Van der Gijp doet onthulling over Gullit én Frenkie de Jong

Foto: Van der Gijp doet onthulling over Gullit én Frenkie de Jong

René van der Gijp en Ruud Gullit discussiëren met enige regelmaat over Frenkie de Jong. Dat vertelt de voetbalanalist in de podcast KieftJansenEgmondGijp. Daaruit blijkt dat Gullit niet direct groot fan van De Jong is en hem helemaal niet zo’n bijzondere speler vindt.

Van der Gijp, Gullit en Kuijt in vertwijfeling over kwaliteiten Frenkie de Jong

“Soms heb je van die spelers…”, begint Van der Gijp in de podcast. “Ik heb met Gullit vaak een discussie over Frenkie de Jong: hij vindt het niet veel. Dan zegt hij: ‘Hij gaat hem halen, hij loopt er even mee en dan speelt hij hem af.’ Hij vindt het allemaal wat te makkelijk.”

Volgens Van der Gijp kan een type als Jude Bellingham Gullit meer boeien. “Gullit kijkt graag naar middenvelders die beslissen.” Dirk Kuijt haakt op de discussie in. “Het punt bij Frenkie is vaak dat hij te weinig assists geeft of goals scoort, die kritiek krijgt Bellingham bij Real Madrid niet.” Dat vindt Van der Gijp te simpel. “Dat heeft Busquets ook nooit gedaan hè? Al vind ik wel dat Busquets altijd heel dwingend aanwezig was. Echt heel dwingend aanwezig.”

Kuijt ziet nog een ander verschil tussen Busquets en De Jong. “Uiteindelijk heeft Busquets alle prijzen gewonnen, waardoor hij die waardering ook krijgt. De Champions League, het WK en het EK.” Van der Gijp vindt De Jong een ander type dan Busquets en Bellingham. “Frenkie is niet de controleur die Busquets was, maar ook niet de Bellingham die in de zestien verschijnt en doelpunten maakt.”

Kritiek op functioneren Frenkie de Jong

Kuijt vindt Busquets ook een defensievere speler, maar snapt de kritiek op De Jong wel. “Hij was echt controlerend en kwam soms zelfs vanuit de verdediging het middenveld in. Ik vind Frenkie fantastisch, maar er zijn heel wat mensen die net als Ruud wat meer kritiek hebben. Hopelijk verandert dat na het EK.” Bij Ajax vond de oud-Feyenoord de middenvelder beter. “Toen was hij écht heel goed en kreeg hij wel die waardering. Bij Barcelona heb ik hem een stuk op vijf wedstrijden zien spelen waarna ik echt dacht: dit is niet normaal.”

Volgens Van der Gijp is het niet realistisch om dat elke wedstrijd van De Jong te verwachten. “Maar dat niveau gaat hij nooit in veertig van de zestig wedstrijden aantikken. Dat tikt hij maar een paar keer aan.” Volgens Kuijt kan dat net de oorzaak zijn van de twijfels over De Jong. “Misschien is dat precies het punt waardoor mensen nog niet helemaal overtuigd zijn.”

Is het rendement van Frenkie de Jong te laag?

  • Ja, absoluut
  • Nee, dat vind ik niet
691+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie