Dani Alves

Leeftijd: 40

Het laatste nieuws over Dani Alves

Dani Alves is een Braziliaanse rechtsback, die ook de Spaanse nationaliteit heeft. Hij is international van Brazilië en is momenteel clubloos na beschuldigingen van aanranding.

  • Alves is momenteel clubloos
  • De Braziliaan is verdachte in een aanrandingszaak
  • De rechtsback maakte vooral furore bij FC Barcelona
  • Ook kwam hij uit voor clubs als Sevilla, Juventus en PSG
  • Alves debuteerde in 2006 voor de nationale ploeg van Brazilië

Clubcarrière

Daniel Alves da Silva werd op 6 mei 1983 geboren in het Braziliaanse Juazeiro. Hij groeide op in een arm gezin. Er was maar één fiets beschikbaar, waardoor de minst energieke zoon negentien kilometer moest lopen om op school te komen. Zijn vader slaagde er desondanks in om in 1993 een eigen voetbalteam op te richten: Palmeiras de Salitre. Alves, die op jonge leeftijd verschillende baantjes had om zijn familie financieel te ondersteunen, speelde hier als aanvaller.

EC Bahia

Op dertienjarige leeftijd sloot Alves aan bij Juazeiro SC. In 1998 maakte hij de overstap naar EC Bahia, waar hij de jegdopleiding doorliep. Op 11 november 2001 debuteerde hij in de hoofdmacht van de Braziliaanse club in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Paraná Clube. Alves speelde hier zijn eerste 25 wedstrijden als professional.

Sevilla

In 2002 maakte Alves de overstap naar Europa. De Braziliaan koos voor het Spaanse Sevilla, dat hem huurde en later permanent aan boord haalde. In zijn beginperiode speelde hij nog rechts op het middenveld. Teamgenoot Sergio Ramos maakte in 2005 de overstap naar Real Madrid, waardoor de technische staf van Sevilla hem omturnde tot rechtsback. Ook bij andere clubs werd dat uiteindelijk zijn vaste positie.

Alves speelde 237 officiële wedstrijden voor Sevilla, waar hij vijftien doelpunten en dertig assists produceerde. Hij verkreeg tijdens deze periode ook zijn Spaanse paspoort. In de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 won hij de UEFA Cup met de Spaanse club. De Braziliaanse rechtsback won daarnaast de Copa del Rey, de Supercopa de España en de Europese Supercup met Los Nervionenses.

FC Barcelona

Alves groeide bij Sevilla uit tot een van de smaakmakers. Hij verdiende daarmee de interesse van FC Barcelona, waar hij in de zomer van 2008 voor circa dertig miljoen euro neerstreek. Op 13 augustus maakte de offensief ingestelde rechtsback zijn debuut in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen het Poolse Wisla Krakau (4-0 zege). Zijn competitiedebuut maakte de Braziliaan op 31 augustus op bezoek bij Numancia (1-0 nederlaag).

Bij FC Barcelona kwam Alves terecht in een van de beste clubteams aller tijden. Trainer Pep Guardiola kon naast de Braziliaanse vleugelverdediger een beroep doen op spelers als Gerard Piqué, Carles Puyol, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Thierry Henry, Samuel Eto’o en natuurlijk Lionel Messi. Het Catalaanse team maakte de hoge verwachtingen in het debuutseizoen van Alves waar door de landstitel, Copa del Rey én Champions League te winnen.

Het succesvolle seizoen 2008-2009 bleek een voorbode voor de rest van zijn periode bij FC Barcelona. Alves werd nadien nog zes keer landskampioen met de Catalanen, waar hij in 2011 en 2015 nogmaals de Champions League veroverde. De erelijst werd aangevuld met vier Spaanse Supercups, drie Spaanse bekers, drie Europese Supercups en het wereldkampioen voor clubs wist hij eveneens driemaal te winnen.

Juventus

Na acht seizoenen vertrok Alves bij FC Barcelona. De rechtsback koos voor een dienstverband bij Juventus, waar hij maar één van de twee contractjaren zou volbrengen. Na 33 officiële wedstrijden (zes doelpunten en zeven assists) en het veroveren van de Italiaanse dubbel liet hij zijn contract alweer ontbinden. De Oude Dame verloor dat seizoen de Champions League-finale van Real Madrid (1-4).

Paris Saint-Germain

In de zomer van 2017 streek Alves neer bij Paris Saint-Germain. Bij de Franse topclub stond hij twee seizoenen onder contract. Met acht doelpunten en zeventien assists in 73 gespeelde wedstrijden had de Zuid-Amerikaan zijn aandeel in het veroveren van diverse prijzen met de Parijzenaars: twee landstitels, één Coupe de France, één Coupe de la Ligue en één keer de Trophée des Champions.

São Paulo

Alves keerde in de zomer van 2019 terug naar Brazilië. De rechtsback sloot zich aan bij São Paulo, waar zijn verbintenis ruim twee jaar later werd ontbonden. In de tussentijd speelde hij 95 officiële wedstrijden voor de club (negen doelpunten en veertien assists). Alves won hier opnieuw een trofee: het Campeonato Paulista.

Terugkeer bij FC Barcelona

Er was Alves veel aan gelegen om met Brazilië deel te nemen aan het WK van 2022 in Qatar. Om die reden koos de 38-jarige rechtsback in november 2021 voor een terugkeer bij FC Barcelona, waar hij een contract tot de zomer van 2022 ondertekende. Trainer en oud-teamgenoot Xavi Hernández zag wel brood in de terugkeer van de geroutineerde verdediger, nadat diens voorganger Ronald Koeman hem nog een ‘nee’ had verkocht.

Alves zag het wel zitten om de samenwerking te verlengen, maar FC Barcelona ging daar niet in mee. Zodoende bleef de teller steken op een totaal van 408 officiële wedstrijden over twee periodes. Vooral het aantal assists mag indrukwekkend worden genoemd: 105. Zelf maakte Alves er 22 in het shirt van de Catalanen.

Club Universidad Nacional

Na afloop van het seizoen 2021-2022 sloot Alves zich aan bij de Mexicaanse topclub Club Universidad Nacional, dat ook wel bekend staat als UNAM Pumas. Met vijf doelpunten in dertien wedstrijden beleefde hij een uitstekende start. In januari 2023 werd de Braziliaan gearresteerd op verdenking van aanranding van een vrouw in een nachtclub in Barcelona, waarna de clubleiding zijn contract ontbond. In februari 2024 veroordeelde de Spaanse rechter hem tot een celstraf van 4,5 jaar.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Alves debuteerde op 10 oktober 2006 als A-international van Brazilië, dat Ecuador in een oefeninterland met 1-2 wist te verslaan. In 2007 won hij meteen zijn eerste hoofdprijs met de Seleção: de Copa América. Het Zuid-Amerikaanse kampioenschap van 2019 werd eveneens een prijs voor de Brazilianen, die de Confederations Cup van 2009 en 2013 eveneens wisten te winnen.

Met de Braziliaanse voetbalploeg was Alves actief op de WK’s van 2010, 2014 en 2022. Het wereldkampioenschap van 2018 ging door een knieblessure aan zijn neus voorbij. De eindzege behaalde hij niet op dit podium, maar de rechtsback werd in 2004 wel wereldkampioen met de Onder 20-selectie van Brazilië.

Alves was in 2020 als dispensatiespeler actief op de Olympische Zomerspelen. Met het Braziliaanse team veroverde hij de gouden medaille.

Laatste update: 2 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie