Portugal maakt er zes, hattrick Ronaldo-vervanger

Portugal heeft zich als achtste en laatste team geplaatst voor de kwartfinales van het WK. De Portugezen boekten een afgetekende overwinning op Zwitserland in de achtste finale: 6-1.

In aanloop naar dit WK-affiche ging er veel aandacht uit naar Cristiano Ronaldo. Niet alleen zou de 37-jarige steraanvaller op weg zijn naar een megadeal met Al-Nassr uit Saudi-Arabië (tweehonderd miljoen euro salaris per seizoen!), maar ook was bondscoach Fernando Santos niet erg te spreken over zijn gedrag tegen Zuid-Korea. Tegen Zwitserland bleken dat geen loze woorden: Ronaldo begon op de bank.

Het eerste kwartier leverde geen vuurwerk op, maar in de zeventiende minuut nam Portugal wel de leiding. Uitgerekend Gonçalo Ramos, de vervanger van Ronaldo, schoot de Portugezen op schitterende wijze op voorsprong. Doelman Yann Sommer probeerde de steenharde uithaal nog wel te pareren, maar de inzet bleek simpelweg te goed om te pareren.

Portugal loopt uit

Nog voor rust lukte het Portugal om afstand te nemen van Zwitserland. Een hoekschop werd door de 39-jarige Pepe tegen de touwen gekopt, waardoor hij na Roger Milla (42) de oudste doelpuntenmaker ooit is op een WK. Portugal had de wedstrijd al in de eerste 45 minuten kunnen beslissen, maar Ramos wist op aangeven van Bruno Fernandes niet de 3-0 op het bord te zetten. Althans, nog niet.

In de tweede helft kreeg Ramos het alsnog voor elkaar om Portugal naar een 3-0 voorsprong te loodsen. Raphaël Guerreiro maakte kort daarna zelfs de vierde goal. Even droomde Zwitserland nog van een historische comeback door dankzij Manuel Akanji de eer te redden, maar dat liet de Europees kampioen van 2016 niet toe. Sterker nog: Ramos besliste het duel definitief door zijn derde van de avond te maken.

Ronaldo werd tot enthousiasme van de Portugese fans nog wel ingebracht. De sterspeler scoorde prompt, maar hij werd teruggefloten vanwege buitenspel. De zesde goal viel in de slotfase alsnog via Rafael Leão.

Portugal stuit in de halve finale op het verrassende Marokko.

Scoreverloop: 1-0 (17′) Gonçalo Ramos, 2-0 (33′) Pepe, 3-0 (51′) Gonçalo Ramos, 4-0 (55′) Raphaël Guerreiro, 4-1 (58′) Manuel Akanji, 5-1 (67′) Gonçalo Ramos, 6-1 (90′) Rafael Leão