Spanje stelt groepswinst veilig ondanks Gavi-drama

Spanje mag als groepswinnaar deelnemen aan het EK van volgend jaar zomer. De Spanjaarden maakten in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd geen fout tegen Georgië: 3-1.

Middenvelder mist EK door zware kruisbandblesure

Spanje begon de avond met twee punten voorsprong op Schotland. De manschappen van Luis de la Fuente hadden dus een goed resultaat nodig om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van de concurrent. Het benodigde resultaat werd zondagavond behaald, maar echt feest zal er niet worden gevierd door het nieuws dat FC Barcelona-middenvelder Gavi een zware knieblessure heeft opgelopen en het EK vrijwel zeker mist.

Robin Le Normand zette Spanje al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Georgië, met Ajax-aanvaller Georges Mikautadze in de gelederen, wist al in de tiende minuut langszij te komen dankzij een treffer van sterspeler Khvicha Kvaratskhelia. 1-1 was ook de ruststand.

In de tweede helft stelde Spanje de groepswinst op eigen houtje veilig. Ferran Torres maakte de 2-1 en vierde dit door een shirt van pechvogel Gavi te tonen, waar een eigen doelpunt van Luka Lochoshvili de eindstand op het bord plaatste.

Spektakel in Schotland

Schotland en Noorwegen hebben gelijktijdig voor spektakel gezorgd. De nummers twee en drie van de groep hielden elkaar op een 3-3 gelijkspel.

Zonder Erling Braut Haaland nam de Noorse formatie via Aron Donnum en Jørgen Strand Larsen (ex-FC Groningen) tweemaal de leiding, maar John McGinn en een eigen doelpunt van Leo Østigard zorgden voor een 2-2 stand. Schotland nam vervolgens de leiding via Stuart Amstrong alvorens Mohamed Elyounoussi de eindstand op 3-3 bepaalde.