1. FC Kaiserslautern

Kaiserslautern

Prijzenkast

bundesliga logo

4x landskampioen

2x DFB-Pokal

dfl supercup

1x Duitse Supercup

2x Tweede Bundesliga

Het laatste nieuws over 1. FC Kaiserslautern

Het Duitse 1. FC Kaiserslautern is een voetbalclub uit Kaiserslautern, gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. Thuiswedstrijden van Die Roten Teufel worden afgewerkt in het Fritz Walter Stadion (ruim 49.000 plaatsen).

  • 1. FC Kaiserslautern speelt momenteel in de Tweede Bundesliga
  • Het Fritz Walter Stadion is de thuishaven van de club
  • Het stadion is vernoemd naar de beste speler uit de clubgeschiedenis
  • De bijnaam van het team luidt ‘Die Roten Teufel’
  • Kaiserslautern was viermaal kampioen van Duitsland

Vier keer kampioen van Duitsland

Op 28 mei 1929 fuseerden FV 1900 Kaiserslautern en SV Phönix 1910 tot FV Phönix Kaiserslautern. Al na enkele maanden besloot de clubleiding een naamswijziging door te voeren en zo ontstond het hedendaagse 1. FC Kaiserslautern. Het team werd ingedeeld in de tweede klasse van Duitsland om in 1931 te promoveren naar de Saarcompetitie.

In de Saarcompetitie presteerde 1. FC Kaiserslautern uitstekend. In de eerste twee seizoenen noteerde het team respectievelijk een vierde en tweede plaats. Als vice-kampioen kwalificeerde Kaiserslautern zich in 1933 voor de Zuid-Duitse eindronde, maar hierin eindigde men roemloos onderaan. Na dit seizoen kwam de nazi’s aan de macht in Duitsland en werd de competitiestructuur compleet anders. Die Roten Teufel kwam terecht in de Gauliga Südwest.

Fritz Walter

De prestaties van FC Kaiserslautern in de jaren dertig waren wisselvallig te noemen. De club daalde in 1935 en 1938 af naar de Bezirksliga. Na de tweede degradatie werd de A-selectie aangevuld met jeugdexponent Fritz Walter, die uitgroeide tot een van de beste spelers uit de clubgeschiedenis. De in Kaiserslautern geboren aanvaller scoorde maar liefst 357 keer in 364 wedstrijden voor de club. Walter, die zijn gehele loopbaan in zijn geboortestad actief bleef, veroverde in 1954 de wereldtitel met West-Duitsland.

Verschillende spelers van FC Kaiserslautern sloten zich aan bij het Duitse leger. Theobald Baumann, Herbert Rasch en Heinrich Schaub sneuvelden in de strijd, maar Walter ontsnapte de dans en raakte ‘slechts’ krijgsgevangen. In oktober 1945 keerde hij terug uit Roemenië en dat bood hem de gelegenheid om de voetbalclub opnieuw op te richten. Kaiserslautern kwam terecht in de Oberliga Südwest, dat tussen 1947 en 1963 maar liefst elf keer in eigen voordeel werd beslist.

Als grootmacht in de Oberliga Südwest mocht FC Kaiserslautern strijden in de Duitse eindronde. FC Kaiserslautern schreef geschiedenis door in het seizoen 1950-1951 de finale te bereiken en hierin Preussen Munster met 2-1 te verslaan. Dit succes werd herhaald in het seizoen 1952-1953. Een derde landstitel was binnen handbereik, maar zowel in 1954 als 1955 ging de finale verloren door respectievelijk SC Preussen Munster en Rot-Weiss Essen.

Twee Bundesliga-titels

In 1959 zwaaide Walter af als voetballer. Drie jaar na dato introduceerde Duitsland een nieuwe voetbalcompetitie: de Bundesliga. Als kampioen van de Oberliga Südwest wist FC Kaiserslautern één van de twee mogelijke plekken te claimen. In de eerste seizoenen eindigde de club in de middenmoot, maar in het seizoen 1966-1967 volgde een fraaie vijfde plaats.

FC Kaiserslautern presteerde wisselvallig in de Bundesliga. Topklasseringen werden afgewisseld met posities in het rechterrijtje, met de jaren negentig als beste voorbeeld. In 1991 en 1998 stuntte Kaiserslautern door zich tot landskampioen te kronen, maar tussendoor daalde het team tot ieders verbazing af naar de Tweede Bundesliga. Eén jaar voor de vierde landstitel uit de clubgeschiedenis speelde Kaiserslautern op het tweede niveau.

Sportief verval

Na de promotie van 1997 bleef FC Kaiserslautern tot 2006 actief in de Bundesliga. Na vier seizoenen keerde het team terug in de hoogste divisie, maar in 2012 daalde de club opnieuw af naar de Tweede Bundesliga. Sindsdien speelde de club niet meer op het hoogste podium van Duitsland. Sterker, in de periode 2018-2022 was het team zelfs te bewonderen in de 3. Liga. Tussendoor diende de club zelfs een faillissementsaanvraag in (2020), maar uiteindelijk kon Kaiserslautern een doorstart maken.

Rivaliteit

Bayern München en Waldhof Mannheim worden gezien als de grootste rivalen van 1. FC Kaiserslautern. In mindere mate is er ook rivaliteit met Eintracht Frankfurt, FSV Mainz 05 en Karlsruher SC.


Europees voetbal

In het seizoen 1962-1963 debuteerde 1. FC Kaiserslautern op het Europese podium. De club mocht deelnemen aan de International Football Cup, maar in een groep met Ajax, AS Nancy en Banyasz Tatabánya speelde het team geen rol van betekenis. Succesvoller waren de UEFA Cup-campagnes in de seizoenen 1972-1973 en 1979-1980 door de kwartfinales te bereiken, maar uitgerekend competitiegenoten Borussia Mönchengladbach en Bayern München bleken hierin te sterk. Tussendoor (1976-1977) werd Kaiserslautern al in de tweede ronde uitgeschakeld door Feyenoord.

FC Kaiserslautern is er vaker in geslaagd om ver te komen in de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. In de seizoenen 1981-1982 en 2000-2001 bereikte het team zelfs de laatste vier door respectievelijk Real Madrid en PSV uit te schakelen, maar groter succes werd geblokkeerd door IFK Göteborg en Deportivo Alavés. Na de roemloze afgang tegen FK Teplice in 2004 keerde Kaiserslautern niet meer terug in Europees verband.

Balans tegen Nederlandse clubs

FC Kaiserslautern verloor in het seizoen 1962-1963 in de International Football Cup over twee wedstrijden kansloos van Ajax. Beide clubs kwamen elkaar opnieuw tegen in het seizoen 1992-1993, met opnieuw twee Amsterdamse triomfen als resultaat (2-0 en 0-1). Tussendoor stond de Duitse club ook tweemaal tegenover Feyenoord. Na een 2-2 gelijkspel in Duitsland werden Die Roten Teufel in de returnwedstrijd compleet afgeschminkt in Rotterdam (5-0).

Waar Ajax en Feyenoord goede herinneringen hebben aan FC Kaiserslautern, daar geldt dat niet voor PSV. Zowel in de seizoenen 1998-1999 (1-2 en 3-1) als 2000-2001 (1-0 en 0-1) gingen de Eindhovenaren tweemaal over de knie. Vooral de UEFA Cup-return van het laatstgenoemde seizoen maakte veel emotie los. Hooligans van PSV reageerden furieus op de aanstaande uitschakeling en besloten het speelveld te betreden, maar mede dankzij ingrijpen van trainer Eric Gerits kon worden voorkomen dat het écht uit de hand liep.


Nederlandse invloed.

Co Prins (1963-1965) is vooralsnog de enige Nederlander die het shirt van 1. FC Kaiserslautern heeft gedragen. De lijst met bekende namen uit het verleden is desalniettemin veel langer. Veel Eredivisie-volgers zullen de naam Stijn Vreven ongetwijfeld kennen, maar ook spelers als Halil Altintop, Michael Ballack, Mario Basler, Andreas Brehme, Miroslav Klose en natuurlijk clublegende Fritz Walter hebben er een verleden.


Het stadion

In 1926 werd op de Betzenberg een nieuw stadion geopend. Bijna honderd jaar later is 1. FC Kaiserslautern nog steeds actief op deze iconische plek. Het stadion draagt tegenwoordig de naam van Fritz Walter, die uitgroeide tot de grootste speler uit de geschiedenis van de club. Ook had hij een groot aandeel in het veroveren van de wereldtitel met West-Duitsland in 1954.

Aan het begin van de 21ste eeuw onderging het Fritz Walter Stadion een grondig renovatie. Die werkzaamheden vonden plaats met het oog op het WK van 2006 in Duitsland. De capaciteit steeg naar ruim 49.000 plaatsen.


Veelgestelde vragen over 1. FC Kaiserslautern

Wanneer is Almere City FC opgericht?

Op 28 mei 1929

Wat is het adres van het Fritz Walter Stadion?

Fritz Walter Stadion
Fritz-Walter-Straße 1, 67663 Kaiserslautern
Duitsland

Wat is de capaciteit van het Fritz Walter Stadion?

49.850 plaatsen

Wat is de website van 1. FC Kaiserslautern?

Klik hier om 1. FC Kaiserslautern online te bezoeken

Waar kan ik 1. FC Kaiserslautern vinden op sociale media?

1. FC Kaiserslautern is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 29 maart 2024

Meer nieuws over 1. FC Kaiserslautern

18:45
27+
‘Kenneth Paal kiest voor Engels avontuur’
21:30
359+
‘1. FC Kaiserslautern vraagt faillissement aan’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie