Zwitserland

Bern

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Zwitserland

Het nationale team van Zwitserland is sinds 1905 actief en draagt de bijnaam Schweizer Nati, of kortweg La Nati. In het Alpenland zijn de wereldvoetbalbond FIFA (Zürich) en de Europese voetbalbond UEFA (Nyon) gevestigd.

  • Het nationale team van Zwitserland maakt deel uit van de SFV
  • De bijnaam van het team luidt ‘Schweizer Nati’ of ‘La Nati’
  • Zwitserland was twaalf keer actief op een WK
  • Vijfmaal mocht een ploeg worden afgevaardigd naar het EK
  • Het team wist nooit voorbij de kwartfinale te komen

Land van de voetbalfederaties

Zwitserland speelde op 12 februari 1905 de eerste officiële interland tegen Frankrijk. In Parijs werd een 1-0 nederlaag geleden. Tijdens het eerste WK in Uruguay ontbrak de nationale ploeg, maar het WK-debuut volgde vier jaar later alsnog. Na de groepsfase met Joegoslavië en Roemenië te hebben overleefd werd in de achtste finale afgerekend met Nederland (3-2), maar vervolgens bleek Tsjecho-Slowakije met dezelfde cijfers te sterk in de kwartfinale.

Ook in 1938 en 1954 werd Zwitserland in de kwartfinale uitgeschakeld. Het Alpenland wist deze lijn niet door te trekken. La Nati mocht in het restant van de twintigste eeuw nog driemaal aantreden op het wereldkampioenschap, waaronder de puntloze edities van 1962 en 1966. In 1994 volgde dan nog een deelname aan de achtste finale, maar daarna ontbrak het land weer op twee achtereenvolgende toernooien.

Doelman Yann Sommer tijdens EURO 2020

Vanaf het WK 2006 is Zwitserland weer een vaste deelnemer aan het WK. In 2006, 2014 en 2018 overleefden de Zwitsers telkens de groepsfase, maar achtereenvolgens Oekraïne (0-0, na strafschoppen), Argentinië en Zweden (allebei 0-1) bleken te sterk in die ronde. Zwitserland kwalificeerde zich eveneens voor het eindtoernooi van 2022 in Qatar, maar daarin bleek Portugal in de achtste finale veel te sterk: 6-1.

EK-geschiedenis

Zwitserland heeft geen rijke EK-geschiedenis. Het land heeft welgeteld vijf keer deelgenomen aan de Europese eindronde en de eerste drie edities (1996, 2004 en 2008) eindigden telkens al in de groepsfase. In 2020 werd het beste EK-resultaat in de Zwitserse voetbalgeschiedenis behaald door pas in de kwartfinale te worden uitgeschakeld door Spanje (na strafschoppen).

Laatste update: 6 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie