Ronaldo laat zich weer gelden, Italië wint

Cristiano Ronaldo blijft op 38-jarige leeftijd van grote waarde voor de nationale ploeg van Portugal. Zondagavond maakte de aanvaller twee doelpunten in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg: 0-6.

Portugal werd in december op het WK uitgeschakeld door Marokko, waarna Ronaldo zich verbond aan Al-Nassr. Menigeen hield er rekening mee dat de geroutineerde Portugees zou afzwaaien als A-international. Tegen Luxemburg bewees de oud-speler van clubs als Real Madrid, Juventus en Manchester United nog altijd net zo gretig te zijn als voorgaande jaren.

Al na negen minuten wist Ronaldo de score te openen voor Portugal, al betrof het zeker niet de mooiste treffer uit zijn carrière. Nog voor rust wisten de Portugezen de score op te voeren naar 0-4. João Félix, Bernardo Silva en opnieuw Ronaldo zorgden ervoor dat er al na 31 minuten een grote marge was geslagen met het volstrekt kansloze Luxemburg.

Na ruim een uur werd Ronaldo afgelost door Gonçalo Ramos. Een minuut of tien later mocht ook Otávio zijn opwachting maken en hij nam het vijfde Portugese doelpunt voor zijn rekening. Rafael Leão faalde in de slotfase vanaf de penaltystip, maar wist de eindstand alsnog naar 0-6 te tillen.

Portugal komt daarmee op zes punten in de EK-kwalificatiefase. In dezelfde groep won Slowakije met 2-0 van Bosnië & Herzegovina, waar IJsland eerder op de avond gehakt maakte van Liechtenstein (0-7).

Groep C: Italië pakt eerste zege

Italië heeft de eerste driepunter in de kwalificatiefase te pakken. De Europees kampioen van 2021 begon de campagne met een 1-2 thuisnederlaag tegen Engeland, maar op bezoek bij Malta maakte het elftal van bondscoach Roberto Mancini geen fout: 0-2.

Vijftien minuten had Italië nodig om de leiding te nemen op Malta. Mateo Retegui brak de ban voor de Italianen, die twaalf minuten later al uitliepen naar een comfortabelere marge. Matteo Pessina bepaalde de eindstand op 0-2.

Overige uitslag: Noord-Ierland Finland 0-1 (Groep H)

Kan Ronaldo in 2024 nog uitblinken op het EK?