LASK Linz

Linz

Prijzenkast

1x landskampioen

1x bekerwinnaar

5x 2 Liga

Het laatste nieuws over LASK Linz

LASK Linz is een Oostenrijkse voetbalclub uit Linz, de hoofdstad van de deelstaat Opper-Oostenrijk. Thuiswedstrijden van Die Schwarz-Weissen worden afgewerkt in de Raiffeisen Arena.

  • LASK Linz speelt momenteel in de Oostenrijkse Bundesliga
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Raiffeisen Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Schwarz-Weissen’
  • LASK Linz won één landstitel en één beker
  • Het team speelde in Europa tegen AZ, PSV en FC Utrecht

De eerste Oostenrijkse kampioen buiten Wenen

Op 25 juli 1908 werd LASK Linz opgericht als de Linzer Sport-Klub en is daarmee de oudste voetbalclub van de deelstaat Opper-Oostenrijk. De naam werd in september 1919 aangepast tot Linzer Athletik Sport Klub, maar in de volksmond werd de voetbalclub vooral LASK Linz genoemd. Sinds 1995 is dat de officiële clubnaam.

Eerste succes

In 1938 werd Oostenrijk ingenomen door nazi-Duitsland. De Duitse invloeden hadden ook een grote impact op het Oostenrijkse voetbal, aangezien de clubs op het hoogste niveau nu werden ingedeeld in de Gauliga Ostmark. LASK Linz promoveerde in 1940 naar deze competitie en was daarmee voor het eerst actief in een hoogste divisie. Een succes werd het overigens niet, aangezien het team al na één seizoen alweer degradeerde door als hekkensluiter te eindigen.

Na de Tweede Wereldoorlog krabbelde LASK Linz weer op. Tussen 1950 en 1989 speelde de club op vier seizoenen na telkens op het hoogste niveau van Oostenrijk en daarin speelde het geenszins een bescheiden rol. In 1965 schreef LASK zelfs voetbalgeschiedenis door de Oostenrijkse dubbel (kampioenschap en beker) te veroveren. Tot op dat moment was het nooit een andere club gelukt om de hegemonie van de clubs uit Wenen te doorbreken.

Ups en downs

LASK Linz degradeerde in 1989 uit de Oostenrijkse Bundesliga. In de daaropvolgende decennia waren de prestaties zeer grillig te noemen. De manschappen uit Linz promoveerden in 1992, 1994, 2007 en 2017 naar de hoogste divisie door het kampioenschap binnen te slepen op het tweede niveau, maar daarentegen viel de club in de periode 2012-2014 ook even terug naar het derde niveau door de licentie kwijt te raken. Dankzij een samenwerking met FC Pasching bleef de schade beperkt.

Sinds 2017 speelt LASK Linz weer onafgebroken op het hoogste niveau van Oostenrijk. In 2019 werd de op één na beste prestatie ooit behaald door als tweede te eindigen, maar RB Salzburg bleek een maatje te groot in de titelstrijd door af te sluiten met negen punten voorsprong. Na de laatste promotie werd de club wel een vertrouwd gezicht op de Europese velden.

Rivaliteit

Linz herbergt naast LASK nog een andere profclub: Blau-Weiss Linz. Zij mogen worden betiteld als de aartsrivaal. Pas in het seizoen 2002-2003 stonden beide clubs voor het eerst tegenover elkaar in een competitieve wedstrijd, waarin LASK verrassend uit de ÖFB Cüp werd gegooid door de stadgenoot (3-1). Sindsdien hebben beide clubs elkaar meermaals ontmoet in verschillende Oostenrijkse divisies.


Europees voetbal

In 1960 mocht LASK Linz voor het eerst een competitieve wedstrijd afwerken buiten de eigen landsgrenzen. In de Mitropacup werd het team kansloos gelaten door toedoen van Sparta Praag (2-6 over twee wedstrijden). De regelmatige deelname aan de Mitropacup fungeerde als springplank richting de grotere competities van Europa. In het seizoen 1963-1964 bleef LASK in een dubbele Europacup II-ontmoeting met Dinamo Zagreb overeind, maar na een 1-1 stand over twee wedstrijden werd men uitgeschakeld door een noodlottige toss.

LASK Linz is vooralsnog nooit actief geweest in het hoofdtoernooi van de Champions League. Naast de Europacup II was het team wel actief in de UEFA Cup, Europa League en Conference League, maar een rol van betekenis speelden de Oostenrijkers niet. Het bereiken van de achtste finales in de Conference League-campagne van het seizoen 2021-2022 is momenteel de beste prestatie in Europees clubverband.

Balans tegen Nederlandse clubs

In het seizoen 1987-1988 stond LASK Linz voor het eerst tegenover een Nederlandse club. In de eerste ronde van de UEFA Cup bleef de Oostenrijkse club op vertrouwde bodem overeind tegen FC Utrecht (0-0), maar de return ging met 2-0 verloren. Pas in de groepsfase van het Europa League-seizoen 2019-2020 volgde een nieuw onderonsje. PSV verslikte zich zowel thuis (0-0) als uit (4-1) in de manschappen uit Linz, die in de daaropvolgende ronde ook AZ uitschakelden (2-0 thuis, 1-1 uit).

De Nederlandse clubs wonnen zodoende maar één van de zes onderlinge wedstrijden tegen LASK Linz. De club uit de Oostenrijkse Bundesliga won zelf tweemaal en speelde driemaal gelijk.


Het stadion

Tot 2016 speelde LASK Linz in het Linzer Stadion Gugl. Op last van de Oostenrijkse voetbalbond moest de club echter op zoek naar een nieuwe locatie. Aanvankelijk week het team uit naar de TGW Arena in de buurt van Pasching, maar in 2023 werd op de oude locatie het nieuwe stadion geopend: de Raiffeisen Arena. De capaciteit van het nieuwe onderkomen bedraagt 19.080 plaatsen.


Veelgestelde vragen over LASK Linz

Wanneer is LASK Linz opgericht?

Op 25 juli 1908

Wat is het adres van de Raiffeisen Arena?

Raiffeisen Arena
Ziegeleistraße 76. 4020 Linz
Oostenrijk

Wat is de capaciteit van de Raiffeisen Arena?

19.080 plaatsen

Wat is de website van LASK Linz?

Klik hier om LASK Linz online te bezoeken

Waar kan ik LASK Linz vinden op sociale media?

LASK Linz is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 26 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie