Sevilla

Sevilla

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Sevilla

Sevilla is een Primera División-club uit de gelijknamige stad in Spanje. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, dat plaats biedt aan 43.883 mensen.

Sevilla werd op 25 januari 1890 opgericht. De club stuurde een brief naar Recreativo Huelva om dit moment te vieren middels een wedstrijd, welke op 8 maart 1980 met 2-0 werd gewonnen. Het is de eerste officiële wedstrijd uit de geschiedenis van het Spaanse voetbal. Pas in de loop der jaren werden steeds meer clubs opgericht, waaronder aartsrivaal Real Betis, waardoor er geleidelijk competitief kon worden gevoetbald in Spanje. Dat leidde in 1929 tot de oprichting van de Primera División.

In het seizoen 1934-1935 speelde Sevilla voor het eerst in de Primera División. Los Nervionenses werd een vertrouwde naam op het hoogste niveau van Spanje. Sevilla is slechts vier keer gedegradeerd (1968, 1972, 1997 en 2000), maar een verblijf in de Segunda División duurde nooit langer dan drie seizoenen. Na twee van de vier degradaties promoveerde de club zelfs al binnen een jaar.

Sevilla heeft ondanks de vele Primera División-seizoenen geen karrevracht aan prijzen binnen weten te slepen op het hoogste niveau van Spanje. De enige landstitel uit de clubgeschiedenis dateert al van het seizoen 1945-1946. De Copa del Rey werd vijfmaal een prooi: in 1935, 1939, 1948, 2007 en 2010. Dat is opmerkelijk te noemen gezien de prestaties in Europees verband.

Geen enkele club heeft de UEFA Cup annex Europa League vaker gewonnen dan Sevilla: zes keer. De eerste Europese voltreffer dateert weliswaar pas van 2006, maar in de daaropvolgende seizoenen was het regelmatig prijs. Ook in 2007, 2014, 2016, 2016 en 2020 ging de prijs mee naar Sevilla. Vooralsnog heeft Los Nervionenses alle Europese finales in eigen voordeel beslist. Dat mocht in 2020 deels op naam van Luuk de Jong worden geschreven, aangezien hij tweemaal scoorde in de finale tegen Internazionale (3-2 zege).

Luuk de Jong met de Europa League-trofee

Nederlanders

Met Luuk de Jong is één van de Nederlanders genoemd die het shirt van Sevilla heeft gedragen. De spits staat niet bekend als de meest succesvolle Sevilla-aanvaller aller tijden, maar zijn dubbelslag in de Europa League-finale heeft hem wel een prominente plek in de geschiedenisboeken opgeleverd. Na zijn vertrek naar PSV medio 2022 vertegenwoordigt alleen Karim Rekik de Nederlandse inbreng nog in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

In eerder stadium hebben meer landgenoten het shirt van Sevilla gedragen. Tarik Oulida, Khalid Boulahrouz, Hedwiges Maduro en Quincy Promes hebben er eveneens een verleden.

Laatste update: 20 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie