RKC Waalwijk

Waalwijk

Prijzenkast

2x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over RKC Waalwijk

RKC Waalwijk is een Nederlandse voetbalclub uit Waalwijk. Thuiswedstrijden van de Rooms Katholieke Combinatie worden afgewerkt in het Mandemakers Stadion.

  • RKC Waalwijk werd in 1940 opgericht
  • De afkorting staat voor Rooms Katholieke Combinatie
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Mandemakers Stadion
  • In 1984 debuteerde RKC in het betaald voetbal
  • De club werd tweemaal kampioen in de Eerste Divisie

Innovatief met weinig geld

In 1940 ontstond de Rooms Katholieke Combinatie (RKC) door een fusie tussen HEC, WVB en Hercules. De voetbalclub draaide in de beginjaren niet overweldigend, waardoor men bij de invoering van het betaald voetbal besloot om als amateurclub verder te gaan. Geleidelijk wist de Brabantse formatie op te klimmen naar de top. In 1981 en 1982 veroverde RKC het algehele landskampioenschap voor amateurs door achtereenvolgens DOS Kampen en IJsselmeervogels te verslaan.

RKC kreeg in aanloop naar het seizoen 1984-1985 de mogelijkheid om de stap naar het betaald voetbal te maken. Om geen modderfiguur te slaan werden spelers als Marcel Brands, Peter Bosz, Adrie Bogers en John Lammers aan de selectie toegevoegd. De Waalwijkers debuteerden op 19 augustus 1984 met een 1-1 gelijkspel tegen Willem II op Eerste Divisie-niveau. Twee weken later, op 2 september, werd ten koste van FC Wageningen (5-1) de eerste overwinning behaald. Met een vijfde plaats draaide RKC meteen mee in de bovenste regionen.

Vaste waarde in de Eredivisie

In de daaropvolgende seizoenen bleef RKC meedraaien in de (sub)top van de Eerste Divisie. De Brabanders wisten de goede ontwikkeling door te trekken in het seizoen 1987-1988 door het kampioenschap binnen te slepen, waardoor men voor het eerst promoveerde naar de Eredivisie. Van de 36 wedstrijden won men er maar liefst 31. In de Eredivisie had RKC het aanzienlijk lastiger, maar na de terugkeer van trainer Leo van Veen begon het weer te lopen. Het team sloot het seizoen 1988-1989 af met een respectabele elfde plaats.

RKC draaide tamelijk probleemloos mee in de Eredivisie. In het seizoen 1989-1990 eindigden de Waalwijkers als achtste om een jaar later zelfs zevende te worden. Toch ging 1991 niet de boeken in als een tof jaar. Dat had vooral te maken met een inval van de FIOD, dat een zwartgeldcircuit ontdekte. Zowel bestuurslid Piet Kipping als trainer Van Veen werden hiervoor gestraft. Ook RKC werd als club de dupe, aangezien men een groot aantal selectiespelers moest verkopen om een licentie voor het seizoen 1992-1993 te bemachtigen.

In 1997 werd ‘Waalwijk’ toegevoegd aan de clubnaam RKC. Aan het einde van de twintigste eeuw eindigden de Waalwijkers drie opeenvolgende seizoenen als zestiende, maar via de nacompetitie ontsnapte men steevast aan afdaling. In de daaropvolgende seizoenen draaiden de Brabanders weer goed mee in de Eredivisie. Dat was mede te danken aan trainer Martin Jol en spits Rick Hoogendorp, die tussen 2000 en 2006 maar liefst 104 doelpunten in 232 officiële wedstrijden produceerde. De Hagenaar is daarmee topscorer aller tijden.

Pieken en dalen

Hoogendorp maakte in 2006 de overstap naar VfL Wolfsburg. Een mooie transfer voor de spits, maar zonder zijn doelpunten beleefde RKC Waalwijk een zwaar seizoen. Als nummer zeventien van de Eredivisie moest de club in 2007 aantreden in de play-offs om promotie/degradatie. RKC overleefde de halve finale tegen FC Dordrecht zonder al te veel moeite, maar in de finaleronde daalde men alsnog af naar de Eerste Divisie door te struikelen over VVV-Venlo (5-1 over drie wedstrijden).

In 2007 werd oud-speler Zeljko Petrovic aangesteld als hoofdtrainer van RKC Waalwijk. Op doelsaldo greep zijn team naast directe promotie, waarna ADO Den Haag in de play-offs om promotie/degradatie te sterk bleek. Promotie volgde alsnog in het seizoen 2008-2009. Onder leiding van Ruud Brood zegevierde RKC in diezelfde play-offs ten koste van De Graafschap. Het verblijf in de Eredivisie bleek van korte duur. Al na één seizoen degradeerde men door als hekkensluiter te eindigen.

RKC Waalwijk promoveerde in 2011 opnieuw door kampioen te worden in de Eerste Divisie. Het team zorgde in 2012 voor een grote verrassing door de play-offs om Europees voetbal te bereiken. Het bleek een incidenteel succes. De Waalwijkers handhaafden zich weliswaar door in 2013 als veertiende te eindigen, maar een jaar later degradeerde men alsnog via de play-offs. Excelsior was daarvoor verantwoordelijk (4-2 over twee wedstrijden).

Promotie na zware jaren

De degradatie van 2014 kwam keihard aan in Waalwijk. RKC maakte een diepe val door achtereenvolgens als twintigste, achttiende, tiende en achttiende te eindigen in de Eerste Divisie. Met een achtste plaats verliep het seizoen 2018-2019 daarentegen iets beter. Het team van trainer Fred Grim plaatste zich zelfs voor de play-offs om promotie/degradatie. RKC behoorde niet tot de favorieten, maar rekende achtereenvolgens af met NEC, Excelsior en Go Ahead Eagles. Vooral de returnwedstrijd in Deventer werd een waar spektakelstuk (4-5 zege). In de 89ste minuut leidde de thuisclub nog met 4-3.

RKC Waalwijk begon totaal niet Eredivisie-proof aan het seizoen 2019-2020. Het team van Grim maakte een troosteloos seizoen door en dreigde roemloos uit de hoogste divisie te verdwijnen, maar de coronapandemie bracht redding. De KNVB-leiding brak het seizoen voortijdig af en besloot uiteindelijk om geen promotie/degradatie toe te passen. “We moesten ineens in hele korte tijd een Eredivisie-selectie op de been brengen. Achteraf kun je zeggen dat we daar niet in zijn geslaagd”, verklaarde directeur Frank van Mosselveld na de reddingsboei van 2020 aan de NOS.

Na de onverwachtse ontsnapping had RKC het beter voor elkaar. In het seizoen 2020-2021 werd op eigen kracht lijfsbehoud afgedwongen door als vijftiende te eindigen in de Eredivisie. Grim koos in de zomer van 2021 voor provinciegenoot Willem II, waarna Vitesse-assistent Joseph Oosting hem opvolgde. Onder diens hoede eindigde RKC achtereenvolgens als tiende en negende in de Eredivisie. In 2023 verdiende de trainer daarmee een overstap naar FC Twente. Henk Fraser volgde hem op in Waalwijk.

Spelers van RKC Waalwijk juichen (Pro Shots)

Rivaliteit

De provincie Noord-Brabant telt verschillende profclubs. Voor RKC Waalwijk ligt het sentiment vooral bij Willem II. Onderlinge wedstrijden worden ook wel betiteld als de Midden-Brabantse Derby, hoewel de Tilburgers vooral NAC Breda als aartsrivaal betitelen.


Europees voetbal

RKC Waalwijk heeft meermaals deelgenomen aan de Intertoto Cup. In 1989 mocht de Brabantse formatie aantreden in een groep met 1. FC Kaiserslautern, Carl Zeiss Jena en First Vienna FC. Met zes punten eindigde men als derde. Drie jaar later mocht RKC het in een soortgelijke setting nogmaals proberen, maar ditmaal eindigde men onderaan in een groep met Schalke 04, SM Caen en Lyngby BK.

In 2000 en 2001 mocht RKC Waalwijk nogmaals deelnemen aan de Intertoto Cup. Het toernooi bestond inmiddels louter uit een knock-outfase. In beide jaren werd het team uitgeschakeld in de derde ronde, respectievelijk door Bradford City en 1860 München.


Het stadion

RKC Waalwijk speelde tussen de oprichting in 1940 en 1996 op Sportpark Olympia. In het laatstgenoemde jaar werd het complex gesloopt om plaats te maken voor een gloednieuw stadion, dat in 1999 werd vernoemd naar geldschieter Ben Mandemakers. De huidige capaciteit van het stadion bedraagt 6.200 plaatsen. In de volksmond staat het onderkomen van RKC ook wel bekend als De Fietsenstalling.


Veelgestelde vragen over RKC Waalwijk

Wanneer is RKC Waalwijk opgericht?

Op 26 augustus 1940

Wat is het adres van het Mandemakers Stadion?

Mandemakers Stadion
Akkerlaan 2
5143 ND Waalwijk

Wat is de capaciteit van het Mandemakers Stadion?

6.200 plaatsen

Wat is de website van RKC Waalwijk?

Klik hier om RKC Waalwijk online te bezoeken

Waar kan ik RKC Waalwijk vinden op sociale media?

RKC Waalwijk is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 20 februari 2024

Meer nieuws over RKC Waalwijk

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie