Jan Boskamp

Jan Boskamp is een voetbalanalist uit Nederland. De sympathieke Rotterdammer kan daarbij leunen op een carrière als profvoetballer en hoofdtrainer.

  • Boskamp is momenteel actief als voetbalanalist
  • De Rotterdammer was het grootste deel van zijn trainersloopbaan actief in België
  • Als trainer won hij drie Belgische titels en twee bekers
  • Boskamp kwam als speler uit voor Feyenoord, Holland Sport, RWDM en Lierse SK
  • Hij speelde twee interlands voor het Nederlands elftal

Als Johannes Boskamp werd hij op 21 oktober 1948 op de wereld gezet. Zijn geboortestad Rotterdam werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen. In 2016 verklaarde Boskamp in de Volkskrant dat de ervaringen uit W02 er werden ‘ingehakt’ door zijn ouders, waardoor hij een steeds grotere interesse ontwikkelde voor deze periode. “Ik slurp alles over de oorlog op, ik moet alles zien”, zo verklaarde hij zijn grote hoeveelheid boeken en dvd’s over dit thema.

Voetbalcarrière

Boskamp groeide op tussen het puin. Geen makkelijke tijd, maar het voetbal bracht geluk in zijn leven. Op zevenjarige leeftijd werd de Rotterdammer lid van RVV HOV (Rotterdamse Voetbalvereniging Hoop Op Vooruitgang). Hij speelde tien jaar voor deze club, waarna de middenvelder overstapte naar zijn grote liefde Feyenoord. Een jaar later, in 1966, debuteerde hij al in de hoofdmacht.

Boskamp veroverde in het seizoen 1968-1969 de dubbel met Feyenoord. In het daaropvolgende seizoen werd de middenvelder uitgeleend aan Holland Sport, waardoor de Europacup I op zijn erelijst ontbreekt. Na zijn terugkeer in De Kuip won Boskamp wel het WK voor clubteams ten koste van Estudiantes. Zijn prijzenkast werd in de daaropvolgende jaren aangevuld met twee landstitels (1971 en 1974) en de UEFA Cup (1974).

In duel met Eddy Achterberg (Pro Shots)

Belgische jaren

Na meer dan honderd wedstrijden vertrok Boskamp in 1974 bij Feyenoord. De Rotterdammer besloot zijn geluk te beproeven in België, waar hij de clubkleuren van RWDM (tot 1982) en Lierse SK (tot 1984) verdedigde. Met RWDM won Boskamp in 1975 de landstitel en als beloning daarvoor werd hij als eerste buitenlander verkozen tot Gouden Schoen-winnaar in België. Het bleef bij dit succes, al werd ‘zijn’ Feyenoord nog wel opzij gezet in de kwartfinales van de UEFA Cup (1976-1977).

PeriodeClub
1966-1974Feyenoord
1969-1970Holland Sport
1974-1982RWDM
1982-1984Lierse BK

Interlandcarrière

Boskamp werd als Feyenoorder nooit geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar zijn prestaties bij RWDM vielen beter in de smaak. De middenvelder debuteerde in 5 april 1978 onder Ernst Happel in de oefenwedstrijd tegen Tunesië (4-0 overwinning). Hij verdiende daarmee een uitnodiging voor het WK 1978 in Argentinië, waar hij in de groepsfase tegen Schotland (3-2 nederlaag) zijn tweede en laatste Oranje-interland speelde.


Trainerscarrière

Als speler van RWDM fungeerde Boskamp al tijdelijk als trainer. Gedurende zijn Lierse-periode werd hij al klaargestoomd om verder te gaan in deze hoedanigheid. In 1984 beëindigde de Rotterdammer zijn voetbalcarrière en dat leidde meteen tot een benoeming tot eindverantwoordelijke. Onder zijn leiding lukte het Lierse niet in om 1986 opnieuw lijfsbehoud af te dwingen en dat leidde uiteindelijk tot diens vertrek.

Anderlecht

Boskamp bleef na zijn ontslag in 1986 actief in België. De oud-voetballer stond achtereenvolgens aan het roer bij Verbroedering Denderhoutem, KSK Beveren en KV Kortrijk. Bij laatstgenoemde club hield Boskamp het niet lang vol. Niet uit onvrede over diens prestaties, maar omdat er een fantastische trein passeerde: de Belgische grootmacht Anderlecht stelde hem in 1992 aan als nieuwe hoofdtrainer. Voorzitter Constant Vanden Stock accepteerde het idee van manager Michel Verschueren, al waren er van zijn kant wel degelijk twijfels.

De komst van Boskamp was controversieel. Supporters vonden het ontslag van zijn voorganger Luka Peruzovic onterecht getuige de goede resultaten, maar het lukte de Nederlander om de scepsis weg te nemen door in 1993 de Belgische titel te veroveren. In 1994 pakte Anderlecht zelfs de dubbel, waarna hij in 1995 zijn derde opeenvolgende kampioenschap behaalde.

Boskamp besloot in 1995 af te zwaaien als trainer van Anderlecht. Zijn opvolger Herbert Neumann werd razendsnel ontslagen, waarna Paars-Wit besloot om de Nederlander terug te halen. Boskamp accepteerde de hereniging, maar een voortzetting van het succesverhaal bleef uit. Na een tweede en een vierde plaats gingen beide partijen in 1997 definitief uiteen.

Bondscoach

Na zijn Anderlecht-periode stond Boskamp aan het roer bij AA Gent (1997-1998), maar dat werd geen succes. Voor de Rotterdammer was dat aanleiding om het Belgische voetbal voorlopig achter zich te laten. In 1999 accepteerde Boskamp een aanbieding van het Georgische Dinamo Tbilisi, dat onder zijn leiding de landstitel behaalde. Hij verdiende zelfs een eerste aanstelling als bondscoach: in 1999 leidde hij de nationale ploeg van Georgië kortstondig.

In 2000 keerde Boskamp alweer terug naar België. Ditmaal leidde hij KRC Genk, maar ondanks het winnen van de Belgische beker duurde dit dienstverband niet langer dan een jaar. Boskamp vervolgde zijn trainerscarrière vervolgens in het Midden-Oosten door achtereenvolgens Al-Wasl (Verenigde Arabische Emiraten), Kazma SC (Koeweit) en de nationale ploeg van Koeweit te leiden.

Boskamp werkte in de periode 2005-2006 voor Stoke City in Engeland. Na dit avontuur lonkte zijn eerste trainersklus in Nederland, maar de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) accepteerde zijn benoeming bij Vitesse niet: hij zou niet over de benodigde papieren beschikken om in Nederland te werken. “Dat is een van mijn grootste teleurstellingen uit mijn carrière, ook omdat het zo onterecht was”, verklaarde Boskamp in 2014 tegenover ELF Voetbal Magazine.

Boskamp sloot zijn trainersloopbaan af in België. Onder zijn leiding debuteerden Axel Witsel en Marouane Fellaini bij Standard Luik, maar dat avontuur duurde maar zes wedstrijden. Nadien stond Boskamp voor de groep van twee oude clubs: FCV Dender (het voormalige FC Denderleeuw) en KSK Beveren.

Feyenoord-scout

In 2009 kwam de trainersloopbaan van Boskamp ten einde. De Rotterdammer keerde nadien terug bij Feyenoord, waar hij tot januari 2014 als scout fungeerde. Tussendoor was zelfs Manchester City geïnteresseerd in zijn diensten, maar het verzoek om spelers te scouten voor de Engelse topclub werd door hem afgewimpeld

PeriodeTeamFunctie
1981RWDMSpeler-trainer
1982-1983KSCW HofstedeHoofdtrainer
1984-1986Lierse SKHoofdtrainer
1988-1989Verbroedering DenderhoutemHoofdtrainer
1989-1992KSK BeverenHoofdtrainer
1992KV KortrijkHoofdtrainer
1993-1997AnderlechtHoofdtrainer
1997-1998AA GentHoofdtrainer
1999Dinamo TbilisiHoofdtrainer
1999GeorgiëBondscoach
2000KRC GenkHoofdtrainer
2001-2002Al-Wasl ClubHoofdtrainer
2001-2002Kazma Sporting ClubHoofdtrainer
2004-2005KoeweitBondscoach
2005-2006Stoke CityHoofdtrainer
2006Standard LuikHoofdtrainer
2007-2009FCV DenderHoofdtrainer
2009KSK BeverenHoofdtrainer

(Pro Shots)

Mediacarrière

Na zijn trainersloopbaan werd Boskamp bekend als voetbalanalist. De Rotterdam verdiende zijn populariteit voornamelijk dankzij Voetbal Inside (zie Vandaag Inside), dat later op de buis verscheen als Veronica Inside. Naast het vaste trio (Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp) schoof Boskamp regelmatig aan als gast. Hij werd geroemd vanwege zijn voetbalvisie en anekdotes, maar meer dan eens kreeg hij tevens de lachers op zijn hand door versprekingen.

Boskamp verdween tijdens het coronatijdperk uit beeld bij de VI-show. Een tragische gebeurtenis speelde daarbij een rol: zijn negentienjarige kleinzoon pleegde zelfmoord in november 2021. In de Belgische krant De Morgen verklaarde hij daarover: “Het verlies van mijn kleinzoon Dennis kan ik geen plaats geven. Het neemt bezit van mijn hele wezen. Ik ben maanden niet meer buiten gekomen, plofte van mijn bed in de zetel. Ongeschoren. Niets interesseerde me nog, ook voetbal niet.”

“Na de dood van mijn vrouw Jen (Jenny, red.) is dit de tweede grote schok in mijn leven. Nog dagelijks pieker ik mij suf: waarom Dennis? Zeg mij waarom”, zo liet de emotionele Boskamp optekenen door Hugo Camps. “De dood van Dennis was totaal onverwacht. Niet het kleinste signaal gekregen dat het leven hem dwars zat. De dag voor zijn overlijden kwam hij nog bij me langs. Dat werd zoals altijd lachen en dollen en elkaar een beetje belachelijk maken. Er was geen streep somberheid in hem. “

Boskamp, over wie meerdere boeken zijn verschenen, was regelmatig te bewonderen in andere tv-programma’s. Zo werkte hij als voetbalanalist voor Nederlandse en Belgische voetbalprogramma’s. Daarnaast fungeerde Boskamp enige tijd als huisanalist van SoccerNews.nl.

Laatste update: 12 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie