opnieuw de sterkste (tweemaal 0-1), maar eerder dat toernooi werd op basis van de uitdoelpuntenregel nog wel afgerekend met FC Den Haag (nu ADO Den Haag).

Ook in het seizoen 2019-2020 lukte het Young Boys om een Nederlandse opponent over twee duels de baas te blijven: Feyenoord. Na de 2-0 in Zwitserland volstond een 1-1 gelijkspel in De Kuip.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het tenue van BSC Young Boys gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Bert Theunissen1964-1967 en 1970-1973
Jan Verheijen1980

Het stadion van BSC Young Boys

BSC Young Boys speelt sinds 2005 in het nieuwe Wankdorf Stadion. Tot 2020 stond het onderkomen van de club officieel bekend als het Stade de Suisse Wankdorf Bern. In totaal kunnen er 31.781 voetbalsupporters naar binnen. Alleen het St. Jakob Park van FC Basel heeft in Zwitserland een hogere capaciteit.

Het Wankdorf Stadion werd in 2008 gebruikt als decor voor het EK. Tot 2001 stond op dezelfde locatie het oude stadion, dat dezelfde naam droeg. Hier werden onder meer de WK-finale van 1954 en verschillende Europese clubfinales gespeeld.


Veelgestelde vragen over BSC Young Boys

Wanneer is BSC Young Boys opgericht?

Op 14 maart 1898

Wat is het adres van het Wankdorf Stadion?

Wankdorf Stadion
Papiermühlestrasse 71, 3014 Bern
Zwitserland

Wat is de capaciteit van het Wankdorf Stadion?

31.781 plaatsen

Wat is de website van BSC Young Boys?

Klik hier om BSC Young Boys online te bezoeken

Waar kan ik BSC Young Boys vinden op sociale media?

BSC Young Boys is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie