FC Basel

Bazel

Prijzenkast

20x landskampioen

13x Zwitserse beker

Het laatste nieuws over FC Basel

FC Basel is een Zwitserse topclub. De club is afkomstig uit Bazel en speelt de thuiswedstrijden in het St. Jakob-Park, dat een capaciteit van ruim 38.000 plaatsen telt.

  • FC Basel werd in 1893 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het St. Jakob-Park
  • De bijnaam van de club luidt ‘RotBlau’
  • FC Basel werd twintig keer kampioen van Zwitserland
  • Het team won dertien keer de nationale beker

Topclub in Zwitserland

FC Basel werd opgericht op 15 november 1893. Drie dagen eerder was de oprichting al aangekondigd via een advertentie in een lokale krant. Al in de beginjaren kwam een bekende naam uit de voetbalgeschiedenis in actie voor RotBlau, zoals de hedendaagse bijnaam luidt. Johan Gamper was een van de eerste aanvoerders alvorens hij verhuisde naar Spanje, waar de Zwitser aan de basis stond van de oprichting van FC Barcelona. De clubkleuren nam hij rechtstreeks over van FC Basel.

In 1933 wist FC Basel voor het eerst in de clubgeschiedenis een prijs te winnen. In de Zwitserse bekerfinale werd Grasshoppers met 4-3 opzij gezet. Twee jaar na de Tweede Wereldoorlog werd de tweede trofee behaald en opnieuw betrof het de nationale beker. In die periode wist de club uit Bazel nog geen hoge ogen te gooien in de hoogste divisie van Zwitserland.

Grootmacht in Zwitserland

In 1953 werd FC Basel voor de eerste keer kampioen van Zwitserland. Op dat moment was er sprake van een sportieve uitschieter, maar gaandeweg ontpopte de club zich tot een van de grootste clubs van Zwitserland. Tussen 1967 en 1980 wist RotBlau zeven keer de landstitel te veroveren.

Het succes van FC Basel droogde na het kampioenschap van 1980 op. In 1988 degradeerde de club zelfs naar het tweede niveau van Zwitserland om pas in 1994 terug te keren. De club keerde aan het einde van de twintigste eeuw terug naar de top, mede dankzij de komst van Christian Gross als trainer. Onder zijn leiding werd in 2002 het eerste kampioenschap in meer dan twintig jaar behaald.

Met Gross als trainer werd FC Basel ook in 2004, 2005 en 2008 kampioen van Zwitserland. In 2009 werd de succestrainer opgevolgd door Thorsten Fink, maar ook in de daaropvolgende jaren kon het team niet worden gestuit. Tussen 2010 en 2017 werd iedere Zwitserse titel gevierd door de club uit Bazel. Met twintig kampioenschappen hoeft men maar één club voor zich te dulden: Grasshoppers.

Ricky van Wolfswinkel in Basel-shirt

Europees voetbal

FC Basel is al tientallen jaren te bewonderen in de Europese clubcompetities. In 2013 werd het vooralsnog beste resultaat uit de clubgeschiedenis behaald door de laatste vier te bereiken van de Europa League. Na het uitschakelen van Tottenham Hotspur stond FC Basel in de halve finale tegenover Chelsea. In het St. Jakob-Park maakte David Luiz in de 94ste minuut het winnende doelpunt, waarna de Londenaren in de return op Stamford Bridge met 3-1 zegevierden. De selectie van FC Basel bestond uit onder meer doelman Yann Sommer, Alexander en Fabian Frei (geen familie) en Mohamed Salah.

In het seizoen 1966-1967 stond FC Basel voor het eerst tegenover een Nederlandse club in een officiële wedstrijd. In de Jaarbeursstedenbeker verloor de Zwitserse topclub over twee wedstrijden met 3-4 van DOS Utrecht. RotBlau verloor eveneens van Ajax (Europacup I, 1970-1971) en Feyenoord (UEFA Cup, 2000-2001), maar slaagde er in het seizoen 2001-2022 eindelijk in om succes te boeken tegen een club uit de Eredivisie. In de Intertoto Cup werd afgerekend met sc Heerenveen (2-1 thuis, 2-3 uit).

FC Basel won in het seizoen 2004-2005 met 1-0 van Feyenoord in de UEFA Cup. Een nieuw weerzien met Nederlandse clubs liet vervolgens even op zich wachten, maar in het seizoen 2018-2019 stond er weer zo’n affiche op het programma. Vitesse werd in de derde voorronde van de Europa League tweemaal met 1-0 verslagen. Een seizoen later werd ook PSV verslagen in de tweede voorronde van de Champions League. FC Basel ging op basis van uitdoelpunten door (3-2 uit, 2-1 thuis).


Nederlanders

De selectie van FC Basel telt in het seizoen 2022-2023 één Nederlander: voormalig Feyenoord-middenvelder Wouter Burger. Bekende namen uit het verleden zijn Jean-Paul Boëtius en Ricky van Wolfswinkel, maar zo hebben er meer landgenoten het tenue van RotBlau gedragen. Het gaat om Charles Bouwmeester, Robert Kok, Marco Sas, André Sitek, Mart van Duren en Adrie van Kraaij.

Laatste update: 2 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie