Noord-Ierland

Belfast

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Noord-Ierland

Het nationale team van Noord-Ierland is actief onder de bijnaam Green & White Army. Het land was driemaal actief op een WK en noteerde één EK-deelname.

  • Het Noord-Ierse team maakt deel uit van de IFA
  • De bijnaam van het team luidt ‘Green & White Army’
  • Noord-Ierland was driemaal actief op een WK
  • Eén keer was het land actief op een EK
  • George Best is de beste speler aller tijden van het land

In de geest van George Best

In 1880 werd de Irish Football Association (IFA) opgericht. De voetbalbond was aanvankelijk verantwoordelijk voor het complete Ierse deel van het eiland, maar na de onafhankelijkheid van de Ierse vrijstaat besloot de IFA zich te concentreren op Noord-Ierland. Tot 1950 bleef de IFA actief als ‘Ierland’, wat in het British Home Championship zelfs het geval bleef tot halverwege de jaren zeventig. Decennialang kon de voetbalbond ook nog spelers uit heel Ierland selecteren.

Ierland wilde halverwege de twintigste eeuw af van de toenmalige situatie. Het land stond voetballers niet langer toe om uit te komen voor Noord-Ierland, waardoor de IFA alleen nog spelers uit het noorden kon opstellen in interlandwedstrijden. In 1953 besloot de FIFA bovendien dat de naam Noord-Ierland moest worden gebruikt.

George Best geldt als beste speler ooit van Noord-Ierland (Pro Shots)

WK-geschiedenis

Noord-Ierland kreeg te maken met beperkingen, maar het nationale team bleef desalniettemin van behoorlijk niveau. De Green & White Army wist zelfs deelname af te dwingen voor het WK van 1958. Ten koste van Italië en Portugal werd de kwalificatiegroep in eigen voordeel beslist. Het WK-debuut bleek succesvol met een overwinning op Tsjecho-Slowakije (1-0) in de openingswedstrijd, waardoor een 2-2 gelijkspel tegen West-Duitsland volstond om door te stoten. Tussendoor verloren de Noord-Ieren nog wel van Argentinië (3-1).

Noord-Ierland werd in 1958 uitgeschakeld door Frankrijk, dat in de kwartfinale een maatje te groot bleek: 4-0. De tweede WK-deelname volgde in 1982, waar de Noord-Ieren de eerste groepsfase overleefden door groepswinnaar te worden dankzij een 0-1 overwinning op Spanje. In de tweede groepsfase werd in een groep met Frankrijk en Oostenrijk maar één punt behaald, waardoor het niet mocht deelnemen aan de knock-outfase.

Ook in 1986 mocht Noord-Ierland deelnemen aan het WK. Na een 1-1 gelijkspel tegen Algerije verloor het team achtereenvolgens van Spanje (0-2) en Brazilië (1-3), waardoor het avontuur ditmaal al in de eerste ronde werd beëindigd.

EK-geschiedenis

Tegenover drie WK-deelnames staat maar één EK voor Noord-Ierland. Alleen de kwalificatiefase voor het Europees Kampioenschap van 2016 werd in eigen voordeel beslist. Dankzij een 0-2 overwinning op Oekraïne overleefden de Noord-Ieren als nummer drie een groep met Duitsland en Polen, waardoor het in de achtste finale mocht aantreden tegen Wales. Een eigen doelpunt van Gareth McAuley maakte in de 78ste minuut het onfortuinlijke verschil: 0-1.

Tijdens het EK van 2016 kreeg Will Grigg geen enkele minuut speeltijd bij Noord-Ierland. Toch groeide hij uit tot de meest bezongen voetballer. De Noord-Ierse spits ontpopte zich tot cultheld dankzij een populaire stadionsong op de melodie van ‘Freed from Desire’ van Gala.


George Best

In 1964 maakte de beste speler van Noord-Ierland aller tijden zijn debuut voor de nationale ploeg. George Best speelde 37 interlands (negen doelpunten) voor de Noord-Ieren, maar speelde nooit op een grote eindronde. Hij groeide vooral uit tot een fenomeen in het shirt van de Engelse topclub Manchester United. Voor The Red Devils speelde Best 470 officiële wedstrijden (179 doelpunten).

Best werd dankzij zijn rebellerende gedrag ‘de vijfde Beatle’ genoemd. De Noord-Ier was eerlijk over zijn levensstijl: “Ik heb een boel geld uitgegeven aan drank, vrouwen en snelle auto’s. De rest heb ik verbrast.” In 2005 verslechterde zijn gezondheid, waardoor hij op 25 november van dat jaar overleed op slechts 59-jarige leeftijd. Hij werd begraven in Belfast.

Laatste update: 23 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie