Voorbeschouwing eindfase Groep F: Wie gaan er met Portugal mee naar de achtste finales?

Foto: Voorbeschouwing eindfase Groep F: Wie gaan er met Portugal mee naar de achtste finales?

De laatste speelronde van het EK in Groep F belooft flink wat vuurwerk op te leveren. Portugal is al verzekerd van groepswinst, maar Turkije, Tsjechië en Georgië kunnen allemaal nog op de tweede, derde of zelfs op de vierde plaats eindigen. De belangen zijn dus gigantisch in de groepsduels Georgië – Portugal en Tsjechië – Turkije, die allebei op woensdagavond om 21.00 uur zullen beginnen. In deze voorbeschouwing zullen wij je vertellen wat je van deze twee wedstrijden kunt verwachten.

Stand in Groep F

Portugal is met twee opeenvolgende overwinningen nog zonder puntverlies en is al zeker van groepswinst. Achter de Zuid-Europeanen is het echter dringen geblazen. Turkije heeft de beste papieren, want het heeft in zijn laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië aan een punt genoeg om de tweede plaats op te eisen. Bij een nederlaag moeten de Turken hopen dat Georgië niet wint en dat drie punten genoeg is om zich als een van de beste nummers drie alsnog te plaatsen voor de achtste finales van het EK.

Voor Tsjechië en Georgië is de opdracht een stuk lastiger. Beide landen vergaarden dit EK namelijk pas één punt en moeten daarom hun laatste wedstrijd per se winnen om zich bij de laatste zestien landen van dit EK te scharen. Bij puntverlies kunnen zij vrijwel zeker hun koffers pakken.

🇬🇪 Georgië: teaminfo en vorm

Georgië maakt deze zomer zijn EK-debuut, maar valt op zijn allereerste grote toernooi zeker niet uit de toon. Het land bood in zijn openingswedstrijd tegen Turkije al goed partij, maar moest vanwege enkele Turkse wondergoals toch een 3-1 nederlaag incasseren. Vier dagen later kreeg Georgië met een 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië echter wel loon naar werken. Voormalig Ajax-flop Georges Mikautadze wist vriend en vijand te verrassen door in zijn tweede EK-duel op rij te scoren. Het was echter doelman Giorgi Mamardashvili die met de ene na de andere redding de Georgische hoofdrol opeiste.

Ook tegen Portugal zal Mamardashvili ongetwijfeld weer flink op de proef gesteld worden. Georgië zal echter risico’s moeten nemen tegen Portugal, want de ploeg van bondscoach Willy Sagnol moet winnen om de achtste finales te bereiken.

🇵🇹 Portugal: teaminfo en vorm

Portugal kan in aanloop naar deze laatste groepswedstrijd rustig achterover leunen. Dankzij overwinningen op Tsjechië (2-1) en Turkije (3-0) zijn de Zuid-Europeanen namelijk al verzekerd van groepswinst. De kans is daarom groot dat bondscoach Roberto Martinez belangrijke spelers als Bernardo Silva, Bruno Fernandes en Cristiano Ronaldo woensdagavond rust zal geven.

Dat wil echter niet zeggen dat Portugal er tegen Georgië met de pet naar zal gooien. De Europees kampioen van 2016 zit in een flow en wil dat gevoel natuurlijk graag meenemen naar de knockout-fase van het EK. Tegen Tsjechie viel de beslissing pas diep in blessuretijd, maar tegen Turkije was Portugal oppermachtig. Met name het moment waarop Ronaldo in een een-op-een-situatie met de Turkse doelman onzelfzuchtig de bal aflegde op Bruno Fernandes, zorgde wereldwijd voor veel verbazing en bewondering. CR7 staat immers bekend om iemand die voor eigen succes gaat. Dat hij nu toch het teambelang boven zijn eigen belang stelt, geeft wel aan hoe belangrijk dit EK voor hem is.

Blessures en schorsingen bij Georgië – Portugal

Bij Georgië is iedereen fit en kan dus gewoon met zijn sterkste basiselftal aantreden. Wel staan er qua gele kaarten maar liefst vijf spelers op scherp, al zal dat woensdagavond geen enkele rol spelen voor de Georgiërs. Deze wedstrijd moet immers gewonnen worden.

Portugal moet het woensdagavond stellen zonder de geschorste Rafael Leão. João Palhinha en Francisco Conceiçao zijn allebei slechts een gele kaart verwijderd van een schorsing en moeten in deze laatste groepswedstrijd daarom op hun tellen passen.

Verwachte opstellingen Georgië – Portugal

🇨🇿 Tsjechië: teaminfo en vorm

Voor Tsjechië dreigt het EK uit te draaien op een enorme teleurstelling. In de openingswedstrijd tegen Portugal was het land dicht bij een stunt, maar moest het met een 2-1 nederlaag alsnog het hoofd buigen voor Cristiano Ronaldo en consorten. Het tweede groepsduel tegen EK-debutant moest daarom drie punten opleveren, maar opnieuw slaagden de Tsjechen er niet in om te winnen. De kwartfinalist van het vorige EK maakte weliswaar de meeste aanspraak op de zege, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel.

Dat betekent dat Tsjechië zich in zijn laatste groepswedstrijd geen misstap meer kan veroorloven. Zelfs een gelijkspel is hoogstwaarschijnlijk niet genoeg voor een ticket voor de achtste finales. De formatie van bondscoach Ivan Hasek zal woensdagavond dus risico’s moeten gaan nemen.

🇹🇷 Turkije: teaminfo en vorm

De situatie van Turkije is een stuk rooskleuriger. De Turken bezetten namelijk met drie punten de tweede plaats in Groep F en hebben aan een gelijkspel genoeg om die plek ook definitief te behouden. Zelfs bij een nederlaag tegen Tsjechië hoeft het land nog niet te wanhopen, want dan gaat het waarschijnlijk als een van de beste nummers drie alsnog door naar de achtste finales. Bij een nederlaag tegen de Tsjechen én een Georgische stunt zou zich echter een Turks horrorscenario ontvouwen, want dan ligt het land uit het toernooi.

Die kans lijkt gelukkig klein, al zal bondscoach Vincenzo Montella zich wel zorgen maken om het Turkse spel. De 3-1 overwinning op Georgië in de openingswedstrijd was natuurlijk smullen, met supertalent Arda Güler als grote smaakmaker. In de 3-0 nederlaag tegen Portugal gaf Turkije echter totaal niet thuis en maakte Samet Akaydin misschien wel de knulligste eigen goal uit de EK-geschiedenis. Die wedstrijd heeft het Turkse zelfvertrouwen geen goed gedaan.

Blessures en schorsingen bij Tsjechië – Turkije

De Tsjechische supporters houden hun hart vast omtrent Patrik Schick. Het is namelijk nog maar de vraag of de sterspeler van Tsjechië fit genoeg zal zijn om te kunnen starten tegen Turkije.

Bij Turkije zit verdediger Abdulkerim Bardakci woensdagavond een schorsing uit. Hij zal waarschijnlijk worden vervangen door Merih Demiral. Drie spelers zijn bij een volgende gele kaart geschorst, waaronder ook aanvoerder Hakan Calhanoglu.

Verwachte opstellingen Tsjechië – Turkije

Conclusie

Portugal is al enige land in deze groep al verzekerd van een plek in de volgende ronde en zal daarom waarschijnlijk zijn voet wat van het gaspedaal halen. Voor alle andere landen staat er echter ontzettend veel op het spel. Turkije heeft voldoende aan een gelijkspel, maar Georgië en Tsjechië moeten allebei winnen. Georgië kan het spannend maken tegen een B-elftal van Portugal, terwijl Turkije het met een gelijkspel waarschijnlijk wel gaat redden tegen de Tsjechen.

Voorspel mee in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor de eindfase van Groep F.

Wie pakt de tweede plaats in Groep F?

  • Turkije
  • Georgië
  • Tsjechië
18+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie