Sparta Praag

Praag

Prijzenkast Sparta Praag

38x landskampioen

16x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over Sparta Praag

Sparta Praag is een Tsjechische voetbalclub uit de hoofdstad Praag. Thuiswedstrijden van Zelezná Sparta worden afgewerkt in het Stadion Sparty na Letné.

  • Sparta Praag werd in 1893 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Generali Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘IJzeren Sparta’
  • Sparta Praag won 38 landstitels en zestien bekers

Sparta Praag in nationaal clubverband

AC Sparta Praag ontstond op 16 november 1893 als AC Královské Vinohrady. In het daaropvolgende jaar besloot de voetbalclub een eerste naamsverandering door te voeren: Athletic Club Sparta. Tussen 1948 en het begin van de jaren negentig veranderde de naam nog meermaals, totdat men de hedendaagse naam introduceerde (voluit Athletic Club Sparta Praha fotbal, akciová spolecnost).

Sparta Praag werd opgericht door drie broers: Václav, Bohumil en Rudolf Rudl. Zij besloten in 1893 een sportvereniging op te zetten. In het hedendaagse clublogo zijn onder meer blauw (Europa), rood en geel (Praag) te vinden, maar vooral de rode kleur staat symbool voor de Tsjechische club. In 1906 raakte de toenmalige voorzitter geïnspireerd door Woolwich Arsenal, waardoor hij een aantal shirts besloot aan te schaffen. Een traditie was geboren.

Grootmacht in Tsjecho-Slowakije

Sparta Praag veroverde de eerste drie landstitels in de periode 1912-1922. In de tussentijd was Tsjecho-Slowakije ontstaan door een tweedeling van Oostenrijk-Hongarije. Het team van trainer Václav Spindler wist in 1926 het vierde kampioenschap te bemachtigen door aartsrivaal Slavia Praag af te troeven (één punt verschil). Een jaar later wist men voor het eerst een landstitel te prolongeren.

In de jaren dertig wist Sparta Praag drie landstitels te veroveren. Dankzij deze successen kwam de club bekend te staan als Zelezná Sparta (‘IJzeren Sparta’). Na de Tweede Wereldoorlog schoot men goed uit de startblokken met twee landstitels in drie seizoenen. Nieuwe kampioenschappen volgden in 1952 en 1954, maar daarna droogde het succes op. Tot en met het begin van de jaren tachtig wist men nog welgeteld twee landstitels binnen te slepen (1965 en 1967).

Sparta Praag degradeerde in 1975 uit de competitie van Tsjecho-Slowakije om na één seizoen alweer een comeback te maken. De club wist in de jaren tachtig keihard terug te slaan. Tussen 1984 en 1993 kroonde men zich maar liefst acht keer tot kampioen van de Tsjecho-Slowaakse competitie. In meerdere seizoenen veroverde Sparta Praag zelfs de dubbel (landstitel en beker).

Stadion Sparta Praag
Het Stadion Sparty na Letné (Pro Shots)

Tsjechische hegemonie

Slowakije verklaarde zich op 17 juli 1992 soeverein en splitste zich met ingang van 1 januari 1993 officieel af. In dat jaar introduceerde Tsjechië een nieuwe voetbalcompetitie. Sparta Praag had weinig last van deze situatie en toonde zich superieur. Tussen 1994 en 2014 wist de club maar liefst twaalf landstitels te veroveren, waaronder een reeks van vijf kampioenschappen (1997-2001).

Sparta Praag beschikte tijdens deze glorieuze periode over uitstekend spelersmateriaal. Spelers als Petr Cech, Jan Koller, Pavel Nedved en Tomás Rosicky speelden op jonge leeftijd allemaal voor de Tsjechische topclub. Patrik Berger en Karel Poborsky speelden er juist in de eindfase van hun carrière. Zij groeiden stuk voor stuk uit tot belangrijke spelers in de nationale ploeg van Tsjechië. Nedved werd in 2003 zelfs verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar.

Sportief verval

Na de dubbel van 2014 ging het bergafwaarts met de prestaties van Sparta Praag. Stadgenoot Slavia Praag en FC Viktoria Plzen verdeelden alle kampioenschappen tussen 2015 en 2022. In de tussentijd wisten de Rudi maar één prijs te bemachtigen: de Tsjechische beker van 2020. Pas in 2023 lukte het de club eindelijk weer om de nationale titelstrijd in eigen voordeel te beslissen, waardoor Sparta Praag de status van succesvolste club van Tsjechië weer eer aandeed.

In het seizoen 2023-2024 bleek Sparta Praag oppermachtig. Niet alleen prolongeerde de club het kampioenschap, maar men wist dit succes tevens te combineren met de bekerwinst.

Rivaliteit

Slavia Praag is de aartsrivaal van Sparta Praag. Niet alleen zijn beide clubs afkomstig uit de hoofdstad van Tsjechië, zij domineren bovendien het nationale voetbal. De stad telt met Dukla Praag nog een derde profclub, maar vanwege het niveauverschil is die rivaliteit minder sterk.


Sparta Praag in Europees clubverband

Sparta Praag debuteerde in 1927 op het Europese strijdtoneel door deel te nemen aan de Mitropacup. Ten koste van Rapid Wien (6-2 thuis, 2-1 uit) wist men meteen de eerste buitenlandse trofee te bemachtigen. In 1930 nam de Oostenrijkse topclub sportieve wraak, maar desondanks beviel de deelname aan dit mini-toernooi wel. Ook de deelnames van 1935 en 1964 werden afgesloten met een eindzege. Respectievelijk Ferencvárosi en Slovan Bratislava waren het slachtoffer in de toenmalige finales.

Langzaam maar zeker raakte de Mitropacup in verval. Clubs als Sparta Praag waren vooral actief in de grote Europese clubtoernooien, waaronder de Europacup I en II. In het seizoen 1972-1973 wisten de Tsjechen door te dringen tot de laatste vier van de Europacup II door Schalke 04 uit te schakelen. Het Italiaanse AC Milan trok in de halve finale aan het langste eind door tweemaal met 0-1 te winnen. Sparta Praag bereikte in het seizoen 1984-1985 de kwartfinale van de Europacup I, waarin men uiteindelijk verloor van Juventus.

Sparta Praag heeft tevens deelgenomen aan de Champions League, de UEFA Cup en de Europa League. In het seizoen 2015-2016 bereikten de Tsjechen nog eens de laatste acht in de Europa League door SS Lazio te verrassen, maar Villarreal stond een grotere stunt in de weg. Nadien presteerde men nauwelijks nog buiten de eigen landsgrenzen. Sparta Praag wist zelfs de kwalificatiefase van de Conference League niet te overleven in 2021 en 2022.

Balans tegen Nederlandse clubs

Sparta Praag speelde tot en met het seizoen 2023-2024 in totaal dertien officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De Tsjechen zijn duidelijk in het voordeel met zes overwinningen, vijf gelijke spelen en slechts twee nederlagen. Feyenoord fungeerde met vier wedstrijden het vaakst als tegenstander. Ajax (driemaal), PSV, PEC Zwolle en Willem II (tweemaal) namen de overige affiches voor hun rekening.


Het stadion van Sparta Praag

Het Stadion Sparty na Letné is de thuisbasis van Sparta Praag. Om commerciële redenen staat dit stadion ook wel bekend als de ‘epet ARENA’. Het meermaals gerenoveerde bouwwerk uit 1917 heeft een hedendaagse capaciteit van 18.887 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Sparta Praag

Wanneer is Sparta Praag opgericht?

Op 16 november 1893

Wat is het adres van het Stadion Sparty na Letné?

Stadion Sparty na Letné
M. Horákové 1066/98, 170 00 Praha 7-Bubenec
Tsjechië

Wat is de capaciteit van het Stadion Sparty na Letné?

18.887 plaatsen

Wat is de website van Sparta Praag?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Sparta Praag vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie