Georges Mikautadze

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Georges Mikautadze

Georges Mikautadze is een Georgische aanvaller van Franse komaf. De international van Georgië verruilde het Franse FC Metz in de zomer van 2023 voor Ajax, maar keerde in januari 2024 alweer terug op het oude nest.

• Mikautadze speelt momenteel voor FC Metz
  • De aanvaller leidde FC Metz in 2023 naar de Franse Ligue 1
  • Hij verdiende een transfer naar Ajax, maar keerde na een half jaar al terug
  • Eerder promoveerde Mikautadze met het Belgische RFC Seraing
  • In 2021 debuteerde hij als international voor Georgië

Clubcarrière

Mikautadze werd op 31 oktober 2000 geboren in het Franse Lyon. De aanvaller begon zijn voetbalcarrière in 2007 bij FC Gerland, waar hij zich in de kijker speelde bij Olympique Lyon. In 2015 verliet hij de Franse club voor het bescheiden Saint-Priest, maar een jaar later maakte Mikautadze alweer promotie door over te stappen naar een Franse club met statuur: FC Metz. Hier doorliep hij de laatste fase van zijn opleiding tot profvoetballer.

Eerste speelminuten bij FC Metz

Op 7 december 2019 maakte Mikautadze zijn officiële debuut voor de hoofdmacht van FC Metz. In de uitwedstrijd tegen OGC Nice (4-1 nederlaag) mocht de aanvaller zeven minuten voor tijd invallen. Het zou zijn enige wapenfeit van het seizoen 2019-2020 blijken te zijn, aangezien hij verder alleen minuten maakte in het tweede team. Mikautze was voor de B-ploeg productief: acht doelpunten in achttien competitieduels.

Uitleenperiode bij Seraing

In de zomer van 2020 werd Mikautadze voor een jaar uitgeleend aan het Belgische RFC Seraing. Op 24 augustus 2023 beleefde hij een droomstart op het tweede niveau door vier doelpunten te produceren in het uitduel met Lommel SK (3-5 overwinning). In de daaropvolgende maanden bleef de aanvaller op dreef, waaronder twee opeenvolgende hattricks in oktober.

Mikautadze kreeg het gaandeweg het seizoen wel iets lastiger, maar zijn uiteindelijke productie mocht er zijn: negentien doelpunten in 21 competitieduels. In de play-offs om promotie naar de Belgische Jupiler Pro League hervond de huurling van FC Metz zijn zelfvertrouwen. Met drie doelpunten en één assist tegen Waasland-Beveren had hij een groot aandeel in de promotie naar de Eerste Klasse.

In de zomer van 2021 keerde Mikautadze aanvankelijk terug bij FC Metz. Tegen Lille OSC mocht hij in blessuretijd invallen, maar in augustus werd besloten om hem toch nog een seizoen onder te brengen bij RFC Seraing. Met een hattrick tegen SV Zulte Waregem (5-1) stond hij aan de basis van een van de weinige overwinningen van het seizoen. De Belgische club degradeerde al na één seizoen, maar met dertien doelpunten in 33 wedstrijden kon Mikautadze terugkijken op een acceptabel seizoen.

(Pro Shots)

Doorbraak bij FC Metz

Mikautadze kreeg in het seizoen 2022-2023 een nieuwe kans in de hoofdmacht van FC Metz. De aanvaller slaagde er ditmaal wel in om een vaste waarde te worden bij de Franse club. Met 24 doelpunten en negen assists in veertig officiële wedstrijden was hij zeer op dreef voor Les Grenats, dat als kampioen van de Ligue 2 promoveerde naar het hoogste niveau van Frankrijk.

In de Ligue 1 maakte Mikautadze twee doelpunten in de eerste drie wedstrijden van het seizoen 2023-2024. Inmiddels had de aanvaller de aandacht gewekt van Ajax, dat op 30 augustus een deal wereldkundig maakte ter waarde van maximaal negentien miljoen euro. Hij tekende een contract voor vijf seizoenen.

(Pro Shots)

Ajax

Mikautadze mocht op 3 september meteen als basisspeler zijn debuut maken voor Ajax. De Georgische miljoenenaankoop speelde de negentig minuten vol, maar kon weinig indruk maken op bezoek bij Fortuna Sittard (0-0). Tot en met december 2023 speelde de aanvaller welgeteld 338 minuten verdeeld over negen officiële wedstrijden, waarvan maar een klein deel als spits. Op 4 januari 2024 werd Mikautadze met optie tot koop uitgeleend aan zijn oude club FC Metz.

Interlandcarrière

Mikautadze debuteerde op 25 maart 2021 als A-international van Georgië. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden (1-0 nederlaag) mocht hij na 84 minuten invallen voor Giorgi Kvilitaia. Op 2 juni 2021 produceerde de aanvaller zijn eerste interlanddoelpunt tegen Roemenië, dat in een vriendschappelijke wedstrijd met 1-2 opzij werd gezet.

Laatste update: 4 januari 2024