Ierland

Dublin

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Ierland

Het nationale team van Ierland staat bekend als The Boys in Green. De Ieren kwalificeerden zich in 1988 voor het eerst voor een eindronde en hebben sindsdien nog vijfmaal een kwalificatiefase succesvol doorlopen.

  • Het Ierse nationale team maakt deel uit van de FAI
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Boys in Green’
  • De Ieren speelden driemaal op het WK
  • Ook was het land drie keer actief op een EK
  • Noord-Ierland geldt als aartsrivaal

Ierland heeft de gunfactor

In 1880 werd de IFA (Irish Football Association) opgericht en is daarmee een van de oudste voetbalbonden ter wereld. Met de oprichting van de Ierse voetbalbond werd ook een nationale ploeg in het leven geroepen. In 1882 werd de eerste interland gespeeld en dat leverde ook meteen de grootste nederlaag ooit op: 0-13 tegen Engeland. Deze wedstrijd werd afgewerkt in Belfast, waar Ierland de eerste decennia de meeste interlands afwerkte.

De opdeling van Ierland in 1920 had ook grote gevolgen voor het voetbal. De IFA maakte een duidelijke keuze voor Noord-Ierland, waardoor het onafhankelijke Ierland een nieuwe voetbalbond nodig had. In 1921 werd in Dublin de Football Association of Ireland (FAI) opgericht, waaronder een eigen competitie en een eigen nationale ploeg. Opmerkelijk genoeg bleef de naam van de Noord-Ierse voetbalbond ongewijzigd.

Na de opdeling konden Ierse voetballers uitkomen voor zowel de IFA als de FAI. Er werden pogingen ondernomen om beide voetbalbonden samen te smelten, maar in de jaren vijftig mislukte dit definitief. De wereldvoetbalbond FIFA dwong spelers vanaf dat moment om voor één land te kiezen. De Ierse vrijstaat werd vanaf dat moment ingeschreven als Republic of Ireland, waar Noord-Ierland officieel als Northern Ireland in de boeken werd opgenomen.

WK-geschiedenis

In 1930 werd het eerste WK voetbal ooit georganiseerd. Ierland was geen deelnemer, maar vanaf het WK van 1934 werd de nationale ploeg ingeschreven voor de kwalificatiefase. Succesvol waren de Ieren geenszins. Keer op keer slaagden The Boys in Green er niet in om zich door de kwalificatiefase te worstelen. Wel werd op 21 september 1949 een eerste grote succes gerealiseerd: buurman Engeland werd op Goodison Park in Liverpool met 0-2 verslagen.

Ierland had bijna vijftig jaar nodig om de WK-kwalificatiefase te overleven. Na een 0-0 gelijkspel tegen aartsrivaal Noord-Ierland, een 2-0 nederlaag tegen Spanje en een 0-0 gelijkspel tegen Hongarije leek ook het WK van 1990 een moeilijk verhaal te worden, maar vanaf dat moment begon het te lopen. Na een 1-0 overwinning op Spanje werden de resterende kwalificatieduels allemaal in winst omgezet, waaronder de thuiswedstrijd tegen de Noord-Ieren (3-0). Als nummer twee werd een WK-ticket veroverd.

Op het WK van 1990 werd Ierland ingedeeld in een groep met Engeland, Nederland (op dat moment Europees kampioen) en Egypte. De Ieren speelden in de groepsfase telkens gelijk en wist als nummer twee door te stoten naar de knock-outfase. Op Italiaanse bodem eindigde ook de clash met Roemenië gelijk, maar de strafschoppenserie bracht de manschappen van Jack Charlton alsnog naar de laatste acht. In de kwartfinale tegen Italië bleek een treffer van Salvatore Schillaci fataal voor Ierland.

In 1994 was Ierland opnieuw actief op het wereldkampioenschap. De Ieren namen revanche op Italië door in de eerste groepswedstrijd met 0-1 te winnen. Mexico bleek vervolgens met 2-1 te sterk, maar een doelpuntloos gelijkspel tegen Noorwegen volstond vervolgens om door te stoten op het WK in de Verenigde Staten. De achtste finale eindigde door toedoen van Dennis Bergkamp en Wim Jonk in een 2-0 overwinning voor het Nederlands elftal.

Roy Keane is Mark van Bommel te slim af (Pro Shots)

De derde en vooralsnog laatste WK-deelname van Ierland dateert van 2002. Waar de Ieren in 1990 en 1994 tijdens het WK tegenover Nederland stonden, daar kwamen beide landen elkaar nu al in de kwalificatiefase tegen. Na een 2-2 gelijkspel in Amsterdam eindigde het weerzien op Lansdowne Road (Dublin) in een 1-0 overwinning. Het doelpunt van Jason McAteer bleek fataal voor het Oranje van Louis van Gaal, waardoor Ierland als nummer twee de eindronde bereikte.

Met vijf punten overleefde Ierland de groepsfase van het WK, waaronder een 1-1 gelijkspel tegen Duitsland. In de achtste finale maakte Robbie Keane in extremis de gelijkmaker tegen Spanje (1-1) en dus moest een strafschoppenserie de winnaar bepalen. De Spanjaarden faalden bij twee van de drie pogingen, maar Ierland liet er zelfs drie onbenut: Matt Holland, David Connolly (ex-Feyenoord en Excelsior) en Kevin Kilbane.

Ierland deed een serieuze gooi naar het WK van 2010. De Ieren bereikten de play-offs. Na een 0-1 nederlaag in Dublin werd de returnwedstrijd tegen Frankrijk met 0-1 gewonnen, maar in de verlenging ging het alsnog mis door een treffer van William Gallas. Voorafgaand aan diens rake kopbal maakte Thierry Henry overduidelijk hands, maar de arbitrage greep niet in en dat werd Ierland fataal. Deze arbitrale misser was één van de redenen om de VAR te introduceren in de voetbalsport.

EK-geschiedenis

Ierland is vooralsnog driemaal actief geweest op het Europees Kampioenschap. In 1988 vond de primeur plaats in West-Duitsland. Ierland won de eerste EK-wedstrijd ooit door uitgerekend Engeland te verslaan (0-1), waarna een 1-1 gelijkspel tegen de Sovjet-Unie een goede uitgangspositie tot stand bracht. Een gelijkspel tegen het Nederlands elftal had volstaan voor de volgende ronde, maar een door Wim Kieft van richting veranderd schot bleek fataal. De rest is geschiedenis: Oranje bereikte de finale en zegevierde.

Ierland was ook actief op de EK’s van 2012 en 2016. Op de eindronde van 2012 had Ierland niets te vertellen: Kroatië (1-3), Spanje (0-4) en Italië (0-2) bleken allen te sterk. Toch zorgden The Boys in Green voor één van de mooiste beelden op het EK. Tijdens de groepswedstrijd tegen Spanje werd door duizenden Ieren bij een 0-4 achterstand het protestlied The Fields of Athenry ten gehore gebracht. Het fragment werd ook door NOS-gasten tot hoogtepunt gekroond.

Ook tijdens het EK 2016 in Frankrijk zorgden de Ierse supporters voor mooie beelden. Met vier punten wist het nationale team ditmaal zelfs door te dringen tot de achtste finales, maar als nummer drie van Groep E zat er vervolgens niet meer in. Een dubbelslag van Antoine Griezmann bezorgde Frankrijk een 2-1 overwinning.

Laatste update: 20 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie