Tsjechië

Praag

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Tsjechië

Het nationale team van Tsjechië geniet verschillende bijnamen, waaronder Lokomotiva (‘De Lokomotief’). Het team is sinds 1994 actief geweest op één WK en de meeste EK’s.

  • Het nationale team van Tsjechië maakt deel uit van de FACR
  • Het land maakte eerder deel uit van Tsjecho-Slowakije
  • De naam van het team luidt ‘Lokomotiva’
  • Tsjechië was één keer actief op het WK
  • In 1996 eindigde het land als tweede op het EK

Angstgegner van Oranje

De nationale voetbalbond van Tsjechië heet de Fotbalová asociace České republiky (FACR) en is opgericht in 1901. In de periode 1922 tot 1993 maakte de bond deel uit van de voetbalfederatie van Tsjecho-Slowakije. Onder laatstgenoemde naam was ook het nationale team actief. Tsjecho-Slowakije werd zelfs Europees kampioen in 1976 en verloor meerdere WK-finales (1934 en 1962).

Op 1 januari 1993 werden Tsjechië en Slowakije opgedeeld in twee aparte landen. Ruim een jaar later speelde de nationale ploeg van Tsjechië de eerste officiële interland uit de geschiedenis. De uitwedstrijd tegen Turkije werd meteen met duidelijke cijfers gewonnen: 1-4.

EK-geschiedenis

In 1996 debuteerde Tsjechië als onafhankelijk land op een grote eindronde. In een groep met Duitsland, Italië en Rusland eindigde het team als tweede in de groepsfase en daarmee werd de knock-outfase bereikt. Ten koste van Portugal (1-0) en Frankrijk (na strafschoppen) bereikten de Tsjechische voetballers de EK-finale, maar de openingstreffer van Patrik Berger volstond niet voor de winst. Oliver Bierhoff maakte de gelijkmaker voor Duitsland en maakte in de vijfde minuut van de verlenging tevens de zogeheten Golden Goal.

Tsjechië wist in 2004 de groepsfase van het EK te winnen door Nederland voor te blijven. In de onderlinge wedstrijd nam Oranje binnen twintig minuten een 2-0 voorsprong in handen, maar doelpunten van Jan Koller, Milan Baros en Vladimir Smicer lieten de wedstrijd volledig in Tsjechisch voordeel kantelen: 2-3. Een iconisch moment in deze wedstrijd is de wissel van Arjen Robben aan Nederlandse zijde, waarna het land zich tegen bondscoach Dick Advocaat keerde. Tsjechië werd in de halve finale uitgeschakeld door de latere winnaar Griekenland (1-0).

Tsjechië op het EK van 2021

In 2012 en 2021 werd Tsjechië uitgeschakeld in de kwartfinale van het EK. In de achtste finale van 2021 werd Nederland uitgeschakeld (0-2), maar Denemarken bleek een ronde later te sterk: 1-2. De finaleplaats van 1996 blijft daardoor nog steeds hét hoogtepunt van de Tsjechische nationale ploeg.

WK-geschiedenis

In tegenstelling tot de EK-kwalificatie is Tsjechië weinig succesvol gebleken in de kwalificatiefase voor het WK. Pas één keer wist de nationale ploeg het wereldkampioenschap te bereiken, in 2006. Jan Koller en tweemaal Tomás Rosicky zorgden in de eerste groepswedstrijd meteen voor een afgetekende zege op de Verenigde Staten (0-3), maar Ghana en Italië bleken vervolgens allebei met 0-2 te sterk. Al na de groepsfase kwam het WK-debuut ten einde.

Een tweede WK-deelname ontbreekt nog altijd op de erelijst van de Tsjechische ploeg. Het land eindigde in de reguliere kwalificatiefase voor het WK van 2022 achter België en Wales. Dankzij de Nations League werden de play-offs nog wel bereikt, maar in de halve finale ging de ploeg ten onder tegen Zweden (1-0 na verlenging).

Laatste update: 24 maart 2023

Populaire spelers Tsjechië

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie