Tammy Abraham

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Tammy Abraham

Tammy Abraham is een Engelse aanvaller met Nigeriaanse roots. De international van Engeland maakte in de zomer van 2021 de overstap van Chelsea naar AS Roma.

  • Abraham speelt momenteel voor AS Roma
  • De aanvaller veroverde in 2022 de Conference League
  • Hij won in 2021 de Champions League met Chelsea
  • Abraham promoveerde met Aston Villa naar de Premier League
  • Hij debuteerde in 2017 als international van Engeland

Clubcarrière

Abraham werd op 2 oktober 1997 geboren in de Engelse hoofdstad Londen. Hij is de broer van Timmy Abraham, die op lager niveau eveneens het profvoetbal heeft bereikt. De rechtsbenige aanvaller doorliep vanaf 2004 de volledige jeugdopleiding van Chelsea.

Debuut voor Chelsea

Abraham maakte op 11 mei 2016 zijn debuut voor Chelsea, dat in de Premier League een 1-1 gelijkspel behaalde bij Liverpool. Interim-manager Guus Hiddink liet hem na 74 minuten invallen voor Bertrand Traoré. Vier dagen na zijn debuut mocht de aanvaller eveneens in actie komen tegen Leicester City (1-1).

Doorbraak bij Bristol City

In het seizoen 2016-2017 werd Abraham uitgeleend aan Bristol City. De aanvaller maakte op 6 augustus 2016 zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Wigan Athletic, dat met 1-2 werd verslagen. Drie dagen later maakte hij zijn eerste doelpunt als profvoetballer in de League Cup-wedstrijd tegen Wycombe Wanderers en behaalde daarmee de status van matchwinner. Op 13 augustus maakte Abraham zijn eerste twee doelpunten in het Championship, waarmee hij opnieuw een hoofdrol opeiste (1-2 zege op Burton Albion).

De Chelsea-huurling beleefde in het shirt van Bristol City zijn definitieve doorbraak. In 48 officiële wedstrijden maakte de spits maar liefst 26 doelpunten en daarnaast fungeerde hij er viermaal als aangever. Ondanks zijn scoringsdrift eindigden The Robins als zeventiende in het Championship.

Huurling bij Swansea City

Chelsea besloot Abraham in het seizoen 2017-2018 te verhuren aan een andere Premier League-club: Swansea City. Op 12 augustus 2017 maakte de aanvaller zijn debuut voor The Swans in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen Southampton. Tien dagen later maakte hij zijn eerste doelpunt voor de club uit Wales in de met 1-4 gewonnen League Cup-wedstrijd tegen MK Dons. Abraham scoorde vier dagen later voor het eerst in de Premier League en hielp zijn team daarmee aan een 0-2 zege.

Abraham beleefde met acht doelpunten en vijf assists uit 39 officiële wedstrijden een acceptabel seizoen bij Swansea City. De aanvaller speelde ongeveer de helft van de wedstrijden vanaf het eerste fluitsignaal. Hij kon echter niet verhinderen dat de club als achttiende eindigde en daarmee degradeerde naar het Championship.

Promotie met Aston Villa

Abraham speelde in de zomer van 2018 mee bij Chelsea, maar werd nog niet rijp bevonden om het volledige seizoen mee te draaien op Stamford Bridge. Om die reden werd de aanvaller uitgeleend aan Championship-club Aston Villa. Met 25 doelpunten en drie assists in 37 competitiewedstrijden bewees Abraham zijn meerwaarde voor The Villans. Indruk maakte de Londenaar vooral in de thuiswedstrijd tegen Nottingham Forest (5-5) door op 28 november maar liefst viermaal te scoren.

Met Aston Villa bereikte Abraham de play-offs om promotie naar de Premier League. In de eerste halve finale tegen West Bromwich Albion (2-1 zege) maakte de aanvaller zijn 26ste doelpunt van het seizoen. Zijn team won vervolgens ook de returnwedstrijd met 3-4, waardoor men het in de finaleronde mocht opnemen tegen Derby County. Met een 2-1 overwinning op Wembley promoveerde Villa naar de Premier League.

Goalgetter bij Chelsea

Abraham kreeg in het seizoen 2019-2020 de kans om zich te bewijzen bij Chelsea. In de eerste wedstrijden van het seizoen wist de aanvaller niet te scoren, maar in de derde speelronde van de Premier League raakte hij verlost van de hatelijke nul door tweemaal toe te slaan op bezoek bij Norwich City (2-3 overwinning). Abraham kreeg de smaak te pakken. Thuis tegen Sheffield United (2-2) maakte hij er opnieuw twee, waar hij op bezoek bij Wolverhampton Wanderers (2-5 zege) zelfs een hattrick produceerde.

Met achttien doelpunten en zes assists sloot Abraham het seizoen 2019-2020 met een positief gevoel af. Een prijs leverde dat echter niet op, aangezien Chelsea in de FA Cup-finale moest buigen voor stadsgenoot Arsenal. The Blues verloren de FA Cup-finale van 2021 eveneens door toedoen van Leicester City, maar veroverden wel de Champions League door Manchester City met 1-0 te verslaan. Abraham maakte in het seizoen 2020-2021 twaalf doelpunten in alle competities.

Chelsea won in augustus 2021 de Europese Supercup door Villarreal na strafschoppen te verslaan. Abraham kwam niet in actie voor de Londenaren, die hem voor 41 miljoen euro naar AS Roma lieten verkassen. Hij bleef daardoor steken op 82 wedstrijden namens Chelsea (dertig doelpunten).

In het shirt van AS Roma (Pro Shots)

Conference League-winnaar met Roma

Abraham debuteerde op 22 augustus 2021 voor AS Roma, dat een 3-1 overwinning behaalde op Fiorentina. De miljoenenaankoop liet zich meteen gelden met twee assists. Zeven dagen later maakte hij zijn eerste doelpunt voor de Romeinen op bezoek bij Salernitana (0-4). Met zeventien doelpunten uit 37 Serie A-wedstrijden liet de Engelsman een goede indruk achter. Ook maakte hij negen doelpunten in de Conference League. Abraham was daarmee onder meer verantwoordelijk voor de uitschakeling van Vitesse. In de met 1-0 gewonnen finale tegen Feyenoord scoorde hij daarentegen niet.

Met negen doelpunten en zeven assists in 54 officiële wedstrijden was Abraham in het seizoen 2022-2023 iets minder op schot voor AS Roma. In de laatste wedstrijd van het seizoen liep hij een zware knieblessure op tegen Spezia (2-1 zege), waardoor het restant van 2023 aan zijn neus voorbij ging.


Interlandcarrière

Abraham, die verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen doorliep, maakte op 10 november 2017 zijn debuut voor Engeland. Onder bondscoach Gareth Southgate kreeg de spits bijna een uur speeltijd tegen Duitsland (0-0). Pas ruim twee jaar later, op 14 november 2019, maakte hij tegen Montenegro (7-0 zege) zijn eerste doelpunt voor The Three Lions. Abraham was vooralsnog niet op een grote eindronde actief.

Laatste update: 9 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie