Athletic Bilbao

Bilbao

Prijzenkast

8x landskampioen

24x Copa del Rey

4x Supercopa de España

Het laatste nieuws over Athletic Bilbao

Athletic Bilbao, ook wel bekend als Athletic Club, is een Primera División-club uit de Spaanse stad Bilbao, in de regio Baskenland. De club speelt haar thuiswedstrijden in het nieuwe San Mamés (ruim 53.000 plaatsen).

  • Athletic Bilbao werd in 1898 opgericht
  • De club staat ook wel bekend als Athletic Club
  • De bijnaam van de Basken is ‘Los Leones’
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het nieuwe San Mamés
  • Athletic Bilbao werd acht keer kampioen van Spanje

Voetbaltrots van Baskenland

Athletic Bilbao werd in 1898 opgericht door Britse immigranten. Los Leones stonden in 1929 aan de basis van het ontstaan van de Primera División, de hoogste divisie van Spanje. De club uit Bilbao behoorde als voormalig Copa del Rey-winnaar tot de uitverkorenen om de nieuwe competitie in te luiden en is sindsdien nooit gedegradeerd. Alleen FC Barcelona en Real Madrid hebben ook alle Primera División-seizoenen meegemaakt.

FC Barcelona won het allereerste Primera División-seizoen door Real Madrid en Athletic Bilbao voor te blijven op de ranglijst. De Basken revancheerden zich door de nieuwe Spaanse competitie als eerste club tweemaal te winnen: in 1930 en 1931. Voor de Tweede Wereldoorlog werd Athletic Bilbao nog driemaal landskampioen: in 1934, 1936 en 1943. In de naoorlogse voetbalgeschiedenis lukte dat nog maar drie keer: in 1956, 1983 en 1984.

Met acht landstitels is Athletic Bilbao na Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid de meest succesvolle club van Spanje. Het laatste kampioenschap dateert dus alweer uit het seizoen 1983-1984, het jaar waarin de dubbel (landstitel en Copa del Rey) werd veroverd. Het Spaanse bekertoernooi werd al 24 keer een prooi, met ook de laatste triomf in 1984. Alleen Barcelona won de Copa del Rey vaker dan Athletic Bilbao.

Aritz Aduriz viert een treffer van Athletic Bilbao

Atlético Bilbao is een trotse uithanger van de Baskische cultuur. Sinds 1912 speelden er alleen maar Baskische voetballers voor de club. In de 21ste eeuw zijn de regels wel enigszins versoepelend door de Mexicaan Javier Iturriaga en de Venezolaan Fernando Amorebieta toe te laten tot de club, maar zij voldeden alsnog aan strenge criteria (een Baskische achtergrond).


Europees voetbal

Athletic Bilbao debuteerde in 1956 in een Europese competitie: de Europa Cup I. Een 5-3 zege op Manchester United bleek niet voldoende om de kwartfinale te overleven. In het seizoen 1976-1977 maakten de Basken indruk door clubs als AC Milan en FC Barcelona uit te schakelen in de UEFA Cup, maar een Europese hoofdprijs leverde dat niet op. Een 2-1 overwinning op Juventus bleek onvoldoende om de 1-0 nederlaag in Turijn weg te poetsen: op basis van uitdoelpunten ging de cup mee met Juventus.

In het seizoen 2011-2012 maakten de manschappen uit Bilbao opnieuw indruk in Europa. In de knock-outfase van de Europa League rekenden de Basken achtereenvolgens af met Lokomotiv Moskou, Manchester United, Schalke 04 en Sporting Portugal. In het Roemeense Boekarest mocht Athletic Bilbao strijden om de eerste Europese prijs uit de clubgeschiedenis, maar Atlético Madrid bleek een maatje te groot (0-3).

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie