Gavi

Leeftijd: 19

Het laatste nieuws over Gavi

Gavi is een Spaanse middenvelder. De middenvelder draagt sinds 2015 het tenue van FC Barcelona, waar hij zijn doorbraak beleefde als professional.

  • Gavi speelt momenteel voor FC Barcelona
  • In 2023 werd de middenvelder landskampioen
  • Hij speelde in de jeugd van Real Betis
  • Gavi debuteerde in 2021 als A-international van Spanje
  • In 2023 veroverde hij de Nations League

Clubcarrière

Gavi werd op 5 augustus 2004 geboren onder de naam Pablo Martín Páez Gavira. Hij zag het levenslicht in Los Palacios y Villafranca in de Andalusische provincie Sevilla. Zijn talent werd al op jonge leeftijd ontdekt door Real Betis. Bij de club uit Sevilla doorliep hij verschillende jeugdteams, met interesse van een aantal Spaanse grootmachten als beloning. Uiteindelijk koos Gavi in 2015 op slechts elfjarige voor FC Barcelona als nieuwe club.

De eerste fase van zijn Barcelona-periode waren een beproeving voor Gavi. De Catalaanse club bleek hem en andere talenten op illegale wijze binnen hebben gehaald, waardoor hij als straf het eerste jaar werd uitgesloten van wedstrijden. Het had geen grote impact op de toekomst van de middenvelder, aangezien hij de daaropvolgende seizoenen probleemloos stappen zette via La Masia (de  befaamde jeugdopleiding van Barça).

(Pro Shots)

Definitieve doorbraak

Gavi tekende in september 2020 zijn eerste profcontract als speler van FC Barcelona. Op zeer jonge leeftijd werd hij al toegevoegd aan het B-elftal van de club. In de voorbereiding op het seizoen 2020-2021 had Ronald Koeman hem zelfs al bij de A-selectie gehaald om hem te laten wennen aan het grote werk, maar daarna mocht hij vooral ervaring opdoen in Barcelona B. Met die bagage maakte hij in het seizoen 2021-2022 de definitieve overstap naar de A-selectie.

Na de zomerstop van 2021 veroverde Gavi zelfs een basisplaats onder Koeman en die status behield na de komst van Xavi Hernández, met wie hij meermaals werd vergeleken. In december 2021 verklaarde de Barcelona-trainer: “Hij is pas zeventien, maar maakt al het verschil. Ik ben blij dat ik hem heb. Ik vergelijk hem met niemand, maar hij heeft geen plafond. Hij speelt spectaculair voetbal: zijn persoonlijkheid, zijn doelpunt, zijn assist en wat hij laat zien… Dit is de toekomst van de club.” In 2023 werd hij landskampioen met FC Barcelona.

Gavi staat erom bekend dat hij met losse veters speelt. Volgens Spaanse media heeft dat een opvallende redenen. De Barcelona-middenvelder zou voorafgaand aan wedstrijden zó gespannen zijn dat hij niet in staat zou zijn om zijn veters goed te streken, waardoor hij ervoor kiest om deze los te houden.


Interlandcarrière

Gavi doorliep een aantal jeugdteams van Spanje, maar dat hij zo snel voor de nationale ploeg zou spelen had niemand verwacht. Bondscoach Luis Enrique besloot de Barcelona-middenvelder na welgeteld 288 speelminuten in de hoofdmacht al goed genoeg bevonden voor een officiële invitatie. Gavi werd op 6 oktober 2021 zelfs de jongste international ooit namens Spanje dankzij diens basisplaats tegen Italië (2-1 overwinning) in de Nations League. Op dat moment was hij zeventien jaar en 62 dagen oud.

(Pro Shots)

Enrique kreeg geen spijt van zijn beslissing. “Hij speelde alsof hij op het schoolplein of in zijn eigen tuin rondliep. Het is geweldig een voetballer erbij te hebben met deze kwaliteiten en persoonlijkheid”, jubelde de Spaanse bondscoach na het verslaan van de Europees kampioen. Spanje verloor de Nations League-finale van 2021, maar revancheerde zich twee jaar later door het toernooi op Nederlandse bodem te winnen. Gavi speelde tussendoor zijn eerste WK (exit in achtste finale).

In november 2023 liep Gavi een zware knieblessure op tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Spanje en Georgië (3-1 overwinning). Hij moest daardoor een streep zetten door het restant van het seizoen, inclusief zijn EK-deelname.

Laatste update: 22 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie