In gesprek met George Ogararu: “Dit is de kracht van Roemenië”

Foto: In gesprek met George Ogararu: “Dit is de kracht van Roemenië”

Ex-Ajacied George Ogararu is trots op wat het Roemeense voetbalelftal tot dusver heeft laten zien dit EK en kijkt uit naar de wedstrijd tegen Nederland. Aan de vooravond van de achtste finale tussen ‘zijn’ landen spraken wij met de oud-verdediger, die 11 interlands speelde.

Interview met George Ogararu: Roemeense oud-Ajacied

Op 24 maart 2005 speelde Ogararu zijn eerste interland voor Roemenië en wel tegen Nederland. Vanaf zijn vakantieadres in Griekenland kijkt hij vanavond met trots naar de verrichtingen van zijn land. Hij spreekt zelfs nog wat woordjes Nederlands, die hij in het gesprek met SoccerNews gebruikt. De Roemeen zegt met gemengde gevoelens te kijken naar het optreden van zijn nationale team. “Ze hebben ons tot nu toe laten zien dat ze heel erg gemotiveerd zijn voor dit EK. Drie of vier jaar geleden speelden basisspelers van nu nog in Jong Roemenië. Zij hebben laten zien dat ze een geweldige ontwikkeling hebben doorgemaakt. Het geeft vertrouwen voor de jeugd van het Roemeense voetbal. We weten dat we een moeilijke tegenstander krijgen vanavond en het zal niet makkelijk worden.”

Oranje mist sleutelspelers

Ogararu vindt niet dat Nederland slecht gespeeld heeft tot dusver. “Alleen tegen Oostenrijk was het niet goed en jullie missen een aantal belangrijke spelers dit toernooi.” Bij zijn geboorteland ziet de voormalig rechtsback een aantal duidelijke sterke punten: “Ik denk dat het een mix is tussen teamgeest en individuele kwaliteiten. Het team vecht samen, verdedigt samen en trekt samen ten aanval. Dit is onze grootste kracht. Van daaruit kunnen een aantal spelers ook hun individuele kwaliteiten laten zien.”

Ondanks dat hij en zijn gezin momenteel op vakantie zijn in Griekenland, kijken ze de wedstrijd samen met veel Roemeense landgenoten. “Ik ben op een plek in Griekenland waar veel Roemenen vakantie vieren. Ik heb een compromis gemaakt met mijn familie. Mijn kinderen hadden nu graag in Duitsland geweest om naar de wedstrijd te kijken, maar ik moet de rest van mijn familie ook tevreden houden. We kijken dus vanaf ons vakantieadres met zoveel mogelijk landgenoten.”

Het Roemeense volk is trots

Ogararu zelf is tijdens de groepsfase ook sfeer wezen proeven in de stad Boekarest. “We hebben zolang niet deel kunnen nemen aan een groot toernooi. Wat er nu gebeurt is heel bijzonder. Na de wedstrijd in de groepsfase tegen Slowakije ben ik ook gaan kijken op een plein in het centrum van Boekarest. Ik wilde er onderdeel van zijn. De mensen hier hebben lang moeten wachten na het succes van 1994 (Roemenië bereikte toen de kwartfinale op het WK in de Verenigde Staten, red.). Ook toen kwamen mensen de straten op om het succes te vieren toen Roemenië het zo goed deed tijdens de Gouden Generatie met onder andere Gheorghe Hagi. Mochten we van Nederland winnen, dan ben ik zeker dat hetzelfde gaat gebeuren.” De 44-jarige Roemeen ziet verschillen, maar ook overeenkomsten met het befaamde elftal uit 1994: “Het is een andere periode, een ander team met een ander type voetbal, maar als zij vanavond doorgaan ten koste van Nederland, dan zullen ze net zo groot zijn als de jongens uit 1994.”

Oranje herbergt individueel gezien veel meer klasse dan Roemenië

Kijkend naar het Roemeense elftal, dan valt op dat er veel spelers bij kleinere clubs spelen of zelfs uitkomend in tweede divisies in Europa. Hoe kijkt Ogararu hiernaar? “De spelers die in lagere divisies spelen zijn wel de belangrijkste spelers bij hun clubs. Het zijn allemaal basisspelers. Daarnaast hebben we Radu Dragusin, die onder contract staat bij Tottenham Hotspur. Hij speelt daar helaas niet veel, maar je ziet nu wel de kwaliteiten die hij heeft. Ik ben er zeker van dat hij na dit EK meer aan spelen toe zal komen bij zijn club. Hij doet het fantastisch tot dusver. Ook oud-ADO Den Haag speler Andrei Rațiu (met het blauwe kapsel) doet het geweldig. Onze sterspelers zijn niet allemaal basisspelers bij hun clubs, maar presteren uitstekend dit EK. In vergelijking met Nederland is dit wel anders. Zij spelen allemaal bij topclubs en overwegend in de basis.”

“Nederland heeft geweldige namen als je ze individueel neemt. Jullie zijn alleen een beetje bang om het tweede garnituur een kans te geven. Maar je weet het nooit. Voetbal blijft voetbal en alles kan gebeuren. Elke bokser heeft vertrouwen voordat ie een klap krijgt. Wij Roemenen moeten zorgen dat we de eerste klap uitdelen tegen Nederland.”

Moet Ronald Koeman meer durf tonen?

  • Ja
  • Nee
70+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie