Roemenië

Boekarest

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Roemenië

Het nationale team van Roemenië draagt de bijnaam Tricolori, dat verwijst naar de driekleurige vlag (blauw-geel-rood). Het land is goed voor zeven WK-deelnames en vijf EK-deelnames.

  • Het Roemeense nationale team is onderdeel van de FRF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Tricolori’
  • Roemenië was zeven keer actief op een WK
  • Vijfmaal werd een ploeg afgevaardigd naar het EK
  • Het land wist nog nooit een kwartfinaleduel te winnen

Grote successen ontbreken nog

De Federatia Româna de Fotbal is verantwoordelijk voor de organisatie van het Roemeense elftal. De voetbalbond werd opgericht in 1909, maar de eerste officiële interland liet nog jaren op zich wachten. Op 8 juni 1922 stonden de Roemenen tegenover Joegoslavië. In Belgrado werd een 1-2 overwinning uit het vuur gesleept.

In het beginstadium stond het voetbaltoernooi van de Olympische Zomerspelen nog het hoogst aangeschreven. Roemenië debuteerde in 1924 op dit podium, maar in Parijs had het geen schijn van kans tegen het Nederlands elftal: 6-0. Na de openingstreffer van teamgenoot Albert Snouck Hurgronje nam Kees Pijl vier opeenvolgende doelpunten voor zijn rekening. Het zesde en laatste doelpunt kwam op naam van Jan de Natris.

WK-geschiedenis

In 1930 werd het allereerste WK voetbal georganiseerd. Het deelnemersveld bestond uit dertien landen, waaronder Roemenië. De openingswedstrijd tegen Peru werd in eigen voordeel beslist (3-1), maar tegen gastheer Uruguay werd het team vervolgens volledig overklast: 4-0. De Zuid-Amerikanen kroonden zich later tot de eerste wereldkampioen in de voetbalgeschiedenis.

In 1934 en 1938 was Roemenië eveneens actief op het WK, maar respectievelijk Tsjecho-Slowakije en Cuba (na verlenging) waren in de eerste ronde te sterk. Pas in 1970 kregen de Roemeense voetballers een nieuwe kans om zich te bewijzen op het wereldtoneel. Titelverdediger Engeland (0-1) en Brazilië (2-3) waren de betere in de groepsfase, waardoor de tussendoor geboekte 2-1 overwinning op Tsjecho-Slowakije niet toereikend bleek om door te stoten naar de knock-outfase.

Roemenië moest opnieuw twintig jaar wachten op een volgende WK-deelname. In 1990 werd de eerste ronde voor het eerst in de geschiedenis overleefd, maar in de achtste finale ging de strafschoppenserie tegen Ierland verloren. Voor Gheorghe Hagi betrof het zijn eerste eindtoernooi als international van Roemenië. De oud-speler van Real Madrid en FC Barcelona is nog altijd topscorer aller tijden van de nationale ploeg, al moet hij die status wel delen met Adrian Mutu (35 treffers).

Ook in 1994 en 1998 liet Roemenië zich gelden op het WK. In beide jaren werd de groepsfase van het wereldkampioenschap doorstaan. Op de eindronde van 1994 werd zelfs de achtste finale gewonnen ten koste van Argentinië (3-2), maar groter succes werd voorkomen door Zweden. Opnieuw bleek een penaltyserie het grote obstakel voor de Roemenen, die vier jaar later in de achtste finale verloren van Kroatië.

EK-geschiedenis

Roemenië heeft vooralsnog vijf keer mogen deelnemen aan het Europees Kampioenschap. In 1984 debuteerden de Roemenen op dit podium, maar al na de groepsfase zat het avontuur erop. Ook in 1996, 2008 en 2016 bleek het overleven van de groepsfase een te groot obstakel voor de Tricolori. Slechts één keer in de geschiedenis wist Roemenië de groepsfase van het EK te doorstaan, in 2000 om precies te zijn.

Uitgerekend in een groep met Portugal, Engeland en Duitsland werd op EURO 2000 een tweede plaats afgedwongen. Roemenië werd in de kwartfinale gekoppeld aan Italië, dat met 2-0 zegevierde en uiteindelijk zelfs de EK-finale wist te bereiken. Naast grote namen als Dan Petrescu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi en Adrian Mutu behoorden ook twee Ajax-spelers tot de selectie in 2000: doelman Bogdan Lobont en verdediger Cristian Chivu.


Balans tegen Oranje

Het Nederlands elftal kan prima statistieken overleggen tegen Roemenië. Beide landen stonden vooralsnog veertien keer tegenover elkaar, waarvan er tien in Nederlands voordeel eindigden. Driemaal eindigde een confrontatie onbeslist en slechts één keer wonnen de Roemenen. Alleen in de kwalificatiefase voor het EK van 2008 maakten de Oranje-internationals een misstap. Op 13 oktober 2007 maakte Dorin Goian het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.

De eerste wedstrijd tussen beide landenteams vond plaats de Olympische Spelen van 1924 (6-0 voor Nederland). Ook de vooralsnog laatste onderlinge wedstrijd werd een simpele prooi voor Oranje. In de vriendschappelijke wedstrijd in november 2017 maakten Memphis Depay, Ryan Babel en Luuk de Jong na rust het verschil: 0-3. Het betrof de laatste wedstrijd van Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal.

Laatste update: 25 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie