Raphinha

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Raphinha

Raphinha is een Braziliaanse linksbuiten, die ook de Italiaanse nationaliteit bezit. In de zomer van 2022 maakte hij een toptransfer van Leeds United naar FC Barcelona.

  • Raphinha speelt momenteel voor FC Barcelona
  • Met de Catalanen werd hij in 2023 landskampioen
  • In Europa speelde hij eerder voor clubs als Sporting Portugal, Stade Rennes en Leeds United
  • Raphinha debuteerde in 2021 voor de Braziliaanse ploeg

Clubcarrière

Raphinha werd geboren als Raphael Dias Belloli. Op 14 december 1996 zag hij het levenslicht in de Zuid-Braziliaanse miljoenenstad Porto Alegre. Zijn voetbalcarrière ging van start bij het bescheiden Avaí Futebol Clube, dat haar thuiswedstrijden speelt in Florianópolis.

Vitória Guimarães

In februari 2016 maakte Raphinha de overstap naar het Portugese Vitória Guimarães. In maart van dat jaar maakte de vleugelaanvaller zijn debuut als profvoetballer in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Paços de Ferreira. Zijn bijdrage bleef dat seizoen beperkt tot deze invalbeurt van zeventien minuten, maar in de daaropvolgende twee seizoenen groeide de Braziliaan uit tot vaste waarde. Raphinha zou uiteindelijk 84 officiële wedstrijden worden ingezet (22 goals, dertien assists).

Sporting Portugal

In de zomer van 2018 maakte Raphinha de overstap naar Sporting Portugal, dat ongeveer 6,5 miljoen euro voor hem neertelde. Bij de topclub uit Lissabon zou de vleugelaanvaller maar één seizoen actief blijven. Gedurende dit jaar werd er 41 keer een beroep op hem gedaan (negen doelpunten, vijf assists).

Stade Rennes

Sporting Portugal kreeg al na één seizoen de kans om te cashen voor Raphinha. Stade Rennes besloot 21 miljoen euro over te maken in ruil voor diens handtekening. Ook in Frankrijk bleef de Zuid-Amerikaan maar één seizoen actief, waardoor diens teller hier bleef steken op 36 wedstrijden, acht doelpunten en zeven assists.

Leeds United

Leeds United slaagde er in oktober 2020 in om Raphinha voor een iets lagere transfersom los te werken bij Stade Rennes. De Premier League-club betaalde zo’n negentien miljoen euro voor de aanvaller, die ditmaal twee seizoenen actief bleef bij één team. In deze periode liet de Braziliaan zich gelden met zeventien doelpunten en twaalf assists in 67 officiële wedstrijden.

(Pro Shots)

FC Barcelona

In de zomer van 2022 transfereerde Raphinha voor 58 miljoen euro naar FC Barcelona. Zijn debuut in Catalaanse dienst maakte de vleugelspeler op 13 augustus in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Rayo Vallecano. Op 3 september van dat jaar maakte hij zijn eerste treffer in het Barça-tenue, in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Sevilla. Raphinha noteerde in zijn eerste seizoen goed voor vijftig wedstrijden, tien doelpunten, twaalf assists en twee trofeeën (landstitel en Spaanse Supercup).


Interlandcarrière

Raphinha debuteerde op 7 oktober 2021 in de nationale ploeg van Brazilië. Bondscoach Tite gunde de aanvaller in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Venezuela een invalbeurt van 45 minuten. Raphinha verscheen tussen de lijnen bij een 1-0 achterstand, maar had een groot aandeel in de uiteindelijke 1-3 overwinning door twee assists voor zijn rekening te nemen. Een week later maakte hij twee goals in de met 4-1 gewonnen kwalificatiewedstrijd tegen Uruguay.

In november/december 2022 behoorde Raphinha tot de WK-selectie van Brazilië. De Seleção werd al in de kwartfinale uitgeschakeld door Kroatië (na strafschoppen). Zelf kwam hij in alle vijf wedstrijden in actie.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie