Sparta Praag

Praag

Prijzenkast

37x landskampioen

18x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over Sparta Praag

Sparta Praag is een Tsjechische voetbalclub uit Praag. Thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in de Generali Arena, dat een capaciteit van bijna negentienduizend plaatsen heeft.

  • Sparta Praag werd in 1893 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Generali Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘IJzeren Sparta’
  • Sparta Praag werd 37 keer kampioen van Tsjechië
  • De Tsjechische beker werd achttien keer gewonnen

Succesvolste club van Tsjechië

Sparta Praag werd op 16 november 1893 opgericht als AC Královské Vinohrady. De Tsjechische club heeft sindsdien verschillende naamswijzigingen doorgemaakt. Na bijna honderd jaar werd de huidige variant ingevoerd. Overigens komt de grote rivaal van Zelezná Sparta (‘IJzeren Sparta’) uit dezelfde stad: Slavia Praag.

In Tsjechië geldt Sparta Praag als een voetbalgrootmacht. De teller staat anno 2023 op 37 landstitels en achttien bekers. Een aanzienlijk deel van de prijzen werd behaald in de periode dat het land nog Tsjecho-Slowakije heette, maar ook na de val van het communisme bleef Sparta Praag het nationale voetbal domineren. Geen enkele club in Tsjechië heeft zoveel prijzen gewonnen op het hoogste podium.

Sparta Praag speelde welgeteld één seizoen niet op het hoogste niveau van Tsjechië. In 1975 degradeerde de club, maar al na een jaar keerde het team weer terug. De succesvolste periode dateert overigens van 1919 tot 1925. Sparta Praag verdiende de bijnaam ‘IJzeren Sparta’ door slechts één van de 59 wedstrijden te verliezen.


Europees voetbal

Als topclub van Tsjechië heeft Sparta Praag een rijke geschiedenis opgebouwd in het Europese clubvoetbal. In 1927, 1935 en 1964 won de club de Mitropacup. De hoofdstedelingen zijn daarnaast actief geweest in alle grote clubtoernooien: Europacup I en II, Champions League, UEFA Cup, Europa League, Conference League en Jaarbeursstedenbeker.

In het seizoen 1972-1973 bereikte Sparta Praag de halve finale van de Europacup II. Na het uitschakelen van Schalke 04 stond een tweeluik met AC Milan op het programma, maar de Italianen bleken in beide wedstrijden met 0-1 te sterk. De club uit Milaan was ook verantwoordelijk voor de Champions League-uitschakeling van de Tsjechen in het seizoen 2003-2004 (achtste finale). Dit is vooralsnog de beste prestatie van Sparta Praag op het hoogste podium.

Sparta Praag is geenszins een hoogvlieger buiten Tsjechië, maar Nederlandse clubs spelen duidelijk niet graag tegen deze tegenstander. Tot en met het seizoen 2022-2023 stond de teller op dertien onderlinge wedstrijden. Sparta Praag won zes wedstrijden, speelde vijfmaal gelijk en verloor maar twee keer. Alleen Ajax (2005) en PSV (2009) wisten een keer te winnen. Ook Feyenoord, Willem II en PEC Zwolle hebben een verleden met deze club.


Bekende spelers

Er hebben vooralsnog geen Nederlanders het tenue van Sparta Praag gedragen. De club is vooral een broedplaats gebleken voor toekomstige sterspelers van Tsjechië. Grote namen als Patrik Berger, Petr Cech, Jan Koller, Pavel Nedved, Karel Poborsky en Tomás Rosicky hebben er allemaal een verleden.

Laatste update: 25 juli 2023

Meer nieuws over Sparta Praag

14:50
574+
BREAKING: Tsjechisch international komt uit de kast
08:20
149+
Officieel: Feyenoord presenteert miljoenenaankoop
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie