Ricky van Wolfswinkel

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Ricky van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel is een Nederlandse spits van beroep. Sinds de zomer van 2021 draagt hij het shirt van eredivisionist FC Twente.

  • Van Wolfswinkel speelt momenteel voor FC Twente
  • De spits speelde in Nederland eerder voor Vitesse en FC Utrecht
  • Bij Vitesse werd hij de bekerheld van 2017
  • Hij speelde in Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserland
  • Van Wolfswinkel speelde twee interlands voor Nederland

Clubcarrière

Van Wolfswinkel werd op 27 januari 1989 geboren in Woudenberg, in de buurt van Zeist. In zijn geboorteplaats trok hij namens VV Woudenberg voor het eerst zijn voetbalkicksen aan. Na vier jaar werd zijn potentieel ontdekt door Vitesse, dat hem besloot op te nemen in de jeugdopleiding.

Vitesse

Bij Vitesse doorliep Van Wolfswinkel het volledige traject, waardoor hij op 5 april 2008 klaar werd geacht om als invaller in actie te komen voor de hoofdmacht. Tegen Sparta Rotterdam (3-0 overwinning). Zijn bijdrage in het seizoen 2007-2008 bleef beperkt tot deze invalbeurt van zes minuten, maar in het daaropvolgende seizoen werd de spits regelmatig ingezet. Met acht doelpunten en één assist in 32 wedstrijden liet Van Wolfswinkel een prima indruk achter.

FC Utrecht

Vitesse werd in die tijd geteisterd door financiële problemen, waardoor de Arnhemse club in de zomer van 2009 genoodzaakt was om een aanbod van FC Utrecht te accepteren. Met twaalf doelpunten en drie assists in 36 officiële wedstrijden beleefde de spits een redelijk debuutseizoen in Stadion Galgenwaard, al zat hij een periode meermaals op de reservebank. Van Wolfswinkel drukte zijn stempel vooral met vier goals in de play-offs om Europees voetbal, dat een prooi werd voor Utrecht.

In het seizoen 2010-2011 kwam Van Wolfswinkel helemaal los als spits van FC Utrecht. De spits produceerde dat seizoen 23 doelpunten en vier assists in 44 officiële wedstrijden. Twee van diens doelpunten maakte hij in de doelpuntrijke Europa Legue-wedstrijd tegen het Italiaanse Napoli (3-3), nadat hij in de voorrondes al een hattrick maakte tegen de Schotse grootmacht Celtic (4-0).

Sporting Portugal

In de zomer van 2011 maakte Van Wolfswinkel de overstap naar Sporting Portugal. De spits slaagde er niet in om een prijs te winnen met de club uit Lissabon, maar met 45 goals in 88 officiële wedstrijd haalde hij een aardig moyenne. Toch besloot de Sporting-leiding na twee jaar in te stemmen met diens afscheid.

Norwich City en uitleenperiodes

Van Wolfswinkel streek in het seizoen 2013-2014 neer bij Norwich City. De spits scoorde in 28 officiële wedstrijden maar twee keer voor de Engelse club, dat al na één seizoen degradeerde uit de Premier League. Norwich City stemde daarom in met een uitleenperiode bij het Franse Saint-Étienne (negen goals in veertig wedstrijden). Binnen een jaar promoveerden The Canaries weer naar de hoogste divisie van Engeland, maar desalniettemin werd hij opnieuw een jaar uitgeleend aan Real Betis (drie goals in negentien wedstrijden).

Bekerwinnaar met Vitesse

In de zomer van 2016 keerde Van Wolfswinkel terug bij de club waar het allemaal begon: Vitesse. Met 23 doelpunten in 37 officiële wedstrijden maakte de spits een uitstekende indruk. In april 2017 beleefde hij waarschijnlijk de mooiste maand uit zijn carrière. Niet alleen maakte hij twee goals tegen aartsrivaal NEC en een hattrick tegen sc Heerenveen, maar bovendien produceerde Van Wolfswinkel een dubbelslag in de bekerfinale tegen AZ (2-0 zege). Voor het eerst in de clubgeschiedenis won Vitesse een hoofdprijs.

FC Basel

Na de bekerwinst van 2017 besloot Van Wolfswinkel opnieuw zijn geluk te beproeven in het buitenland. De spits was voornemens om Vitesse trouw te blijven, maar het aanbod van FC Basel wist hem te verleiden. Namens de Zwitserse topclub noteerde hij 37 goals en dertien assists in 115 officiële wedstrijden. Eén van die doelpunten maakte Van Wolfswinkel op 9 augustus 2018 in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen diens oude liefde Vitesse, dat in Arnhem met 0-1 werd verslagen.

In 2019 trof Van Wolfswinkel eveneens doel in het voorronde Champions League-duel met PSV (2-1 overwinning). Op basis van uitdoelpunten bereikte FC Basel de volgende voorronde, maar in de heenwedstrijd van het daaropvolgende tweeluik met LASK Linz ging het mis. De spits liep een hersenschudding op en nader onderzoek in het ziekenhuis toonde een aneurysma in zijn hoofd aan, waardoor hij een half jaar buitenspel kwam te staan.

(Pro Shots)

FC Twente

Van Wolfswinkel diende zijn contract bij FC Basel niet uit. Een jaar eerder verliet hij Zwitserland om zich aan te sluiten bij FC Twente, waar hij in zijn eerste seizoen met zestien Eredivisie-doelpunten meteen een groot aandeel opeiste in het behalen van een Europees ticket. De Tukkers werden in de voorrondes van de Conference League uitgeschakeld door de latere finalist Fiorentina.

In het seizoen 2022-2023 noteerde Van Wolfswinkel negen doelpunten en acht assists bij FC Twente. In de eindfase van het seizoen raakte hij zijn basisplaats kwijt aan Manfred Ugalde, maar hij had wel een waardevol aandeel in de vijfde plaats en het winnen van de play-offs om Europees voetbal.


Interlandcarrière

Van Wolfswinkel heeft twee A-interlands voor het Nederlands elftal achter zijn naam staan. Op 11 augustus 2010, enkele maanden na de verloren WK-finale tegen Spanje, mocht hij aantreden in de oefeninterland tegen Oekraïne (1-1). Zijn tweede en laatste interlandwedstrijd volgde op 7 juni 2013 in de vriendschappelijke confrontatie met Indonesië (0-3 overwinning).

Laatste update: 12 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie