Khvicha Kvaratskhelia

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Khvicha Kvaratskhelia

Khvicha Kvaratskhelia is een Georgische vleugelaanvaller. Sinds 2022 komt hij uit voor de Italiaanse topclub Napoli.

  • Kvaratskhelia speelt momenteel voor Napoli
  • De aanvaller werd in 2023 kampioen van Italië
  • Hij speelde eerder voor Dinamo Tbilisi, FC Rustavi, Lokomotiva Moskou en Rubin Kazan
  • Kvaratskhelia debuteerde in 2019 als international van Georgië

Clubcarrière

Kvaratskhelia werd op 12 februari 2001 op de wereld gezet in de Georgische hoofdstad Tbilisi. In zijn geboortestad werd de aanvaller opgenomen in de jeugdopleiding van Dinamo Tbilisi, waar hij ook de hoofdmacht bereikte (vier wedstrijden, één doelpunt). De aanvaller stapte in 2018 over naar een andere club uit zijn thuisland: FC Rustavi (achttien wedstrijden, drie doelpunten).

Overstap naar Rusland

In februari 2019 werd Kvaratskhelia voor een aantal maanden uitgeleend aan Lokomotiva Moskou. Hier speelde hij tien wedstrijden, waarin hij één keer doel wist te treffen. De Georgiër liet een positieve indruk achter en verscheen daarmee op de radar van competitiegenoot Rubin Kazan met een vijfjarig contract als beloning. Uitgerekend tegen Lokomotiva maakte Kvaratskhelia zijn debuut én maakte hij zijn eerste doelpunt. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 1-1.

In het shirt van Rubin Kazan kwam Kvaratskhelia tot 73 officiële wedstrijden, negen doelpunten en achttien assists. Gedurende zijn verblijf keerde de aanvaller kortstondig terug naar Georgië. Hij maakte een verpletterende indruk door acht doelpunten en twee assists te produceren in slechts elf wedstrijden. Kvaratskhelia werd aangeboden bij Ajax, maar de Amsterdamse club besloot geen actie te ondernemen. In plaats daarvan maakte de vleugelspeler de overstap naar Napoli.

(Pro Shots)

Sensatie in Napels

In de zomer van 2022 telde Napoli zeker tien miljoen euro neer voor Kvaratskhelia, die voor vijf jaar tekende. Bij zijn debuut tegen Hellas Verona (5-2 zege) noteerde de aanvaller meteen een doelpunt en een assist. De Georgiër had vanaf het begin de smaak te pakken en maakte uitgerekend tegen Ajax (1-6 overwinning) zijn eerste Champions League-treffer. Kvaratskhelia trok die lijn door en eindigde het seizoen 2022-2023 met prima cijfers: 43 wedstrijden, veertien doelpunten en zeventien assists. Hij had daarmee een groot aandeel in het kampioenschap van Napoli.


Interlandcarrière

Bondscoach Vladimir Weiss liet Kvaratskhelia op 7 juni 2019 debuteren in de nationale ploeg van Georgië (3-0 zege op Gibraltar). In 2020 werd er vaker een beroep gedaan op de creatieve aanvaller, die het vertrouwen terugbetaalde met een treffer tegen Noord-Macedonië (play-offs EK-kwalificatie) en een aantal assists. Kvaratskhelia geldt inmiddels als sterspeler van het Georgische team.

Laatste update: 7 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie