Rafael Leão

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Rafael Leão

Rafael Leão is een Portugese aanvaller. In de zomer van 2019 maakte hij de overstap van het Franse Lille OSC naar het Italiaanse AC Milan.

  • Leão speelt momenteel voor AC Milan
  • De aanvaller werd in 2022 landskampioen
  • Hij speelde eerder voor Sporting Portugal en Lille OSC
  • In 2021 debuteerde Leão als A-international van Portugal

Clubcarrière

Rafael Alexandre Conceição Leão werd op 10 juni 1999 op de aarde gezet in het Portugese Almada. Zijn geboorteplaats is door de Taag-rivier gescheiden met de hoofdstad Lissabon. De zoon van Angolese ouders speelde in zijn jeugdjaren achtereenvolgens voor Amora (2006-2007) en het Franse Foot 21 (2007-2008) alvorens hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Sporting Portugal. In Lissabon maakte Leão op 11 februari 2008 zijn debuut door Bryan Ruiz af te lossen in de competitiewedstrijd tegen CD Feirense (2-0 zege).

Lille OSC

Voor Sporting Portugal speelde Leão welgeteld vijf officiële wedstrijden. Na het seizoen 2017-2018 liet de aanvaller zijn contract verscheuren, nadat spelers en stafleden op het eigen trainingscomplex waren aangevallen door hooligans van de Portugese club. De Portugees vond in augustus 2018 onderdak bij het Franse Lille OSC, waar hij acht doelpunten produceerde in 26 officiële wedstrijden.

(Pro Shots)

AC Milan

Al na één seizoen bij Lille OSC stond AC Milan op de stoep voor de getalenteerde aanvaller. De Italiaanse topclub betaalde dertig miljoen euro voor Leão, exclusief bonussen. Leão kreeg in Milaan rustig de tijd om aan te haken. In zijn eerste twee jaar wist hij nog geen onuitwisbare indruk te maken, maar in het seizoen 2021-2022 had hij met elf doelpunten en tien assists in 34 competitiewedstrijden een groot aandeel in de behaalde landstitel.

AC Milan bleef prijsloos in het seizoen 2022-2023. Leão overtrof zich daarentegen met zestien doelpunten en vijftien assists in 48 officiële wedstrijden, waarvan het merendeel in de Serie A. Ook was hij verantwoordelijk voor het uitschakelen van Napoli in de Champions League, maar aartsrivaal Internazionale bleek in de halve finale een maatje te groot.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Leão heeft voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen gespeeld. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Portugal maakte de aanvaller op 9 oktober 2021 tijdens de oefeninterland tegen Qatar (3-0 overwinning). Als linksbuiten leverde de debutant meteen een assist op André Silva, die de eindstand op het scorebord zette. Leão speelde zich in 2022 definitief in de Portugese selectie en scoorde zelfs twee keer op het WK, waaronder de winnende treffer tegen Ghana (3-2) in de groepsfase.

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie