Jordi Alba

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Jordi Alba

Jordi Alba is een Spaanse linksback. De jeugdinternational van Spanje speelde geruime tijd voor FC Barcelona, dat hij in de zomer van 2023 inruilde voor Inter Miami.

  • Alba speelt momenteel voor Inter Miami
  • De linksback maakte jarenlang furore met FC Barcelona
  • Hij won in 2015 de Champions League
  • Alba veroverde met Barcelona zes landstitels en vijf bekers
  • In 2012 werd hij Europees kampioen met Spanje

Clubcarrière

Jordi Alba Ramos werd op 21 maart 1989 geboren in het Spaanse L’Hospitalet de Llobregat, onder de rook van Barcelona. Zijn voetbalcarrière ging in 1996 van start bij het lokale AC Hospitalense. In 1998 maakte de linkspoot de overstap naar de jeugdopleiding van FC Barcelona. Hij doorliep verschillende jeugdelftallen en droeg regelmatig de aanvoerdersband, maar zijn gebrek aan lengte werd hem uiteindelijk fataal. In 2005 werd zijn verblijf op het fameuze La Masia beëindigd.

Valencia

Alba speelde twee seizoenen voor UE Cornellà. In 2007 verdiende de linksback een kans bij Valencia, waar hij aanvankelijk in het tweede team (CD Mestalla) zijn voetbalkunsten vertoonde. In het seizoen 2008-2009 werd hij uitgeleend aan toenmalig Segunda División-club Gimnàstic de Tarragona. Alba speelde 36 wedstrijden (vier doelpunten) voor dit team.

In de zomer van 2009 streek Alba neer bij Valencia. De Catalaan speelde in het seizoen 2009-2010 in totaal 26 officiële wedstrijden, waaronder vijftien in de Primera División en negen in de Europa League. Alba veroverde in het tweede deel van het seizoen een vaste basisplaats en die status stond hij in de daaropvolgende seizoenen niet meer af. Zijn aandeel in Valencia-shirt steeg naar 110 officiële wedstrijden, zes doelpunten en acht assists.

(Pro Shots)

FC Barcelona

Met zijn prestaties bij Valencia bewees Alba het ongelijk van FC Barcelona. De Catalaanse topclub zag dit ook in en besloot hem in de zomer van 2012 terug te halen voor een transfersom van veertien miljoen euro. Op 19 augustus 2012 maakte de linkervleugelverdediger zijn officiële debuut in de thuiswedstrijd tegen Real Sociedad (5-1 overwinning). Hij speelde dat seizoen 44 officiële wedstrijden, waaronder zes confrontaties met aartsrivaal Real Madrid. In de returnwedstrijd van de Copa del Rey op 26 februari 2013 maakte hij één van zijn vijf doelpunten van het seizoen.

Real Madrid bleek in het seizoen 2012-2013 te sterk in de Copa del Rey en de Supercopa de España, maar FC Barcelona wist aan het langste eind te trekken in de Spaanse titelstrijd. De linksback is sindsdien nog viermaal landskampioen geworden met de Catalaanse club. In 2015, 2016, 2018, 2019 en 2023 om precies te zijn. Ook won hij vijf keer de Copa del Rey en vier keer de Supercopa.

Alba heeft de Champions League één keer gewonnen. In het seizoen 2014-2015 zegevierde FC Barcelona in de finale tegen Juventus (3-1). De linksback speelde de volledige wedstrijd tegen de Italiaanse topclub. Als beloning mocht de club strijden om het wereldkampioenschap voor clubteams en ook deze trofee werd toegevoegd aan de prijzenkast van de Catalaanse voetbalgrootmacht.

In dienst van FC Barcelona speelde Alba tot de zomer van 2023 in totaal 459 officiële wedstrijden (27 doelpunten). Door de toegenomen concurrentie was hij in zijn laatste periode niet langer onomstreden, waardoor hij zijn doorlopende contract liet ontbinden. Op 20 juli 2023 volgde hij oud-teamgenoten Lionel Messi en Sergio Busquets naar het Amerikaanse Inter Miami.

(Pro Shots)

Inter Miami

Alba debuteerde op 3 augustus 2023 voor Inter Miami, dat Orlando City SC met 3-1 opzij zette. Met zijn Amerikaanse broodheer won hij zeventien dagen later de eerste prijs uit de clubgeschiedenis: de Leagues Cup.


Interlandcarrière

Tijdens de kwalificatiefase voor het EK van 2012 maakte Alba zijn debuut als A-international van Spanje, tegen Schotland. Met een assist op David Silva wist hij meteen bij te dragen aan de 3-1 overwinning. Bondscoach Vicente del Bosque was zeer te spreken over de verrichtingen van de linksback, die werd opgenomen in de selectie voor de eindronde in Polen en Oekraïne. Hij speelde alle wedstrijden op dit toernooi, waaronder de met 4-0 gewonnen EK-finale tegen Italië. Op aangeven van Xavi Hernández maakte Alba kort voor rust de 2-0.

Spanje won dankzij de EK-triomf van 2012 drie opeenvolgende eindtoernooien. Het team begon dan ook met vertrouwen aan het WK van 2014, maar in de eerste groepswedstrijd tegen het Nederlands elftal werd meteen een blamerende nederlaag geleden: 5-1. De Spaanse voetballers verloren ook de tweede wedstrijd van Chili (0-2), waardoor de 0-3 overwinning op Australië er slechts eentje voor de statistieken werd. Al na de groepsfase werd de titelverdediger uitgeschakeld.

Alba was ook actief op de WK’s van 2018 en 2022, waar hij eveneens de EK’s van 2016 en 2021 meemaakte. Grote successen werden niet meer behaald door Spanje. In 2021 werd de EK-finale misgelopen door de verloren strafschoppenserie tegen de latere winnaar Italië. Alba nam zelf geen strafschop, maar pikte op dit toernooi wel een doelpunt mee in de kwartfinale tegen Zwitserland.

In 2023 won Spanje eindelijk weer een prijs. In Nederland werd de Nations League veroverd, met Alba als basisspeler.

Laatste update: 25 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie