Real Sociedad

San Sebastian

Prijzenkast

2x landskampioen

3x Copa del Rey

1x Supercopa de España

3x Segunda División

Het laatste nieuws over Real Sociedad

Real Sociedad is een Primera División-club uit de Baskische stad San Sebastian. De club speelt haar thuiswedstrijden in het bijna veertigduizend plaatsen tellende Estadio Anoeta, dat officieel het Reale Seguros Stadium heet.

  • Real Sociedad werd in 1909 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Estadio Anoeta
  • De bijnaam van de club luidt ‘Erreala’ of ‘Txuri-Urdin’
  • Real Sociedad werd tweemaal kampioen van Spanje
  • De Copa del Rey werd driemaal veroverd

Medeoprichter Primera División

Real Sociedad werd op 17 september 1909 opgericht als Sociedad del Futbol. De club ontstond uit een fusie tussen door Engelse immigranten opgezette voetbalclubs uit San Sebastian. Een jaar na de oprichting was San Sebastian de zomerhoofdstad van de stad en dat leidde ertoe dat koning Alfons XIII ertoe besloot om de titel Real (‘koninklijk’) toe te kennen aan de Baskische voetbalclub. Real Sociedad stond met clubs als FC Barcelona en Real Madrid aan de basis van de oprichting van de Primera División.

Real Sociedad is sinds de oprichting van de Primera División een vertrouwde naam geworden voor de Spaanse voetballiefhebbers. De Basken zijn weliswaar meermaals gedegradeerd, maar heel lang duurde een verblijf op het tweede niveau (de Segunda División) nooit.Sinds de promotie van 1949 heeft Real Sociedad maar twee periodes niet in de Primera División gespeeld: 1962-1967 en 2007-2010.

Alexander Isak met medespelers van Sociedad

De meest succesvolle periode dateert uit de jaren tachtig. Na achtereenvolgens als vierde en tweede te zijn geëindigd lukte het Real Sociedad om in 1981 en 1982 kampioen van Spanje te worden. De Basken hebben nadien nog wel een aantal goede pogingen gedaan om dat succes te evenaren, maar in 1988 en 2003 moest de club genoegen nemen met een tweede plaats in de Primera División.


Europees voetbal

Real Sociedad heeft zich in het verleden meermaals mogen tonen op het Europese strijdtoneel. De beste prestatie uit de clubgeschiedenis dateert van het seizoen 1982-1983. Als kampioen van Spanje mochten de Basken deelnemen aan de Europacup I, de voorloper van de Champions League. Ten koste van Víkingur Reykjavík, Celtic en Sporting Lissabon werd de halve finale bereikt, maar de latere winnaar Hamburger SV bleek over twee wedstrijden net te sterk (2-3).

In de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 trof Real Sociedad een Nederlandse tegenstander in de groepsfase van de Europa League. In 2020 was de Baskische club verantwoordelijk voor de eliminatie van AZ: een 1-0 zege en een 0-0 gelijkspel in de onderlinge wedstrijden bleek voldoende om de Alkmaarders een punt voor te blijven. In het daaropvolgende seizoen overkwam PSV een soortgelijk scenario door in de laatste groepswedstrijd met 3-0 te verliezen in het Estadio Anoeta.

Martin Ødegaard als speler van Real Sociedad

Nederlanders

Real Sociedad liet pas in 1989 het beleid los om alleen Baskische spelers te contracteren. Twee Nederlanders hebben daarvan geprofiteerd: Sander Westerveld (2002-2004) en Jeffrey Sarpong (2010-2013) stonden er allebei onder contract.

Laatste update: 19 december 2022

Populaire spelers Real Sociedad

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie