Real Sociedad

San Sebastian

Prijzenkast

2x landskampioen

3x Copa del Rey

1x Supercopa de España

3x Segunda División

Het laatste nieuws over Real Sociedad

Real Sociedad is een Spaanse voetbalclub uit San Sebastian. Thuiswedstrijden van Txuri-Urdin worden afgewerkt in het Estadio Anoeta, dat officieel bekend staat als de Reale Arena.

  • Real Sociedad werd in 1909 opgericht
  • Het Estadio Anoeta is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam luidt ‘Erreala’ of ‘Txuri-Urdin’
  • Real Sociedad veroverde twee landstitels
  • De Copa del Rey won men driemaal

Aan de basis van LaLiga

Real Sociedad werd op 7 september 1909 opgericht als Sociedad de Futbol. Al in de jaren daarvoor maakte San Sebastián voor het eerst kennis met de voetbalsport dankzij Britse arbeiders en studenten. Dit leidde in 1904 tot de oprichting van San Sebastián Recreation Club. In 1908 ontstond er een tweespalt binnen deze club, waardoor afvallige leden San Sebastian Football Club besloten op te richten. Dit team won in 1909 de Copa del Rey als Club Ciclista de San Sebastián.

Enkele maanden na de bekertriomf besloten selectiespelers een nieuwe voetbalclub op te richten: Sociedad de Futbol. Koning Alfonso XIII besloot in 1910 de Koninklijke status (‘Real’) toe te kennen, waardoor het team verder ging als Real Sociedad de Foot-ball. Sindsdien is de naam van de voetbalclub nog meermaals veranderd. In de jaren dertig stonden Txuri-Urdin enige tijd bekend als Donostia Football Club. Na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) nam men de hedendaagse naam aan: Real Sociedad de Fútbol.

In 1913 bereikte Real Sociedad voor het eerst de bekerfinale sinds de officiële oprichting. FC Barcelona trof een geduchte tegenstander, maar de Catalanen wisten na drie pogingen aan het langste eind te trekken (2-2, 0-1 en 1-2). Op dat moment was er nog geen sprake van een landelijke voetbalcompetitie. De Primera División ging in 1929 officieel van start. Dat was mede te danken aan de club uit San Sebastián, dat deel uitmaakte van de oprichters van LaLiga.

Real Sociedad-logo op vlag
Het logo van Real Sociedad op een vlag (Pro Shots)

Eerste LaLiga-jaren

Real Sociedad begon in 1929 op het één na hoogste niveau van Spanje. In Groep II van de Segunda División eindigden de Basken aan kop, maar in de promotiegroep eindigde het team onderaan. Een jaar later wist men alsnog op te klimmen op de Spaanse voetballader door als runner-up te eindigen in de eindronde. Op LaLiga-niveau wist de club een fraaie 2-0 zege te behalen op FC Barcelona. Het bleek een spaarzaam hoogtepunt voor Real Sociedad, dat in het debuutseizoen meteen degradeerde.

De promoties van 1943 en 1947 leverden een identiek beeld op. Real Sociedad bleek in de beginjaren te licht voor de Primera División, maar de Segunda División-titel van 1949 veranderde dat beeld. In 1950 wist de club voor het eerst in de geschiedenis lijfsbehoud af te dwingen in de hoogste divisie (achtste). In 1951 presteerde het team nóg beter door als vijfde te eindigen, met evenveel punten als de nummer vier FC Barcelona. De Catalanen bleken dat jaar te sterk in de Spaanse bekerfinale (0-3).

Real Sociedad groeide in de jaren vijftig uit tot een middenmoter in de Primera División. In 1957 en 1958 bereikte men de halve finale van de Copa del Rey, maar respectievelijk FC Barcelona en Real Madrid dwarsboomden een nieuwe finaleplaats. La Real degradeerde in 1962 na een verblijf van twaalf seizoenen uit de hoogste divisie van Spanje. Een flinke domper voor Real Sociedad, dat pas in 1967 een terugkeer wist af te dwingen als nummer één van de Segunda División.

Twee landstitels op rij

Zowel in 1969, 1976 als 1978 sneuvelde Real Sociedad in de halve finale van het Spaanse bekertoernooi. In 1981 en 1982 herhaalde dit feit zich, maar ditmaal was de teleurstelling minder groot. De Basken wisten geschiedenis te schrijven door de landstitel in twee opeenvolgende seizoenen te bemachtigen. In 1981 eindigden Real Madrid en Real Sociedad op gelijke hoogte, maar de underdog mocht zich op basis van onderling resultaat landskampioen noemen. Een jaar later eindigde FC Barcelona als runner-up op twee punten achterstand.

José María Bakero Escudero was één van de selectiespelers in de twee kampioensjaren van Real Sociedad. De aanvallende middenvelder speelde meer dan tweehonderd wedstrijden voor de club alvorens hij overstapte naar FC Barcelona (1988). Jesús María en Pedro Uralde kroonden zich op hun beurt tot clubtopscorer. In 1982 wist de Baskische formatie eveneens de Supercopa de España te veroveren dankzij een 4-1 overwinning op Real Madrid.

Real Sociedad veroverde in 1987 eindelijk weer eens de Copa del Rey door Atlético Madrid te verslaan vanaf de strafschopstip. De club maakte in 1988 kans op de dubbel, maar eindigde zowel in de competitie als de beker als runner-up. In het daaropvolgende seizoen zorgde Real Sociedad voor een trendbreuk door voor het eerst een speler zonder Baskische achtergrond te contracteren. Iers international John Aldridge werd overgenomen van het Engelse Liverpool. Dalian Atkinson van Sheffield Wednesday volgde in 1991 als eerste donkere voetballer.

Nieuw succes blijft uit

Real Sociedad verloor ondanks de trendbreuk geen glans. In 1998 en 2003 maakte de club opnieuw kans op het kampioenschap, maar men moest genoegen nemen met respectievelijk een derde en tweede plaats. Voormalig Eredivisie-spelers Sander Westerveld en Dmitri Khokhlov behoorden tot de selectie, net als Xabi Alonso, Nihat Kahveci en Darko Kovacevic. Alleen Roy Makaay (Deportivo La Coruña) en Ronaldo (Real Madrid) scoorden dat seizoen vaker dan het laatstgenoemde Sociedad-duo.

Na de tweede plaats van 2003 kreeg Real Sociedad te maken met tegenwind. In de vier daaropvolgende seizoenen hadden de Basken het zwaar, met de degradatie van 2007 als dieptepunt. De club keerde in 2010 als kampioen van de Segunda División terug in de hoogste divisie. Jagoba Arrasate leidde Real Sociedad in 2013 zelfs naar een nieuwe topvier-klassering in de Primera División. Hij werd in november 2014 ontslagen na een Europese nederlaag, maar zijn opvolger David Moyes hield het net geen jaar vol.

Sheraldo Becker (Real Sociedad)
Sheraldo Becker als speler van Real Sociedad (Pro Shots)

Bekerwinnaar in 2020

In het seizoen 2019-2020 behoorden smaakmakers als Martin Ødegaard en Alexander Isak tot de selectie. De Noor keerde na dat seizoen terug naar Real Madrid, waar de Zweed in 2022 voor een clubrecord naar Newcastle United transfereerde. Isak behoorde tot het team dat in 2021 de Copa del Rey veroverde dankzij een 1-0 overwinning op Athletic Bilbao. Mikel Oyarzabal maakte in Sevilla vanaf de strafschopstip het enige doelpunt van de wedstrijd. In 2023 volgde een nieuw hoogtepunt door als vierde te eindigen.

Rivaliteit

De regio Baskenland telt verschillende professionele voetbalclubs. Dé streekderby, ook wel Euskal Derbia of derbi Vasco genoemd, gaat evenwel tussen Athletic Bilbao en Real Sociedad. Beide clubs zijn al van oudsher aartsrivalen door de lange geschiedenis. In april 1909 stond de eerste clash op het programma en heeft in de loop der jaren veel sentiment opgebouwd. Een andere bijnaam voor deze wedstrijd is de AP-8 Derby, verwijzend naar de snelweg tussen beide steden.


Europees voetbal

Real Sociedad debuteerde in de jaren zeventig op het Europese podium. Als UEFA Cup-deelnemer maakte de Baskische club weinig indruk door al te vroeg te worden uitgeschakeld door Baník Ostrava (eerste ronde), Liverpool (tweede ronde) en Internazionale (eerste ronde). In de jaren tachtig kwam de club al beter voor de dag. Het beste resultaat bereikte men in het seizoen 1982-1983 door de halve finale van de Europacup I te bereiken. Hamburger SV blokkeerde een historische finaleplaats door over twee duels met 2-3 te winnen.

In het seizoen 2003-2004 debuteerde Real Sociedad in de Champions League. De club uit LaLiga overleefde de groepsfase als runner-up achter Juventus, maar in de achtste finale bleek Olympique Lyon de sterkste. In het seizoen 2022-2023 bleek de achtste finale opnieuw het eindstation door toedoen van AS Roma, alleen ditmaal met de Europa League als decor.

Balans tegen Nederlandse clubs

Real Sociedad speelde vooralsnog vier officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. In november 2020 bleven de Basken ongeslagen in het Europa League-tweeluik met AZ (1-0 thuis, 0-0 uit). Een seizoen later wist men ook PSV de baas te blijven (2-2 en 3-0).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Real Sociedad gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Sheraldo Becker2024-heden
Jeffrey Sarpong2010-2013
Sander Westerveld2002-2004

Het stadion

Het Estadio de Anoeta, dat vanwege commerciële redenen ook wel bekend staat als de Reale Arena, is sinds 1993 de thuishaven van Real Sociedad. Het stadion van de Basken biedt momenteel plaats aan 39.313 toeschouwers. Eerder was de club actief in het Estadio Ondarreta (1909-1913) en het Estadio Atotxa (1913-1993).

Het nationale team van Catalonië heeft meermaals gebruik gemaakt van het Estadio de Anoeta. Daarnaast maakte Athletic Bilbao tijdens het seizoen 2013-2014 eenmalig gebruik van deze locatie vanwege de bouw van het nieuwe San Mamés.


Veelgestelde vragen over Real Sociedad

Wanneer is Real Sociedad opgericht?

Op 7 september 1909

Wat is het adres van het Estadio de Anoeta?

Estadio de Anoeta
Anoeta Pasalekua, 1, 20014 Donostia, Gipuzkoa
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio de Anoeta?

39.313 plaatsen

Wat is de website van Real Sociedad?

Klik hier om Real Sociedad online te bezoeken

Waar kan ik Real Sociedad vinden op sociale media?

Real Sociedad is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 23 april 2024

Populaire spelers Real Sociedad

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie