Mohammed Kudus

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Mohammed Kudus

Mohammed Kudus is een Ghanese middenvelder annex aanvaller. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Ajax naar West Ham United.

  • Kudus speelt momenteel voor West Ham United
  • De Ghanees werd in de zomer van 2023 opgepikt bij Ajax
  • Hij won twee landstitels en één beker in Amsterdam
  • Kudus brak door in het shirt van FC Nordsjaelland
  • Hij debuteerde in 2019 voor de Ghanese ploeg

Clubcarrière

Kudus werd op 2 augustus 2000 geboren in Accra, de hoofdstad van Ghana. Hij komt uit een gezin met meerdere kinderen en daardoor moest zijn moeder keihard werken om voldoende voedsel te kunnen bekostigen. “Ze heeft haar leven op het spel gezet om voor mij en mijn familie te zorgen…”, concludeerde de dankbare Kudus jaren later. Mede daardoor werd hij in staat gesteld om een voetbalcarrière op te starten.

Doorbraak in Denemarken

Kudus begon zijn loopbaan in het shirt van Strongtower FC en stapte daarna over naar de Right to Dream Academy. In de prestigieuze Ghanese opleiding speelde de middenvelder zich in de kijker bij het Deense FC Nordsjaelland, waar hij in januari 2018 werd opgenomen in het tweede elftal. Zijn debuut in de A-selectie maakte hij ruim een half jaar later in de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen Brøndby IF. Kudus mocht meteen starten en werd halverwege gewisseld door coach Kasper Hjulmand, de latere bondscoach van Denemarken.

Kudus speelde in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 voor de hoofdmacht van FC Nordsjaelland. De middenvelder liet een goede indruk achter door in 57 officiële wedstrijden veertien keer te scoren en drie assists af te leveren. Grote Europese clubs toonden belangstelling voor de Ghanees, waaronder Manchester United. In de zomer van 2020 wist Ajax de strijd echter te winnen door zo’n negen miljoen euro af te tikken.

(Pro Shots)

Transfer naar Ajax

Kudus maakte zijn officiële Ajax-debuut op 20 september 2020 in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. De Ghanees maakte een uitstekende indruk in zijn eerste periode in Amsterdam, maar op 21 oktober sloeg het noodlot toe. Kudus viel geblesseerd uit in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Liverpool in de Champions League. Zijn meniscusblessure hield hem maandenlang aan de kant. In januari 2021 maakte hij zijn rentree tegen PSV (2-2), maar door een trainingsachterstand duurde het nog even voordat hij weer aansloot.

Kudus speelde 22 officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen voor Ajax, waar hij vier goals en drie assists produceerde. De Ghanees had daarmee een aandeel in het winnen van de landstitel en de TOTO KNVB Beker. In het seizoen 2021-2022 had hij nóg belangrijker willen worden, ware het niet dat hij de eerste seizoenshelft meermaals werd getroffen door blessureleed.

(Pro Shots)

In de zomer van 2022 dreigde Kudus met een vertrek bij Ajax. Ondanks concrete interesse van Everton bleef de Ghanees in Amsterdam, waar hij steeds vaker speeltijd kreeg. Kudus, die regelmatig als centrumspits werd opgesteld, liet zich gelden met achttien doelpunten en zes assists. Scoren deed hij in Champions League-wedstrijden tegen zowel Napoli, Liverpool als Rangers FC.

Kudus begon uitstekend aan het seizoen 2023-2024. In drie officiële wedstrijden liet hij vier doelpunten en één assist aantekenen, waaronder een hattrick in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen PFK Ludogorets Razgrad (1-4 zege). Op 27 augustus 2023 verzilverde hij zijn status met een transfer naar West Ham United. Beide clubs werden het eens over een transfersom van 43 miljoen euro plus drie miljoen aan bonussen.


Interlandcarrière

Op 14 november 2019 maakte Kudus zijn interlanddebuut voor Ghana. In de kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup tegen Zuid-Afrika (2-0 zege) mocht de middenvelder in de tweede helft invallen. Kudus bleef nadien in beeld bij Ghana, maar door blessureleed moest hij wel de nodige wedstrijden missen. Ook de Afrika Cup ging begin 2022 aan hem voorbij.

Kudus was wel actief op het WK 2022. Hij besliste de groepswedstrijd tegen Zuid-Korea in Ghanees voordeel (3-2), maar kon zijn land niet behoeden voor snelle uitschakeling.

Laatste update: 27 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie