Neymar

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Neymar

Neymar is een Braziliaanse aanvaller. In 2017 werd de Zuid-Amerikaan de duurste voetballer aller tijden door FC Barcelona in te ruilen voor Paris Saint-Germain, dat hem in 2023 doorverkocht aan Al-Hilal.

  • Neymar speelt momenteel voor Al-Hilal
  • In Europa kwam de aanvaller uit voor FC Barcelona en Paris Saint-Germain
  • Bij beide clubs was hij teamgenoot van Lionel Messi
  • In 2010 debuteerde Neymar als A-international van Brazilië
  • In 2022 evenaarde hij Pelè als eeuwige topscorer van zijn thuisland

Clubcarrière

Neymar werd op 5 februari 1992 geboren als Neymar da Silva Santos Júnior. Hij zag het levenslicht in Mogi das Cruzes, een dorp nabij São Paulo. Zijn voetbalcarrière ging van start in het shirt van Portuguesa Santista om in 2003 te worden opgenomen in de jeugdopleiding van het aansprekende Santos.

Doorbraak bij Santos

Neymar debuteerde in maart 2009 in de hoofdmacht van Santos. In het tricot van de Braziliaanse club werd de linkervleugelaanvaller in 2010, 2011 en 2012 topscorer van de Série A (hoogste divisie). Ook werd hij in 2011 en 2012 verkozen tot beste speler van de Braziliaanse competitie. In totaliteit produceerde Neymar zeventig goals en 35 assists in 134 officiële wedstrijden.

FC Barcelona

Het succes van Neymar bleef niet onopgemerkt in Europa. In juni 2013 maakte de aanvaller van Santos de overstap naar FC Barcelona, dat zo’n 57 miljoen euro voor hem neertelde. Zijn presentatie in Camp Nou werd door tienduizenden fans bijgewoond. Zijn debuut voor de Catalaanse voetbalgrootmacht volgde in de eerste speelronde van La Liga: bij een 6-0 stand tegen Levante (7-0 zege) mocht Neymar invallen. Zijn eerste officiële treffer volgde op 22 augustus 2013 tegen Atlético Madrid in de Spaanse Supercopa.

In Barcelona vormde Neymar vanaf het seizoen 2014-2015 een aanvalstrio met Lionel Messi en Luis Suárez. Zij werden liefkozend ‘MSN’ genoemd. FC Barcelona won in dit seizoen de Spaanse dubbel én de Champions League, met een groot aandeel voor de drie steraanvallers. Het succes werd in het daaropvolgende seizoen doorgetrokken door opnieuw de Spaanse titel en de beker te winnen, evenals het WK voor clubteams en de Europese Supercup.

Neymar verlengde in 2016 zijn contract in Barcelona tot medio 2021. De Catalaanse topclub liet een astronomische clausule van 222 miljoen euro inbouwen om zich in te dekken, maar een jaar later verraste Paris Saint-Germain door te voldoen aan deze transfersom. Barcelona en de Spaanse competitieorganisator (La Liga) probeerden dit nog te verhinderen, maar uiteindelijk werden zij voor een voldongen feit gesteld. Neymar vertrok voor een nieuw transferrecord (een ruime verdubbeling) naar PSG.

(Pro Shots)

Paris Saint-Germain

Neymar debuteerde op 13 augustus 2017 in het shirt van PSG. Met een doelpunt en een assist stond de linksbuiten meteen aan de basis van de 3-0 overwinning op EA Guingamp. Zijn eerste PSG-seizoen eindigde door een gebroken middenvoetsbeentje voortijdig, maar desalniettemin kon Neymar tevreden zijn over zijn start op Franse bodem. De Ligue 1-grootmacht won dat seizoen de Ligue 1, de Coupe de France en de Coupe de la Ligue.

Ook in de daaropvolgende seizoenen won Neymar veel nationale prijzen met PSG. In de zomer van 2023 had de aanvaller zowel de Franse titel (vijfmaal), Coupe de France (driemaal), Coupe de la Ligue (tweemaal) en de Franse Supercup (viermaal) allemaal meermaals gewonnen. Alleen internationaal succes bleef uit. PSG reikte in 2020 nog wel tot de finale van de Champions League, maar met Neymar als basisspeler werd een 1-0 nederlaag geleden door toedoen van Bayern München.

Al-Hilal

In 2023 verslechterde de relatie met Paris Saint-Germain. Hij onderhield geen goede band met teamgenoot Kylian Mbappé en een groep fans stond op de stoep om zijn afscheid te eisen. Zijn naam werd andermaal in verband gebracht met FC Barcelona, maar op 15 augustus van dat jaar transfereerde hij naar Al-Hilal in Saudi-Arabië. Naar verluidt tekende hij een tweejarige deal ter waarde van 160 miljoen euro.

Neymar werd groots onthaald door Al-Hilal, waar hij op 15 september 2023 debuteerde tegen Al-Riyadh (6-1 overwinning). De aanvaller toonde zich op 3 oktober voor het eerst trefzeker in de AFC Champions League-wedstrijd tegen FC Nassaji Mazandaran (0-3 overwinning). Niet lang daarna sloeg het noodlot toe voor Neymar, die tijdens een interland van Brazilië een zware knieblessure opliep met een lang revalidatietraject tot gevolg.


Interlandcarrière

Neymar debuteerde op 10 augustus 2010 in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten (0-2 zege) als A-international van Brazilië. De aanvaller van Santos maakte binnen het half uur meteen zijn eerste doelpunt namens zijn geboorteland. Zijn eerste eindtoernooi volgde in 2011: de Copa América, waarin Brazilië in de kwartfinale werd verslagen door Paraguay (na strafschoppen).

(Pro Shots)

Neymar speelde ook de daaropvolgende jaren toernooien met Brazilië. In 2012 (Olympische Spelen) en 2013 (Confederations Cup) haalde hij de finale. Het toernooi van 2013 werd gewonnen door Brazilië, dat mede dankzij Neymar met 3-0 te sterk bleek voor Spanje. De Seleção leek klaar voor het WK van 2014 in eigen land, maar de hoge verwachtingen werden niet ingelost. Neymar liep in de kwartfinale tegen Colombia een gebroken nekwervel op en moest het restant van het WK daardoor missen. Zowel de halve finale (1-7 tegen Duitsland) als de troostfinale (0-3 tegen Nederland) ging daarna verloren.

Neymar speelde in 2016 opnieuw op de Olympische Spelen, die ditmaal in eigen land werden gehouden. Neymar schoot in de strafschoppenserie tegen Duitsland de beslissende penalty tegen de touwen en bezorgde Brazilië daarmee olympisch goud. Nieuw succes bleef uit op de WK’s van 2018 en 2022 alsmede de Copa América van 2021.

Tijdens de het wereldkampioenschap in Qatar (2022) evenaarde hij Pelè met 77 goals als eeuwige topscorer van zijn thuisland. Hij wist zijn inmiddels overleden landgenoot officieel te overtreffen door in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bolovia (5-1 zege) op 9 september 2023 tweemaal te scoren.

Laatste update: 19 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie