Rúben Neves

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Rúben Neves

Rúben Neves is een Portugese profvoetballer. De international van Portugal maakte in de zomer van 2023 de overstap naar het Saudische Al-Hilal.

  • Neves speelt momenteel voor Al-Hilal
  • De middenvelder speelde eerder voor FC Porto en Wolverhampton Wanderers
  • Hij debuteerde in 2015 als A-international van Portugal
  • In 2019 won Neves de Nations League

Clubcarrière

Rúben Diogo da Silva Neves werd op 13 maart 1997 op de wereld gezet in het Portugese Mozelos, in de buurt van Porto. Zijn voetbalcarrière ging in 2005 van start bij FC Porto. Als middenvelder doorliep hij de volledige jeugdopleiding van Os Dragões.

FC Porto

Neves werd tijdens het seizoen 2012-2013 uitgeleend aan Padroense. Zijn debuut als profvoetballer volgde op 15 augustus 2014 in de competitiewedstrijd van FC Porto tegen Marítimo (2-0 overwinning). De middenvelder nam meteen het openingsdoelpunt voor zijn rekening. Het bleef dat seizoen ook bij één doelpunt, maar met 37 officiële optredens werd de getalenteerde Portugees wel een gewaardeerde schakel.

Tot de zomer van 2018 speelde Neves 93 officiële wedstrijden voor FC Porto, waarin hij vier doelpunten opeiste. Gedurende deze periode mocht de middenvelder zelfs meermaals de aanvoerdersband dragen, maar toch werd hij gaandeweg steeds vaker op de reservebank gezet. Zo bleef de teller na het seizoen 2016-2017 steken op achttien wedstrijden in alle competities.

(Pro Shots)

Wolverhampton Wanderers

Neves besloot eieren voor zijn geld te kiezen door FC Porto te verlaten. In de zomer van 2017 maakte de middenvelder voor zo’n achttien miljoen euro de overstap naar het Engelse Wolverhampton Wanderers, dat op dat moment nog actief was in het Championship. Onder de Portugese trainer Nuno Espírito Santo promoveerde de club in zijn debuutseizoen meteen naar de Premier League.

Na de promotie van Wolverhampton Wanderers bleef Neves een stabiele kracht in het elftal. Zijn teller overschreed in het seizoen 2022-2023 de 250 officiële wedstrijden voor The Wolves. Scoren deed de Portugees onder meer tegen Arsenal, Liverpool en Manchester United. In de zomer van 2023 maakte Neves de overstap naar het Saudische Al-Hilal.


Interlandcarrière

Neves speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Op zaterdag 14 november 2015 mocht de middenvelder voor het eerst zijn opwachting maken voor de nationale ploeg van Portugal, dat een vriendschappelijke wedstrijd verloor van Rusland (1-0). Drie dagen later stond de middenvelder zelfs in de basis tijdens de oefeninterland tegen Luxemburg (0-2 zege).

(Pro Shots)

Na zijn eerste wedstrijden als A-international verdween Neves voor enige tijd uit de selectie. Hij behoorde daardoor ook niet tot de selectie voor het EK van 2016, waar Portugal de finale haalde én won van Frankrijk (1-0 na verlenging). Pas in november 2017 maakte Neves zijn terugkeer in de selectie van bondscoach Fernando Santos, maar ook het WK van 2018 ging aan zijn neus voorbij.

In 2019 won Neves met Portugal de Nations League door Nederland in de finale met 1-0 te verslaan. Zelf mocht hij kort voor tijd invallen om de overwinning over de streep te trekken. Neves werd pas na het EK van 2021 (zeventien speelminuten) basisspeler bij de nationale ploeg, dat in de kwartfinale werd verslagen door Marokko. Op het WK van 2022 in Qatar speelde hij alle wedstrijden.

Laatste update: 23 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie