Georgië

Tbilisi

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Georgië

Het nationale team van Georgië is actief onder de bijnaam Jvarosnebi (‘Kruisvaarders’). Het land kwalificeerde zich in 2024 voor het eerst voor een grote eindronde: het EK van dat jaar.

  • Het nationale team van Georgië maakt deel uit van de GFF
  • Het land maakte eerder deel uit van de Sovjet-Unie
  • De bijnaam van het team luidt ‘Jvarosnebi’
  • Georgië debuteert in 2024 op het EK

EK-debutant in 2024

De Sakartvelos Fechboertis Federatsis (GFF) werd opgericht in 1990. Nog datzelfde jaar speelde Georgië, dat eerder deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, de eerste interland uit de geschiedenis. Op 27 mei eindigde het vriendschappelijke onderonsje met Litouwen in een 2-2 gelijkspel.

In 1992 werd Georgië lid van de UEFA en de FIFA, waardoor het nationale team werd toegelaten voor de kwalificatie voor het EK van 1996. Achter Duitsland en Bulgarije werd een respectabele derde plaats genoteerd. Shota Arveladze behoorde net als zijn broers Archil en Revaz tot de toenmalige selectie. Hij speelde later voor clubs als Ajax en AZ. Met Giorgi Demetradze, Giorgi Gakhokidze en Giorgi Kinkladze telde de Georgische selectie meer spelers die tijdens hun carrière in de Eredivisie speelden.

EK-geschiedenis

Georgië is nog nooit actief geweest op een WK. Ook de EK-kwalificatie bleek lange tijd een brug te ver, maar in 2024 wist de nationale ploeg dan toch een ticket te bemachtigen door Griekenland te verslaan in de play-offs. In Groep F stuit men op Tsjechië, Turkije en Portugal.


Bekende bondscoaches

Het nationale team van Georgië stond in 1999 een handvol wedstrijden onder leiding van Jan Boskamp. De Nederlandse trainer werd de eerste buitenlandse bondscoach van het land. Later stond het Georgische voetbalteam onder leiding van trainers als Merab Jordania (ex-eigenaar Vitesse), Klaus Toppmöller, Héctor Cúper, Vladimir Weiss en Willy Sagnol.


Balans tegen Oranje

Op 6 juni 2021 stonden Nederland en Georgië voor het eerst tegenover elkaar. In aanloop naar het EK wonnen de oranjehemden onder leiding van Frank de Boer met 3-0. Memphis Depay, Wout Weghorst en Ryan Gravenberch troffen doel in de Grolsch Veste.

Laatste update: 26 maart 2024

Internationals Georgië

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie