Norwich City

Norwich

Prijzenkast

2x League Cup

3x Championship

1x League One

Het laatste nieuws over Norwich City

Norwich City is een Engelse voetbalclub uit de stad Norwich (Norfolk). Thuiswedstrijden van The Canaries worden afgewerkt op Carrow Road, dat een capaciteit van 27.359 plaatsen telt.

  • Norwich City speelt momenteel in het Championship
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Carrow Road
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Canaries’
  • Norwich City won de League Cup tweemaal
  • Het team won meerdere titels in lagere divisies

Derde in eerste Premier League-seizoen

Norwich City werd op 17 juni 1902 opgericht tijdens een meeting in het Criterion Café in Norwich. In het seizoen 1902-1903 nam de club deel aan de Norfolk & Suffolk League, maar op last van de FA moest men in 1905 uitwijken naar de Southern League. In de daaropvolgende jaren verhuisde Norwich City naar een nieuw onderkomen (The Nest), werden de clubkleuren aangepast naar geel-groen en ontstond de huidige bijnaam: The Canaries.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Norwich City getroffen door financiële problemen. De club ging vrijwillig ter ziele, maar werd op 15 februari 1919 heropgericht. In het daaropvolgende jaar werd de Third Division toegevoegd aan de Football League en Norwich City kreeg toestemming om hieraan deel te nemen. De toetreding tot de Engelse voetbalpiramide bracht niet meteen succes. In de beginjaren eindigde het team tussen de achtste en achttiende plaats.

Worsteling na eerste succes

In 1934 verliet Norwich City de Third Division door het kampioenschap binnen te slepen. De publieke belangstelling nam toe en dat leidde in 1935 tot de verhuizing naar Carrow Road. In het nieuwe onderkomen wilde de club zich doorontwikkelen, maar in 1938 daalde men toch weer af naar het derde niveau van Engeland. Tot overmaat van ramp werd een snelle terugkeer onmogelijk gemaakt door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog bleef Norwich City moeizaam presteren. In 1957 eindigde de club zelfs onderaan in de Football League, maar de financiële ondergang kon worden voorkomen dankzij hulp van buitenaf. Onder de nieuwe manager Archie Macaulay stuntte derdedivisionist Norwich City in het seizoen 1958-1959 door de ‘Busby Babes’ van Manchester United met 3-0 te verslaan, maar in de halve finale van de FA Cup bleek Luton Town over twee wedstrijden te sterk.

League Cup-succes

In het seizoen 1961-1962 behaalde Norwich City alsnog de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis. Het team bereikte de finale van de League Cup en rekende hierin af met vierdedivisionist Rochdale AFC (4-0 over twee wedstrijden). In het seizoen 1984-1985 werd dit succes herhaald door in de eindstrijd af te rekenen met Sunderland AFC (1-0). Gordon Chisholm besliste de finale middels een eigen doelpunt.

Norwich City was in de jaren zeventig en tachtig hoofdzakelijk te bewonderen in de First Division. In 1992 werd de hoogste divisie van Engeland omgeturnd tot de Premier League. In het eerste Premier League-seizoen zette Norwich City meteen de beste prestatie ooit neer door achter kampioen Manchester United en Aston Villa als derde te eindigen. Het team behaalde daarmee een UEFA Cup-ticket, maar slaagde er niet in om dit succes door te trekken. In 1995 degradeerden The Canaries zelfs naar het tweede niveau, dat inmiddels de First Division werd genoemd (nu Championship).

Jojo-club

Norwich City ontwikkelde zich na de afdaling van 1995 tot een heuse jojo-club. In de eerste jaren speelde de club weliswaar stabiel op het tweede niveau van Engeland, maar na de promotie van 2004 wisselden promoties en degradaties elkaar in rap tempo af. Norwich City promoveerde eveneens in 2011, 2015, 2019 en 2021, maar daalde ook net zo makkelijk weer af. In het seizoen 2008-2009 was de club zelfs één jaar actief in de League One (derde niveau).

Drie promoties van Norwich City gingen hand in hand met het vullen van de prijzenkast. Zowel in 2019 als 2021 werd de titel van het Championship naar Carrow Road gebracht, waar in 2010 het kampioenschap in de League One werd behaald.

Rivaliteit

Ipswich Town staat bekend als de grootste rivaal van Norwich City. Onderlinge wedstrijden worden vaak betiteld als de East Anglian Derby, of de Old Farm Derby als knipoog naar de Schotse tweestrijd tussen Celtic en Rangers FC.


Europees voetbal

Als nummer drie van de Premier League mocht Norwich City in het seizoen 1993-1994 deelnemen aan de UEFA Cup. In de eerste ronde werd eredivisionist Vitesse uitgeschakeld (3-0 thuis, 0-0 uit) om vervolgens de Duitse topclub Bayern München compleet te verrassen (1-2 uit, 1-1 thuis). In de achtste finale bleek het Italiaanse Internazionale echter een maatje te groot met twee minimale overwinningen.


Bekende spelers

Norwich City is er ondanks de bescheiden prestaties regelmatig in geslaagd om Nederlanders te verleiden tot een overstap. De lijst met Nederlandse inbreng bestaat momenteel uit Jürgen Colin, Fernando Derveld, Mitchell Dijks, Leroy Fer, Jos Hooiveld, Tim Krul, Maceo Rigters, Raymond de Waard, Dennis van Wijk, Yanic Wildschut, Ricky van Wolfswinkel.

Tim Krul in het keeperstenue van Norwich City (Pro Shots)

Het stadion

In de jaren dertig van de vorige eeuw groeide bij de Engelse voetbalbond (FA) de zorgen over de toenmalige thuishaven van Norwich City. Intern overwoog de clubleiding om The Nest te renoveren, maar uiteindelijk werd besloten om te verhuizen naar Carrow Road. Het nieuwe stadion werd in een recordtempo gebouwd: 82 dagen. Sindsdien zijn er wel verschillende renovaties doorgevoerd, met een hedendaagse capaciteit van 27.359 als resultaat.

Laatste update: 3 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie