RKC Waalwijk is een voetbalclub uit de Brabantse stad Waalwijk. De club werd in 1940 opgericht en is sinds 1984 actief in het betaald voetbal.
RKC Waalwijk werd in 1940 opgericht
De afkorting staat voor Rooms Katholieke Combinatie
Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Mandemakers Stadion
In 1984 debuteerde RKC in het betaald voetbal
De club werd tweemaal kampioen in de Eerste Divisie
Innovatief met weinig geld
RKC Waalwijk werd op 26 augustus 1940 opgericht als Rooms Katholieke Combinatie (RKC). De club ontstond door een fusie tussen HEC, WVB en Hercules. Bij de invoering van het betaald voetbal waren de Waalwijkers nog geen hoogvlieger en daardoor bleef het een amateurclub. RKC wist zich geleidelijk op te werken binnen het amateurvoetbal, wat in 1981 en 1982 leidde tot het algehele landskampioenschap bij de amateurs. Respectievelijk DOS Kampen en IJsselmeervogels werden in de finale verslagen.
Stap naar het profvoetbal
Door de goede resultaten als amateurclub kreeg RKC in 1984 groen licht om deel te nemen naar het amateurvoetbal. De Brabanders haalden verschillende spelers op, waaronder Peter Bosz en Marcel Brands. Het lukte RKC opvallend makkelijk om zich staande te houden in de Eerste Divisie. Na drie prima jaren (vijfde, derde en vierde) lukte het in het vierde seizoen al om te promoveren naar de Eredivisie. RKC veroverde in 1988 de titel in de Eerste Divisie.
Ook op het hoogste niveau bleef RKC overeind. Tussen 1989 en 2007 speelden de Waalwijkers in de Eredivisie, waarbij het zelfs meerdere malen het linkerrijtje bereikte. Vooral het tijdperk onder Martin Jol werd als succesvol betiteld. Dat wil overigens niet zeggen dat de club al die jaren fluitend door het leven gingen. In 1991 werd RKC zelfs getroffen door een FIOD-affaire, waarbij een zwartgeldcircuit werd blootgelegd. Trainer Leo van Veen en bestuurslid Piet Kipping werden voor hun rol gestraft, waarbij RKC in 1992 pas een licentie verkreeg na het verkopen van een groot deel van de selectie.
Promoties en degradaties
RKC, dat vanaf 1996 met de toevoeging ‘Waalwijk’ speelt, hield het dus negentien seizoenen vol in de Eredivisie. In het seizoen 2006-2007 ging het mis na een zeventiende plek op de ranglijst: in de play-offs viel het doek na een 3-0 nederlaag tegen VVV-Venlo. Onder Zeljko Petrovic lukte het ondanks een tweede plaats in de Eerste Divisie niet om binnen een jaar terug te keren, maar in het tweede jaar was het alsnog bingo onder aanvoering van Ruud Brood. Na opnieuw een tweede plaats werd De Graafschap in de finaleronde van de play-offs verslagen.
De Eredivisie-rentree bleek geen succes. Met vijftien punten degradeerde RKC binnen een jaar alweer naar de Eerste Divisie, maar ook dat duurde maar één seizoen. PEC Zwolle verspeelde een riante voorsprong in de titelstrijd en daardoor promoveerden de Waalwijkers als kampioen. Ditmaal hield RKC het langer vol in de Eredivisie, met in het seizoen 2011-2012 een negende plaats op de ranglijst. Dankzij die klassering mocht de formatie van Ruud Brood zelfs deelnemen aan de play-offs om Europees voetbal.
Helaas voor RKC duurde ook dit Eredivisie-avontuur maar relatief kort. Na drie jaar Eredivisie keerde de club in 2014 terug naar het tweede niveau van Nederland en ditmaal kwam dat héél hard aan. In de Eerste Divisie presteerde RKC vier opeenvolgende seizoenen dramatisch: twintigste, achttiende, tiende en achttiende. De Eredivisie leek op dat moment héél ver weg, maar een achtste plaats in het seizoen 2018-2019 betekende dankzij de play-offs toch weer een nieuwe promotie.
De promotie kwam voor RKC misschien wel te vroeg. In het seizoen 2019-2020 had de club ondanks een positieve speelstijl weinig te vertellen in de Eredivisie, maar het elftal van Fred Grim had de mazzel dat de KNVB het seizoen voortijdig beëindigde vanwege de coronacrisis. Als gevolg daarvan stond de voetbalbond namelijk geen promotie/degradatie toe, waardoor de aanstaande degradatie werd vermeden. In het seizoen 2020-2021 handhaafde de KNVB zich zonder hulp van de voetbalbond door als vijftiende te eindigen.
Michiel Kramer juicht (Pro Shots)
In het seizoen 2021-2022 werd degradatie nogmaals afgewend in Waalwijk. Door een sterke eindspurt eindigde het team onder leiding van Joseph Oosting zelfs als tiende in de Eredivisie. In het seizoen 2022-2023 deed de club zelfs tot en met de slotdag van het seizoen mee om deelname aan de play-offs om Europees voetbal, maar dat ticket ging ditmaal in rook op door een pover slotstuk. Oosting had op dat moment al een contract getekend bij FC Twente.
Het stadion
RKC Waalwijk speelt de thuiswedstrijden sinds 1996 in het Mandemakers Stadion. De stadionnaam verwijst naar De Mandemakers Groep, dat als hoofdsponsor en geldschieter fungeerde. Echt verhuizen deed de club overigens niet, want ook het oude stadion Sportpark Olympia (onder supporters beter als ‘de fietsenstalling’) was op die locatie gelegen. Het stadion heeft een hedendaagse capaciteit van zo’n 7.500 plaatsen.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie