Deportivo Alavés

Vitoria-Gasteiz

Prijzenkast Deportivo Alavés

4x Segunda División

4x Segunda División B

6x Tercera División

Het laatste nieuws over Deportivo Alavés

Deportivo Alavés is een Spaanse voetbalclub uit Vitoria-Gasteiz. Thuiswedstrijden van Los Babazorros worden afgewerkt in het Estadio Mendizorrotza.

  • Deportivo Alavés werd in 1921 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Estadio Mendizorrotza
  • De bijnaam van de club luidt ‘Babazorros’
  • Deportivo Alavés speelde de UEFA Cup-finale van 2001

Deportivo Alavés in nationaal clubverband

Deportivo Alavés werd op 23 januari 1921 opgericht onder de hedendaagse naam. Eigenlijk was de club al een jaar eerder actief als Sport Friends, maar de datum van de naamsverandering staat te boek als officiële oprichtingsdatum. In het seizoen 1929-1930 won het team negen van de achttien wedstrijden in de Segunda División met promotie naar de Primera División als beloning. Een achtste plaats volstond in het daaropvolgende seizoen voor lijfsbehoud in LaLiga, dat destijds uit tien clubs bestond.

In het seizoen 1931-1932 dwong Deportivo Alavés opnieuw lijfsbehoud af door als negende te eindigen. Het avontuur in de Primera División eindigde een jaar later alsnog door op de gevreesde tiende plaats te eindigen. Los Babazorros moesten meer dan twintig jaar wachten op een nieuwe kans, maar opnieuw wist de club niet uit te groeien tot een vaste waarde in LaLiga. Ditmaal sneuvelde de hoogste klasse-status al na twee seizoenen (1954-1956). Tussendoor speelde men zelfs enige tijd in de Tercera División, het derde niveau van Spanje.

Fraaie opmars na grijze decennia

Na de degradatie van 1956 beleefde Deportivo Alavés een bijzonder grijs bestaan. Meer dan veertig jaar speelde de club geen enkel seizoen in de hoogste divisie. Daarentegen zakte het team wel meermaals op de ladder van het Spaanse voetbal, met het seizoen 1970-1971 als dieptepunt. Dat jaar bivakkeerde Deportivo Alavés op regionaal niveau. Met ups en downs wist de club aan het einde van de twintigste eeuw weer op te klimmen naar de Primera División.

Het kampioenschap van 1998 in de Segunda División bracht Deportivo Alavés na 42 jaar terug in de hoogste klasse van Spanje. Een zestiende plaats op de ranglijst volstond voor lijfsbehoud. Dit succes zorgde voor frisse moed binnen de selectie, dat in 2000 versterking kreeg van Jordi Cruijff. De zoon van voetballegende Johan Cruijff speelde in een tijdsbestek van drie seizoenen in totaal 110 officiële wedstrijden voor de club (twaalf doelpunten). Eén van die doelpunten maakte hij in de verloren UEFA Cup-finale van 2001.

Grote terugval

Aan het begin van de 21ste eeuw draaide Deportivo Alavés mee in de subtop van Spanje. De club eindigde achtereenvolgens als zesde, tiende en zevende. Los Babazorros hadden het goed voor elkaar, maar in 2003 eindigde het LaLiga-avontuur abrupt door als negentiende te eindigen. Deportivo Alavés had ditmaal maar twee seizoenen nodig om een comeback in de hoogste klasse af te dwingen. Een succesvolle rentree bleef echter uit, want in 2006 degradeerde men opnieuw.

Deportivo Alavés wist deze klap niet goed te verwerken en draaide ook in de Segunda División mee in de onderste regionen. In 2009, slechts acht jaar na de historische UEFA Cup-finale, daalde men zelfs af naar het derde niveau van Spanje. In de Segunda División B draaide het team wel weer mee in de strijd om promotie. Deportivo Alavés bracht de glimlach terug door in 2013 het kampioenschap te bemachtigen.

LaLiga-comeback

In 2016 bemachtigde Deportivo Alavés eveneens de Segunda División-titel. Ditmaal wist de club het zes seizoenen vol te houden in LaLiga, met een negende plaats in 2017 als hoogtepunt. In 2022 moest men opnieuw een degradatie slikken, maar ditmaal bleef de schade beperkt. Deportivo Alavés keerde in het seizoen 2023-2024 alweer terug in de hoogste klasse. In de play-offs om promotie rekende men achtereenvolgens af met SD Eibar (halve finale) en Levante (finale).

Spelers Deportivo Alavés vieren een feestje
Spelers van Deportivo Alavés na een zege in 2024 (Pro Shots)

Deportivo Alavés vierde de comeback in LaLiga met een tiende plaats.

Rivaliteit

De regio Baskenland telt een aantal voetbalclubs op profniveau. Naast Deportivo Alavés gaat het om teams als Athletic Bilbao, SD Eibar, Osasuna en Real Sociedad. Dit zorgt logischerwijs voor rivaliteit, al denkt men bij de Baskische derby vooral aan de clash tussen Bilbao en Sociedad.


Deportivo Alavés in Europees clubverband

In het seizoen 2000-2001 speelde Deportivo Alavés voor het eerst een officiële wedstrijd buiten Spanje. In de UEFA Cup rekende de club achtereenvolgens af met Gaziantepspor, Lillestrøm SK, Rosenborg BK, Internazionale, Rayo Vallecano en 1. FC Kaiserslautern, maar de finale tegen Liverpool ging verloren. Het betrof wel een van de meest legendarische finalewedstrijden uit de geschiedenis: 4-5. Het winnende doelpunt betrof een eigen doelpunt in de verlenging, nadat Jordi Cruijff de 4-4 maakte in de 89ste minuut.

Deportivo Alavés mocht het in het seizoen 2002-2003 nogmaals proberen in de UEFA Cup. In de eerste ronde werd overtuigend afgerekend met Ankaragücü, maar in de tweede ronde bleek een andere club uit Turkije te sterk: Besiktas.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Deportivo Alavés gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Jordi Cruijff2000-2003
Richard Witschge2001-2002

Het stadion van Deportivo Alavés

Het Estadio Mendizorrotza is sinds april 1924 de thuisbasis van Deportivo Alavés. Na El Molinón (Sporting Gijón) en het Mestalla (Valencia) is dit het oudste voetbalstadion van Spanje. In honderd jaar tijd is het stadion meermaals gerenoveerd, waardoor de hedendaagse capaciteit op 19.840 plaatsen staat.

In 2016 kondigde Deportivo Alavés de plannen aan om een gemoderniseerd stadion te bouwen met een capaciteit van 28.400 plaatsen. Mede door de coronapandemie heeft dat project echter vertraging opgelopen.


Veelgestelde vragen over Deportivo Alavés

Wanneer is Deportivo Alavés opgericht?

Op 23 januari 1921

Wat is het adres van het Estadio Mendizorrotza?

Estadio Mendizorrotza
Cervantes Ibilbidea, 20, 01007 Gasteiz, Araba
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Mendizorrotza?

19.480 plaatsen

Wat is de website van Deportivo Alavés?

Klik hier om Deportivo Alavés online te bezoeken

Waar kan ik Deportivo Alavés vinden op sociale media?

Deportivo Alavés is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie