EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Oranje leert lessen na slecht begin (tegen Roemenië)

Foto: Oranje leert lessen na slecht begin (tegen Roemenië)

Het Nederlands elftal leverde op het moment dat het écht moest. Het eerder zo gevaarlijk ogende Roemenië werd gedegradeerd tot een figurant in een Oranje-show. De sfeer is omgeslagen dankzij 70 minuten dominant Nederlands voetbal. Daar had de ploeg van bondscoach Ronald Koeman wel een moment van brille van Cody Gakpo voor nodig. Oranje leert lessen, van veel positieve punten, maar de eerste 20 minuten mogen we niet vergeten.

Analyse Oranje: Nederlands elftal trekt lering uit wedstrijd tegen Roemenië, maar moet niet op achterstand komen

Want zo goed als we allemaal mogen geloven was het toch niet helemaal. Zo erkenden ook veel Oranje-internationals, die aan SoccerNews lieten weten dat er zeker nog verbeterpunten zijn. De weg naar de finale ligt weliswaar open, maar Nederland is nog niet het stabiele topland wat misschien lijkt na een dominante zege op Roemenië.

In de eerste 20 minuten was het aan de Roemenen te danken dat het nog 0-0 stond. Oranje verviel in dezelfde fouten als eerder en was slordig. De beginfase stond symbool voor hoe Oranje het EK in de groepsfase begonnen was. De agressiviteit die Koeman eigenlijk erin wilde krijgen werd te letterlijk genomen. Zo zagen we in de eerste minuut al aan de onzinnige tackle van Memphis Depay. Een alibi-tackle, wetende dat je er niets mee uithaalt, maar wel even laten zien dat je er bent. Niet erg effectief en het geeft te denken dat alleen als Oranje echt met de rug tegen de muur staat dat het die echte wil om te winnen kan opbrengen.

Cody Gakpo redt Oranje in beginfase

De zenuwen speelden ook een rol, want bijna ging het fout tegen de Roemenen. Dit Nederland moet niet op achterstand komen, want dan krijgen we scenario’s zoals tegen Oostenrijk. Gefrustreerd en geforceerd op zoek gaan naar die gelijkmaker. Gelukkig heeft Oranje Cody Gakpo. Een echte toernooispeler die dus niet alleen floreert in groepsfases maar ook in een knock-outwedstrijd. Hij was de grote held door in de 20ste minuut naar binnen te trekken en verwoestend uit te halen. Een schreeuw van opluchting en alles viel als een blok van de schouders van de Oranje-spelers.

Wat volgde was een positieve Oranje-show, waarbij opeens bijna iedereen zijn niveau haalde of daar zelfs overheen ging. De grote man was niet alleen Gakpo met een goal en een vitale assist, waarbij hij op doorzettingsvermogen een bal binnenhield en de voor de geblesseerd geraakte Steven Bergwijn ingevallen Donyell Malen kon assisteren.

Bevrijde Xavi Simons laat middenveld in elkaar vallen

Ook Xavi Simons was, zeker volgens de bondscoach, de grote man. Hij leidde als vrije man op het middenveld vele aanvallen in en was mede verantwoordelijk voor de aanvalsdrift die eindelijk ook wat opleverde: 23 doelpogingen en 6 schoten op doel waren statistieken die een beetje in de buurt kwamen van die van topland Spanje eerder in de achtste finales. Simons leverde 2 assists en deed 2 pogingen op doel. Hij was de constante schakel tussen middenveld en aanval en overtrof de wederom niet helemaal lekker in de wedstrijd zittende Memphis Depay. De aanvalsleider is nu vooral de ideale bliksemafleider, waardoor Simons en ook Gakpo en Malen konden floreren.

Simons lijkt bevrijd van zijn Oranje-syndroom en zal die lijn proberen door te trekken. In de nabespreking zal Koeman ook wijzen op de middenveldsamenwerking die eindelijk in elkaar viel. Jerdy Schouten als de man die positionering op het veld lijkt te hebben uitgevonden en geweldig in de passing is.

Donyell Malen en Xavi Simons waren los tegen Roemenië, trekken ze dit door tegen Turkije?

Reijnders en Schouten vinden elkaar tegen Roemenië

Samen met Tijjani Reijnders heerste hij plots op het middenveld. 94 procent passnauwkeurigheid voor de PSV-middenvelder en pendelaar Reijnders deed het met 96 procent nog een tikje beter. Uitstekende statistieken voor een middenveld die eindelijk lijkt te werken. Zij zullen samen verder willen borduren om ook voor Turkije klaar te zijn. Joey Veerman kan als aanvallende passer dan vanaf de bank het verschil maken.

Malen zou in ieder geval niet meer vanaf de bank het verschil maken. Koemans plan viel eindelijk op zijn plaats met risico Steven Bergwijn in de ploeg. Malen liet zien dat ook zonder dat tactische foefje Oranje had kunnen spelen. Want ook Malen kan naar binnentrekken en tegen Turkije zit de zwakte niet op de linksback met de zeer aanvallend ingestelde Ferdi Kadioglu. De Borussia Dortmund-aanvaller werd geslachtofferd voor het tactische trucje van Koeman en de bondscoach zal blij zijn dat Malen het zo goed oppakte.

Kunnen Malen en Gakpo ook topverdediging uiteen rijten?

De aanvaller was veruit het gevaarlijkste sinds zijn entree na de rust en zou met Gakpo nu een zekerheidje moeten zijn. Met twee belangrijke doelpunten en net als Gakpo een 100 procent-score op de dribbels zouden de vleugels nu vast moeten staan. Malen en Gapo kunnen het elke tegenstander lastig maken. De vraag is alleen nog of zij samen met Simons, Reijnders en Depay ook de verdediging van een topland uiteen kunnen rijten.

Want na al deze geweldig positieve lessen zijn er dus nog wel wat verbeterpunten. De eerste 20 minuten dienen niet vergeten te worden. Hoe reageert het Oranje van nu op een achterstand. Zeker tegen een Turkije dat een handje ervan heeft om bij een voorsprong de boel met hand en tand te verdedigen, zoals ze lieten zien tegen Oostenrijk. Dit laatste lesje moet ook geleerd worden, want voorlopig blijft die onzekerheid binnen het Nederlands elftal. Mocht het met die veerkracht ook goed zitten en slaagt Oranje erin ook met een achterstand en gelijke stand hetzelfde voetbal op de mat te leggen als bij een voorsprong, alleen dan kan er echt naar die finale gekeken worden. Want een belangrijke les kan op het EK al snel een fatale les worden.

Wat gebeurt er als we tegen Turkije op achterstand komen?

  • Dan liggen we uit het EK
  • Dan buigen we de stand weer om
165+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie