Granit Xhaka

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Granit Xhaka

Granit Xhaka is een Zwitserse middenvelder. In de zomer van 2023 verruilde hij Arsenal voor Bayer Leverkusen.

  • Xhaka speelt momenteel voor Bayer Leverkusen
  • De middenvelder kwam eerder uit voor FC Basel, Borussia Mönchengladbach en Arsenal
  • Hij won twee FA Cups en twee Engelse Supercups met ‘The Gunners’
  • In Zwitserland won Xhaka twee landstitels en één beker
  • Hij debuteerde in 2011 als international van Zwitserland

Clubcarrière

Xhaka werd op 27 september 1992 geboren in het Zwitserse Bazel. Zijn ouders zijn etnische Albanezen uit Kosovo. Zijn vader Ragip heeft zelfs opgesloten gezeten vanwege het voeren van campagne voor de onafhankelijkheid van Kosovo, vanuit de tijd dat het land nog tot Joegoslavië behoorde. “Als zijn zoon heeft dat verhaal mij heel diep geraakt. Het zit echt, echt in mijn hart”, verklaarde hij later tegenover The Guardian.

Xhaka is de jongere broer van Taulant Xhaka, die eveneens profvoetballer is geworden. De middenvelder is zelf getrouwd met het Albanese model Leonita Lekaj, met wie hij meerdere kinderen heeft.

FC Basel

De carrière van Xhaka ging in 2000 van start in diens geboorteplaats Bazel. De middenvelder werd aangemeld bij FC Concordia Basel, waar hij zich in de kijker speelde bij een van de grootste clubs van Zwitserland: FC Basel. In 2002 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van RotBlau.

Xhaka debuteerde op 28 juli 2010 als profvoetballer, in de met 0-2 gewonnen voorronde Champions League-wedstrijd tegen Debreceni VSC. In de 88ste minuut viel de middenvelder in voor Valentin Stocker en in blessuretijd maakte hij meteen zijn eerste doelpunt als prof. Xhaka speelde 67 officiële wedstrijden (drie doelpunten) voor FC Basel, waar hij twee landstitels en één beker veroverde.

Borussia Mönchengladbach

In de zomer van 2012 maakte Xhaka de overstap van FC Basel naar Borussia Mönchengladbach, dat zo’n 8,5 miljoen euro voor hem neertelde. De Zwitser maakte vier contractjaren vol bij de Bundesliga-club. Gedurende deze periode eindigden Die Fohlen tweemaal in de topvier van Duitsland. Xhaka kwam in totaal 140 keer in actie voor Gladbach (negen doelpunten).

Xhaka (rechts) met Martin Ødegaard

Arsenal

Xhaka verdiende na vier seizoenen bij Borussia Mönchengladbach een mooie transfer naar Arsenal, dat maar liefst 45 miljoen euro betaalde. De middenvelder maakte op 14 augustus 2016 zijn debuut in de met 3-4 verloren Premier League-wedstrijd tegen Liverpool. Xhaka veroverde een basisplaats bij de Londenaren, hoewel hij in zijn eerste seizoen meteen twee rode kaarten pakte.

Xhaka staat bekend als een fysiek harde voetballer, maar groeide desondanks tot een gewaardeerde schakel bij Arsenal. De teller liep op richting de driehonderd wedstrijden namens The Gunners. Met Arsenal heeft hij tweemaal de FA Cup en tweemaal de Engelse Supercup gewonnen. In 2023 voegde Xhaka bijna ook het kampioenschap toe aan zijn erelijst, maar de Londenaren verspeelden de titel in de eindfase van het seizoen aan Manchester City.

Bayer Leverkusen

In de zomer van 2023 nam Xhaka afscheid in Londen. Hij verruilde Arsenal voor Bayer Leverkusen, waar hij op 12 augustus debuteerde in de DFB-Pokal tegen FC Teutonia 05 (0-8 zege). Met Die Werkself wist de middenvelder zich in het seizoen 2023-2024 te mengen in de Duitse titelstrijd.


Interlandcarrière

In 2017 en 2022 is Xhaka uitgeroepen tot Zwitsers Voetballer van het Jaar. De middenvelder debuteerde al op 4 juni 2011 voor Zwitserland, in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland (2-2). Zijn oudere broer Taulant Xhaka heeft daarentegen gekozen voor een interlandcarrière namens Albanië. Op het EK van 2016 kwamen de broers elkaar zelfs tegen in de eerste groepswedstrijd.

(Pro Shots)

Xhaka is inmiddels op vijf eindtoernooien actief geweest: drie WK’s (2014, 2018, 2022) en twee EK’s (2016 en 2021). Op vier van de vijf toernooien werd Zwitserland in de achtste finale uitgeschakeld. Alleen op het EK van 2021 lukte het de Zwitsers om een ronde verder te komen, al moest Xhaka de kwartfinalewedstrijd tegen Spanje missen door een schorsing. Na strafschoppen werd zijn team uitgeschakeld.

Xhaka zorgde op het WK van 2018 voor ophef. De Arsenal-middenvelder vierde de gelijkmaker van Zwitserland tegen Servië (2-1 overwinning) met het zogeheten ‘Doppeladler’-gebaar (een verwijzing naar de Albenese afkomst), waar teamgenoot Xherdan Xhaqiri dat kort daarna dunnetjes over besloot te doen. De FIFA besloot beide internationals van Zwitserland een boete van ruim 8.600 euro op te leggen vanwege deze provocatie.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie