Luis Suárez

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Luis Suárez

Luis Suárez is een Uruguayaanse spits. Via de Nederlandse Eredivisie groeide hij uit tot een wereldster, maar inmiddels speelt hij alweer enige tijd buiten Europa. Met ingang van 1 januari 2024 speelt hij voor Inter Miami.

  • Suárez verruilt Grêmio in januari 2024 voor Inter Miami
  • Hij speelde eerder voor Nacional, FC Groningen, Ajax, Liverpool, FC Barcelona en Atlético Madrid
  • De aanvaller werd landskampioen in Spanje (5x), Uruguay (2x) en Nederland
  • In 2015 won Suárez de Champions League met Barcelona
  • Hij won in 2011 de Copa América met Uruguay

Clubcarrière

Suárez werd op 24 januari 1987 geboren in Salto, een stad in Uruguay. Op zevenjarige leeftijd kreeg zijn vader een baan in een koekjesfabriek in Montevideo, maar in tegenstelling tot zijn ouders en zeven broers wilde de toen al eigenzinnige Suárez niet mee. Hij verbleef daardoor een maand bij zijn oma. Uiteindelijk besloot de jonge Luis alsnog te verhuizen naar de Uruguayaanse hoofdstad. Daar begon zijn voetbalcarrière in het shirt van CD Nacional.

Bij Nacional doorliep Suárez de volledige jeugdopleiding om vervolgens door te stoten naar de A-selectie. In zijn debuutseizoen voor de Uruguayaanse spits produceerde de aanvaller tien goals in 27 wedstrijden. Suárez werd in 2005 landskampioen met diens club en speelde zich daarmee in de kijker bij FC Groningen, dat aanvankelijk voor een teamgenoot op de tribune zat. De Trots van het Noorden wist hem na pittige onderhandelingen naar Europa te halen.

FC Groningen

In 2006 contracteerde FC Groningen Suárez voor ruim anderhalf miljoen euro. De Uruguayaan beleefde een moeilijke start in Nederland, maar gaandeweg het seizoen kwam hij er steeds beter in. Met tien doelpunten in 29 Eredivisie-wedstrijden groeide Suárez in rap tempo uit tot publiekslieveling. Die relatie kwam echter abrupt ten einde in de zomer van 2007.

Na het vertrek van Ryan Babel zag Ajax in Suárez de ideale vervanger. De noordelingen wilde Suárez echter niet kwijt, waarna hij via een arbitragezaak probeerde een transfer te forceren. Na een langdurige transfersoap kwam de arbitragecommissie tot de conclusie dat Suárez aan zijn contract gehouden diende te worden. Dezelfde dag kwamen FC Groningen en Ajax alsnog tot een akkoord à acht miljoen euro.

(Pro Shots)

Ajax

In zijn beginperiode bij Ajax viel Suárez op door zijn assists en doelpunten, maar ook door zijn vele valpartijen in het strafschopgebied. In zijn eerste wedstrijd voor Ajax, de met 0-1 verloren thuiswedstrijd in de voorrondes van de Champions League tegen Slavia Praag, veroverde Suárez in de tweede helft zijn eerste strafschop door te gaan liggen na een lichte ruk aan het shirt van een verdediger. Doordat Ajax in de return tegen Slavia Praag ook niet wist te winnen, ondanks een doelpunt van Suárez, speelde Suárez in het seizoen 2007-2008 geen Champions League. Zowel Ajax als FC Groningen speelde in de UEFA Cup. 

Tot overmaat van ramp werd Ajax in de eerste ronde van de UEFA Cup meteen uitgeschakeld door Dinamo Zagreb waardoor Ajax in september al was uitgeschakeld in Europa. Na deze turbulente beginperiode bij Ajax met veel media-aandacht om zijn schwalbes en doelpunten, vervolgde Suárez het seizoen teleurstellend in november en december. Op 11 november 2007 speelde Ajax in De Kuip de Klassieker tegen Feyenoord. Na een aanvaring met teamgenoot Albert Luqué, waarbij de Spanjaard Suárez schopte toen hij voorbij liep, hadden de twee een woordenwisseling waarna interim-trainer Adrie Koster beide spelers wisselde. Ondanks alle turbulentie, maakte Suárez dit seizoen ook zijn eerste hattrick voor Ajax.

Het seizoen 2008-2009 startte voor Suárez met de komst van de nieuwe trainer Marco van Basten. Dat jaar kampte Klaas-Jan Huntelaar met een mindere vorm, waardoor Suárez al snel opstond als de nieuwe smaakmaker van het elftal. Ondanks zijn goede spel werd Suárez ook weer bekritiseerd om zijn schwalbes wat hem ook een schorsing kostte en waarop hij veel kritiek kreeg van trainer Van Basten. De Amsterdammers presteerden wel goed waarbij Suárez vaak beslissend was. Hoewel de titel wel verspeeld bleef Suárez tot aan het einde van het seizoen bleef Suárez zeer belangrijk voor Ajax. Hij maakte bovendien zijn tweede hattrick.

In de daaropvolgende zomer maakte de nieuwe trainer Martin Jol Suárez in 2009-2010 aanvoerder van het elftal. Ajax verbeterde zijn contract en in de eerste vier officiële duels van het seizoen maakte de Zuid-Amerikaan negen doelpunten, waarvan vijf in drie Eredivisie en vier in één Europa League-wedstrijd. Hij eindigde het seizoen met 35 competitietreffers en evenaarde daarmee Mateja Kezman als meest productieve buitenlander in de Eredivisie ooit.

Het seizoen 2010/2011 begon voor Suárez met een directe rode kaart in de eerst helft van het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente. Ajax verloor de wedstrijd met 0-1 en Suárez werd voor twee competitiewedstrijden plus één voorwaardelijk geschorst. Hij mocht wel spelen in de derde voorronde van de Champions League, waarin hij tegen PAOK Saloniki in zowel de heen- als de terugwedstrijd één keer scoorde. Suárez’ eerste competitiedoelpunt volgde in de derde speelronde tegen Roda JC, waarin hij de 2-0 maakte (uitslag 3-0). In de vierde voorronde van de Champions League was hij eveneens belangrijk. In de return maakte hij de openingstreffer, tegen Dinamo Kiev, en was daarmee mede verantwoordelijk voor de plaatsing van Ajax in het hoofdtoernooi van de Champions League.

Op 20 november 2010 raakte Suárez ernstig in opspraak door PSV’er Otman Bakkal in de nek te bijten. De KNVB schorste hem vervolgens voor zeven wedstrijden. Suárez zou deze schorsing echter niet uitzitten. In januari 2011 werd de Uruguayaanse aanvaller gelinkt aan verschillende clubs en uiteindelijk werd hij overgenomen door de Engelse topclub Liverpool. Er werd een deal gesloten voor circa 25 miljoen euro, waar Suárez een lucratief contract voor vijfenhalf jaar ondertekende.

Succes en ophef in Liverpool

In 2012 werd Suárez beschuldigd van racisme jegens Patrice Evra in een wedstrijd tegen Manchester United (1-1). Ondanks zijn ontkenning besloot de FA in december om hem voor acht wedstrijden te schorsen. Toen de ploegen daarna wederom tegenover elkaar stonden, weigerde Suárez de hand van Evra te schudden. Hierdoor ontstond commotie, mede omdat ploeggenoot van Evra, Rio Ferdinand, daarop besloot Suárez geen hand te geven. Op zaterdag 28 april 2012 scoorde Suárez zijn eerste hattrick in dienst van Liverpool, tegen Norwich City.

Op 21 april 2013 was Suárez opnieuw betrokken bij een bijtincident. Ditmaal beet hij Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic in zijn arm. Liverpool zou hem een boete hebben opgelegd van een half maandsalaris. Op 30 maart 2014 scoorde Suárez thuis tegen Tottenham Hotspur zijn 29ste doelpunt van het seizoen in de Premier League. Met dit doelpunt brak hij het record van Robbie Fowler die in 1995/96 de meeste doelpunten (28) in één Premier League-seizoen voor Liverpool had gemaakt. Door zijn prestaties in het seizoen 2013-2014 werd Suárez op 28 april 2014 verkozen tot PFA Speler van het jaar. Ook werd hij voor het tweede jaar op rij opgenomen in het PFA Team van het Jaar.

Tijdens het WK 2014 in Brazilië zette Suárez zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini tijdens het duel UruguayItalië. Twee dagen later werd hij door de FIFA voor vier maanden geschorst en voor negen officiële wedstrijden van de Uruguayaanse ploeg, waardoor hij de rest van het toernooi moest missen. In totaal zat hij twintig wedstrijden toe te kijken. Tevens kreeg hij een boete van 100.000 Zwitserse frank (82.000 euro) opgelegd. Na het derde bijtincident in zijn carrière besloot Liverpool definitief afstand te doen van Suárez.

Ondanks alle incidenten had Suárez een belangrijk aandeel in de wederopstanding van Liverpool, dat eindelijk weer een rol van betekenis speelde in de kop van de Premier League. De voormalig Ajax-aanvaller produceerde 82 goals en 46 assists in 133 wedstrijden voor Liverpool.

FC Barcelona

In de zomer van 2014 werd bekend dat Suárez voor FC Barcelona zou gaan spelen. Naar verluidt tikten de Catalanen ruim tachtig miljoen euro af, waarmee hij een van de duurste spelers ter wereld werd. Door de schorsing die hij op het WK opliep, kon hij echter alleen maar trainen met zijn nieuwe club en moest hij vanaf de tribune afwachten op het einde van zijn straf.  Na vier maanden maakte Suárez op 25 oktober 2014 tijdens El Clásico in het Bernabéu zijn officiële debuut voor FC Barcelona. Suárez, die begon in de basisopstelling, gaf in de vierde minuut een assist op Neymar die de score voor FC Barcelona opende. Die wedstrijd ging verloren, maar op 22 maart 2015 was Suárez wel de matchwinner in El Clásico tegen Real Madrid. Door zijn treffer in de 52e minuut wist Barcelona de wedstrijd in Camp Nou met 2-1 te winnen.

Met Barcelona werd Suárez kampioen van Spanje. Hij moest de kampioenswedstrijd op 17 mei 2015 tegen Atlético Madrid die met 1-0 werd gewonnen wegens een blessure aan zich voorbij laten gaan. Ook wist hij twee weken later beslag te leggen op de Copa del Rey. Op 6 juni 2015 verzekerde hij zich voor het eerst in zijn carrière van de treble door met Barcelona de Champions League te winnen. In de finale werd Juventus met 3-1 verslagen. Suárez was na ruim een uur spelen verantwoordelijk voor de 2-1. Dit was tevens het eerste Europese toernooi dat hij wist te winnen.  Op 11 augustus 2015 won hij zijn vierde prijs met Barcelona datzelfde kalenderjaar door Sevilla met 5-4 te verslaan in de wedstrijd om de UEFA Super Cup. Suárez was in deze wedstrijd eenmaal trefzeker.

Vanwege de Champions League winst in het seizoen 2014/15 mocht Suárez met Barcelona deelnemen aan het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs 2015 in Japan. Barcelona stroomde in de halve finale in waarin het op 17 december 2015 uitkwam tegen het Chinese Guangzhou Evergrande. Suárez maakte in deze wedstrijd een hattrick waardoor de finale werd bereikt. In deze finale won Barcelona met 3-0 van het Argentijnse River Plate. Suárez scoorde in deze finale tweemaal waarmee en pakte daarnaast zijn vijfde prijs met Barcelona. Ook werd hij met topscorer van het toernooi met vijf treffers.

Op 17 mei 2016 werd hij op de laatste speeldag van het seizoen opnieuw kampioen met Barcelona. Door een 3-0 overwinning op Granada bleef hij met Barcelona één punt voor op nummer twee Real Madrid. In het kampioensduel was Suárez met drie doelpunten de gevierde man. Hiermee eindigde hij op 40 doelpunten in 35 wedstrijden waarmee hij de topscorerstitel in Spanje wist te veroveren. Ook pakte hij voor de tweede keer de Europese Gouden Schoen als topschutter van Europa.

Atlético Madrid

Aan het succesverhaal kwam met de komst van Ronald Koeman naar FC Barcelona een einde. Een bestuurlijke chaos en financiële crisis lieten zien dat Suárez te zwaar op de loonlijst van de club drukte en dat hij moest vertrekken. In een ultieme poging op wraak tekende hij daarom op 23 september 2020 een tweejarig contract bij Atlético Madrid. Met de overgang was naar verluidt zes miljoen euro gemoeid en Suárez na afscheid van FC Barcelona met tranen in zijn ogen. In zijn eerste competitiewedstrijd voor Atlético op 27 september 2020 scoorde Suárez twee doelpunten in de met 6-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Granada en in mei veroverde Atlético op de laatste speeldag het Spaanse landskampioenschap. Suárez sloot het seizoen af als clubtopscorer met 21 doelpunten, zijn wraakactie op FC Barcelona was gelukt.

Zijn tweede seizoen in de Spaanse hoofdstad was aanmerkelijk minder succesvol. Atlético Madrid moest genoegen nemen met een derde plaats in La Liga en de rol van Suárez nam in razend tempo af. Met dertien goals in 45 officiële wedstrijden leverde de aanvaller nog nauwelijks. In 2022 besloten beide partijen dan ook om het aflopende contract niet te verlengen. In de weken/maanden daarna werd hij aan talloze clubs in Europa genoemd, maar ook op andere continenten toonden clubs interesse. Suárez koos uiteindelijk voor een terugkeer op het oude nest bij CD Nacional.

Nacional

Bij het Uruguayaanse Nacional beleefde de geroutineerde Suárez een aantal droommaanden. Mede dankzij diens doelpunten bezorgde de inmiddels 35-jarige spits zijn jeugdliefde de 49ste landstitel uit de clubgeschiedenis en zijn zevende kampioenschap als profvoetballer. Toch besloot Suárez zijn aflopende contract niet te verlengen om na maandenlange speculatie uiteindelijk te tekenen bij het Braziliaanse Grêmio.

(Pro Shots)

Grêmio

Suárez beleefde een droomdebuut in het shirt van Grêmio. In zijn debuutwedstrijd op 18 januari 2023 maakte de 36-jarige Uruguayaan een hattrick tegen São Luiz, dat in de strijd om de Recopa Gaucha Super Cup met 4-1 opzij werd gezet. Suárez bleef tot eind 2023 belangrijk voor Grêmio: 26 doelpunten en zeventien assists in 53 officiële wedstrijden.

Hereniging met Messi

Op 22 december 2023 kondigde Inter Miami de komst van Suárez aan. Dit betekende voor de Uruguayaan een hereniging met een aantal voormalig Barcelona-collega’s, waaronder Messi.


Interlandcarrière

Suárez maakte op 8 februari 2007 zijn debuut in het Uruguayaans voetbalelftal, in een met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Colombia. In deze wedstrijd kreeg hij in de 85e minuut een tweede gele kaart en moest hij het veld verlaten. Samen met Diego Forlán zou hij een succesvol aanvalsduo gaan vormen. Suárez startte in 2010 alle groepswedstrijden in de basis en scoorde zijn eerste WK-doelpunt op 22 juni tegen het Mexicaanse voetbalelftal. Hiermee hielp hij Uruguay aan de zege in groep A.

Op 2 juli 2010 speelde Uruguay de kwartfinale tegen het enige overgebleven land van het Afrikaanse continent, Ghana. In deze wedstrijd was Luis Suárez van doorslaggevende betekenis. Bij een stand van 1-1 in de laatste minuut van de verlenging sloeg Suárez een kopbal van Ghana met twee handen van de doellijn, waarna hij mocht vertrekken met een direct gegeven rode kaart. De hierop volgende strafschop werd gemist door Asamoah Gyan. In de strafschoppenreeks bleek Uruguay uiteindelijk beter dan Ghana. Het eindigde de reeks met 4-2, waardoor de halve finale op 6 juli tegen Nederland werd bereikt. Hierin mocht Suárez niet meespelen vanwege zijn rode kaart tijdens de vorige wedstrijd. Uruguay verloor de halve finale met 2-3.

In 2011 maakte Suárez onderdeel uit van de winnende Copa América-selectie. Suárez redde Uruguay in de eerste wedstrijd van het toernooi door de 1-1 te maken tegen Peru. Uruguay eindigde uiteindelijk op de tweede plaats in de groep waarmee het zich plaatste voor de kwartfinale. In die ronde speelde het tegen gastland Argentinië. Via de strafschoppenserie, waarin Suárez de tweede strafschop voor zijn land nam en scoorde, werd de halve finale bereikt. Tegen Peru scoorde Suárez de enige twee doelpunten van de wedstrijd en werd de finale gehaald. Suárez maakte in de finale tegen Paraguay het eerste doelpunt (3-0).

(Pro Shots)

Op het WK van 2018, vier jaar zijn voortijdige exit na wéér een bijtincident, behaalde La Celeste drie zeges op rij in groep A, waarna de ploeg van Tabárez in de achtste finales afrekende met regerend Europees kampioen Portugal (2–1) door twee treffers van aanvaller Edinson Cavani. Zonder diens inbreng (kuitblessure) verloor Uruguay vervolgens in de kwartfinale met 2–0 van de latere wereldkampioen Frankrijk. Suárez kwam in alle vijf de duels in actie voor zijn vaderland, en scoorde twee keer in de groepsfase.

Suárez was ook actief op het WK 2022 in Qatar. Uitgerekend in de laatste groepswedstrijd was Ghana de tegenstander, een eerste weerzien na zijn handsbal in 2010. Ook nu won Uruguay, maar de 2-0 eindstand bleek niet voldoende om door te stoten. Suárez, die al gewisseld was, werd al huilend in beeld gebracht door de camera’s.

Laatste update: 22 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie