Sergio Busquets

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Sergio Busquets

Sergio Busquets is een Spaanse middenvelder. De international van Spanje speelde bijna zijn gehele profcarrière voor FC Barcelona, maar vertrok in de zomer van 2023 naar het Amerikaanse Inter Miami.

  • Busquets speelt momenteel voor Inter Miami
  • De middenvelder maakte jarenlang furore bij FC Barcelona
  • Hij won er onder meer de Champions League (3x) en Spaanse titel (9x)
  • Busquets speelde 143 interlands voor de Spaanse ploeg
  • Met Spanje werd hij zowel wereldkampioen als Europees kampioen

Clubcarrière

Sergio Busquets Burgos werd op 16 juli 1988 geboren in het Spaanse Sabadell, een stad in de buurt van Barcelona. Zijn vader Carles Busquets was in de periode 1990-1999 actief in de A-selectie van FC Barcelona. Senior was doelman van beroep en fungeerde in Camp Nou vooral als stand-in, maar mocht ook een aantal seizoenen zelf als nummer één onder de lat plaatsnemen. Later werd hij nog keeperstrainer bij de club waar zijn zoon furore maakte.

FC Barcelona

Busquets speelde in de jeugdteams van CD Badia del Vallès (1995–1996), CEF Barberà Andalucía (1996–1999) en UE Lleida (1999–2003). In 2003 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van FC Barcelona. De middenvelder speelde hier in de hoogste jeugdteams en werd daarmee klaargestoomd voor zijn debuut in de A-selectie. Het eerste optreden voor de Catalaanse voetbaltrots maakte hij op 13 september 2008 in de competitiewedstrijd tegen Racing Santander (1-1). Hij vormde een middenveld met Seydou Keita en Xavi Hernández, zijn latere hoofdtrainer.

(Pro Shots)

In de hoofdmacht van FC Barcelona wist Busquets in sneltreinvaart een vaste waarde te worden. De middenvelder tekende in december 2008 een nieuw contract dat hem tot de zomer van 2013 in Camp Nou zou houden en daarmee sprak de clubleiding het vertrouwen in hem uit. Het bleek een schot in de roos, aangezien hij samen met teamgenoten als Gerard Piqué, Jordi Alba, Xavi Hernández, Andrés Iniesta en Lionel Messi uitgroeide tot een invloedrijke groep binnen de selectie.

Busquets heeft in het shirt van FC Barcelona grote successen geboekt. Zijn erelijst in Catalaanse dienst is ronduit indrukwekkend te noemen. Barcelona veroverde sinds zijn debuut in september 2008 maar liefst negen landstitels, zeven Spaanse bekers, zeven Spaanse Supercups, drie Champions Leagues, drie Europese Supercups en drie wereldbekers voor clubteams.

Binnen FC Barcelona werd Busquets steevast gezien als het cement tussen de stenen. De middenvelder kwam echter niet in aanmerking voor individuele prijzen. Natuurlijk ging een groot aandeel Ballon d’Ors naar zijn toenmalig teamgenoot Lionel Messi, maar de Spanjaard haalde in zijn carrière überhaupt nog nooit de eerste twintig van het klassement.

(Pro Shots)

Het contract van Busquets bij FC Barcelona liep in de zomer van 2023 af. De Catalaanse club probeerde geruime tijd om hem te verleiden tot een nieuwe contractverlenging, maar uiteindelijk besloot hij geen gebruik te maken van deze mogelijkheid. Na 722 officiële wedstrijden (achttien doelpunten en 45 assists) maakte hij de overstap naar het Amerikaanse Inter Miami.

Inter Miami

Busquets maakte op 22 juli 2023 zijn debuut voor Inter Miami, dat Cruz Azul met 1-2 wist te verslaan. Op 20 augustus won hij de eerste prijs uit de clubgeschiedenis met zijn nieuwe team: de Leagues Cup.


Interlandcarrière

Busquets maakte op 28 december 2008 zijn debuut voor het Catalaanse elftal, dat Colombia met 2-1 wist te verslaan. De middenvelder van FC Barcelona is sindsdien vaker in actie gekomen voor het regionale team, maar dat weerhield hem er niet van om ook uit te komen voor de nationale ploeg van Spanje. Zijn officiële interlanddebuut maakte Busquets op 1 april 2009 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (1-2 overwinning). Nog datzelfde jaar won hij zijn eerste trofee met Spanje: de Confederations Cup.

(Pro Shots)

Spanje was in de eerste jaren van zijn interlandcarrière absolute wereldtop. De Spanjaarden waren in de zomer van 2008 al Europees kampioen geworden, maar ook het WK 2010 en het EK 2012 werden toegevoegd aan de prijzenkast. Busquets stond in de basis tijdens de WK-finale tegen het Nederlands elftal (1-0 overwinning na verlenging) en de EK-finale tegen Italië (4-0 overwinning). Het succes van Spanje kon deels worden toegeschreven aan FC Barcelona, waar naast Busquets meer sterkhouders furore maakten.

Na het EK van 2012 eindigde het succesverhaal van Spanje. De nationale ploeg kon in de daaropvolgende tien jaar nog steeds beschikken over fantastische spelers, maar verder dan de halve finale van het EK in 2021 reikten de Spanjaarden niet. Het WK van 2022 eindigde door toedoen van Marokko zelfs al in de achtste finale. Na Pablo Sarabia en Carlos Soler faalde ook Busquets vanaf de penaltystip, waardoor de strafschoppenserie in een roemloze 3-0 nederlaag eindigde. De routinier kondigde na het WK zijn afscheid als international aan. De teller stond op dat moment op 143 interlands (twee doelpunten).

Laatste update: 26 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie