Ghana

Accra

Prijzenkast

4x Afrika Cup

Het laatste nieuws over Senegal

Het nationale team van Ghana staat bekend als The Black Stars. Het land heeft vier keer de Afrika Cup gewonnen en behaalde in 2010 het beste WK-resultaat ooit door de kwartfinale te bereiken.

  • Het nationale team van Ghana maakt deel uit van de GFA
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Black Stars’
  • Het land was viermaal actief op een WK
  • Ghana bereikte in 2010 de kwartfinale
  • Het nationale team won de Afrika Cup viermaal

Trauma door Luis Suárez

Ghana speelde in 1950 de eerste interland uit de geschiedenis. Tien jaar later deed het Afrikaanse land voor het eerst een gooi naar deelname aan het WK, maar een ticket voor de eindronde van 1962 bleef uit. Sterker nog: Ghana debuteerde pas in 2006 op dit podium. Het team overleefde de groepsfase met Italië, Tsjechië en de Verenigde Staten, maar werd in de achtste finale overhoop gespeeld door de sterren van Brazilië (3-0).

In 2010 en 2014 kwalificeerde Ghana zich opnieuw. In 2014 sneuvelden de Ghanezen al in de groepsfase, maar de tweede deelname was behoorlijk succesvol te noemen. The Black Stars boekten op doelsaldo een ticket voor de achtste finale en daarin werd een 2-1 zege behaald ten koste van de Verenigde Staten. Bijna kwalificeerde men zich zelfs voor de halve finale, maar in de kwartfinale sloeg Luis Suárez ten koste van een rode kaart een bal van de doellijn. Ghana liet de strafschop onbenut en ging in de strafschoppenserie definitief ten onder door toedoen van Uruguay.

Ghana ontbrak op het WK 2018 in Rusland, maar vertegenwoordigde Afrika wel op de eindronde van 2022 in Qatar. Ghana ontbrak op het WK 2018 in Rusland, maar vertegenwoordigde Afrika wel op de eindronde van 2022 in Qatar. Na een 3-2 nederlaag tegen Portugal en een 2-3 zege op Zuid-Korea kwam het opnieuw aan op een clash met het Uruguay van Suárez. Ghana liet andermaal een strafschop onbenut en werd uitgeschakeld door een 2-0 nederlaag.

Suárez ontnam Ghana WK-geschiedenis in 2010 (Pro Shots)

Afrika Cup

Na Egypte (zeven keer) en Kameroen (vijf keer) is Ghana de meest succesvolle Afrika Cup-deelnemer uit de geschiedenis. Het land won de Afrikaanse titel al vier keer, maar opvallend genoeg houdt dat succes geen gelijke tred met de WK-deelnames. Waar Ghana pas in de 21ste eeuw succes had in de WK-kwalificatiefase, daar dateren de successen op het eigen continent van de vorige eeuw. In 1963, 1965, 1978 en 1982 wonnen zij de Afrika Cup.


Eén Nederlandse bondscoach

Het is niet ongebruikelijk dat Afrikaanse landen buitenlandse trainers aanstellen als bondscoach. Ghana had in het verleden regelmatig een Europeaan als bondscoach, waaronder één Nederlander: Rinis Israël stond in de periode 1997-1998 aan het roer bij de Ghanese nationale ploeg.

Laatste update: 2 december 2022

Populaire spelers Ghana

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie