Luton Town

Luton

Prijzenkast

1x Championship/Second Division

3x League One/Third Division

1x League Two/Fourth Division

Het laatste nieuws over Luton Town

Luton Town is een Engelse voetbalclub uit Luton. Thuiswedstrijden van The Hatters worden gespeeld in het Kenilworth Road Stadium.

  • Luton Town werd in 1885 opgericht als fusieclub
  • Sinds 1905 worden thuiswedstrijden afgewerkt op Kenilworth Road
  • De bijnaam van de voetbalclub luidt ‘The Hatters’
  • In 2023 stuntte Luton Town met promotie naar de Premier League

Als kleinduimpje naar de Premier League

Luton Town ontstond op 11 april 1885 door een fusie tussen Luton Wanderers en Luton Excelsior. Twee jaar na de oprichting van de fusieclub werd het team toegelaten tot de Football League. In 1905 verhuisde men naar het Kenilworth Road Stadium, na de eerste jaren te hebben doorgebracht aan Dunstable Road.

Luton Town werd geenszins een hoogvlieger. In 1955 promoveerden The Hatters voor het eerst in de geschiedenis naar de toenmalige First Division, de voorloper van de hedendaagse Premier League. Luton Town handhaafde zich vier seizoenen door achtereenvolgens als tiende, zestiende, achtste en zeventiende te eindigen, maar in 1960 viel het doek door als 22ste te eindigen.

Zwaar verval

Zes jaar na de degradatie uit de First Division daalde Luton Town af naar het vierde niveau van Engeland. De club krabbelde nadien weer op en keerde in 1974 alweer terug in de hoogste divisie, maar ditmaal bleef het verblijf beperkt tot één seizoen. Luton Town kreeg na zeven seizoenen op het tweede niveau een herkansing in de First Division en dat pakte voortreffelijk uit. Maar liefst elf seizoenen verbleef het team in de hoogste divisie, met een zevende plaats als hoogtepunt.

Luton Town degradeerde in 1992 uit de First Division. In datzelfde jaar werd ook de Premier League geïntroduceerd als nieuwe hoogste divisie van Engeland, maar in de eerste jaren maakte de club geen enkele aanspraak op deelname. Sterker nog: de club daalde af naar de onderste regionen van de tweede divisie, met degradatie in 1996 als nieuw dieptepunt. Vijf jaar later viel Luton Town zelfs terug naar het derde niveau.

Luton Town-fans
Fans van Luton Town (Pro Shots)

Opmars naar de Premier League

Tussen 2002 en 2006 maakte Luton Town een goede ontwikkeling door. Promoties in 2002 en 2005 brachten de club terug op het één na hoogste niveau, waar men zich aanvankelijk handhaafde als nummer tien van de ranglijst. In de periode 2007-2009 ging het echter weer helemaal mis met drie opeenvolgende degradaties, waardoor men helemaal opnieuw kon beginnen. In het seizoen 2013-2014 ging de opmars van start dankzij het kampioenschap in de Football Conference.

Tussen 2018 en 2023 ging het snel. Luton Town promoveerde in een tijdsbestek van zes seizoenen maar liefst driemaal, waardoor de League Two-status werd ingeruild voor een historische promotie naar de Premier League. In de play-offs van 2023 rekenden The Hatters af met Coventry City.

Spelers van Luton Town vieren feest in 2023
Feestende spelers van Luton Town in 2023 (Pro Shots)

Rivaliteit

Watford geldt als de aartsrivaal van Luton Town. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als Beds–Herts Derby of de M1 Derby, dat verwijst naar de weg tussen beide steden. In december 1885 stonden beide teams voor het eerst tegenover elkaar tijdens een vriendschappelijke wedstrijd, maar gaandeweg is er een negatief sentiment ontstaan tussen de beide supportersgroepen.


Nederlandse invloed

Lange tijd moest Luton Town het stellen zonder Nederlandse voetballers. Dit veranderde na de Premier League-promotie van 2023. Het gaat om:

NaamPeriode
Tahith Chong2023-heden
Tim Krul2023-heden

Het stadion

In 1905 verhuisde Luton Town van Dunstable Road naar het Kenilworth Road Stadium. Het stadion is nog altijd in gebrek als thuisbasis van The Hatters, dat plaats biedt aan 10.226 mensen. Het stadion is vooral een must see voor de voetbalsupporter met oog van romantiek. De ingang van Oak Stand, waar de fans van de bezoekende club plaatsnemen, is gelegen onder een arbeidershuis en biedt een uitkijkje op de achtertuin van verschillende huizen.

Groundhoppers moeten overigens haast maken om Kenilworth Road te bezoeken. Het is de bedoeling dat de kersverse Premier League-club in 2026 verhuist naar een gloednieuw stadion.


Veelgestelde vragen over Luton Town

Wanneer is Luton Town opgericht?

Op 11 april 1885

Wat is het adres van het Kenilworth Road Stadium?

Kenilworth Road Stadium
1 Maple Rd E, Luton LU4 8AW
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het Kenilworth Road Stadium?

10.226 plaatsen

Wat is de website van Luton Town?

Klik hier om Luton Town online te bezoeken

Waar kan ik Luton Town vinden op sociale media?

Luton Town is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 19 maart 2024

Populaire spelers Luton Town

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie