Georgië

Tbilisi

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Georgië

Het nationale team van Georgië is actief onder de bijnaam Jvarosnebi (‘Kruisvaarders’). Het land is nog nooit actief geweest op een EK of WK.

De Sakartvelos Fechboertis Federatsis (GFF) werd opgericht in 1990. Nog datzelfde jaar speelde Georgië, dat eerder deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, de eerste interland uit de geschiedenis. Op 27 mei eindigde het vriendschappelijke onderonsje met Litouwen in een 2-2 gelijkspel.

In 1992 werd Georgië lid van de UEFA en de FIFA, waardoor het nationale team werd toegelaten voor de kwalificatie voor het EK van 1996. Achter Duitsland en Bulgarije werd een respectabele derde plaats genoteerd. Shota Arveladze behoorde net als zijn broers Archil en Revaz tot de toenmalige selectie. Hij speelde later voor clubs als Ajax en AZ. Met Giorgi Demetradze, Giorgi Gakhokidze en Giorgi Kinkladze telde de Georgische selectie meer spelers die tijdens hun carrière in de Eredivisie speelden.

Georgië eindigde meermaals op een respectabele derde plaats in de kwalificatiefase. Deelname aan een eindtoernooi zat er vooralsnog niet in, waarna het land wegzakte naar de onderste plaatsen. Sporadisch werd nog wel een fraaie overwinning geboekt. Zo werd in de kwalificatie voor het WK van 2022 een 1-0 zege behaald op Zweden.

Bekende bondscoaches

Het nationale team van Georgië stond in 1999 een handvol wedstrijden onder leiding van Jan Boskamp. De Nederlandse trainer werd de eerste buitenlandse bondscoach van het land. Later stond het Georgische voetbalteam onder leiding van trainers als Merab Jordania (ex-eigenaar Vitesse), Klaus Toppmöller, Héctor Cúper, Vladimir Weiss en Willy Sagnol.

Balans tegen Oranje

Op 6 juni 2021 stonden Nederland en Georgië voor het eerst tegenover elkaar. In aanloop naar het EK wonnen de oranjehemden onder leiding van Frank de Boer met 3-0. Memphis Depay, Wout Weghorst en Ryan Gravenberch troffen doel in de Grolsch Veste.

Laatste update: 25 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie