Albanië

Tirana

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Albanië

Het nationale team van Albanië heeft twee bijnamen: Kuq e Zinjtë (‘De Rood-Zwarten’) en Shqiponjat (‘De Adelaars’). Het land is actief geweest op één eindtoernooi: het EK van 2016.

  • Het nationale team van Albanië maakt deel uit van de FSHF
  • De bijnaam luidt ‘Kuq e Zinjtë’ of ‘Shqiponjat’
  • Albanië was actief op het EK van 2016
  • Het team nam nog nooit deel aan een WK
  • De eerste interland dateert van 1946

Klaar voor tweede EK

In 1930 werd de Federata Shqiptare e Futbollit (FSHF) opgericht. De eerste interland volgde pas na de Tweede Wereldoorlog: een 2-3 nederlaag tegen Joegoslavië op 7 oktober 1946. In de jaren zestig deed het nationale team van Albanië voor het eerst een gooi naar deelname aan een grote eindronde, maar het EK van 1964 werd niet bereikt door toedoen van Denemarken.

Het nationale team van Albanië kwalificeerde zich niet voor de EK’s van 1968 en 1972, waar het überhaupt niet deelnam aan de kwalificatie voor de Europese eindrondes van 1976 en 1980. Na de terugkeer in het kwalificatietraject eindigde het Albanese team doorgaans als vierde of vijfde in de groep.

EK-debuut

Albanië zorgde voor een trendbreuk in aanloop naar het EK van 2016. Met veertien punten eindigde de nationale ploeg als tweede achter Portugal, waardoor het rechtstreekse kwalificatie realiseerde voor de eindronde in Frankrijk. Na nederlagen tegen Zwitserland (0-1) en Frankrijk (0-2) werd afgesloten met een 0-1 overwinning op Roemenië. Tegen de gastheer werd ook bijna een resultaat afgedwongen, ware het niet dat Les Bleus in de absolute slotfase nog tweemaal wist te scoren.

In 2023 plaatste Albanië zich voor de tweede keer in de geschiedenis voor de Europese eindronde. In een kwalificatiegroep met landen als Polen en Tsjechië verzekerde het nationale team zich in de voorlaatste speelronde van deelname aan de eindronde van 2024 in Duitsland.

Het Albanese team wacht daarentegen nog altijd op een eerste WK-ticket. Voor de wereldkampioenschappen van 1986, 2018 en 2022 eindigde het team op een respectabele derde plaats in de groep, maar daarmee bleef deelname aan het eindtoernooi buiten bereik.

Ophef tegen Servië

Op 14 oktober 2014 leidde de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië tot een rel. Bij een 0-0 stand vloog een drone met Albanese vlag vlak voor rust het stadion in Belgrado binnen. Stefan Mitrovic plukte de vlag uit de lucht, waarna scheidsrechter Martin Atkinson de wedstrijd staakte. Spelers kregen het onderling met elkaar aan de stok en supporters raakten dusdanig emotioneel dat zij het speelveld bestormden. De internationals van Albanië zochten hun toevluchtsoord in de kleedkamer.

Ook na een afkoelperiode van een half uur waren de emoties aan Albanese zijde te groot. Atkinson kon niet anders dan de wedstrijd definitief staken. De UEFA oordeelde in het voordeel van Albanië, dat de reglementaire zege kreeg toegekend. Servië kreeg zelfs drie punten in mindering voor de wanordelijkheden op het veld, waardoor het team van Dick Advocaat nagenoeg werd uitgeschakeld voor deelname aan het EK van 2016. Albanië kwalificeerde zich daarentegen wel.

Laatste update: 18 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie