Rui Patrício

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Rui Patrício

Rui Patrício is een Portugese doelman. Hij is international van Portugal en staat sinds de zomer van 2021 onder contract bij het Italiaanse AS Roma.

  • Patrício speelt momenteel voor AS Roma
  • De doelman won in 2022 de Conference League
  • Hij speelde eerder voor Sporting Portugal en Wolverhampton Wanderers
  • Patrício debuteerde in 2010 als A-international van Portugal
  • Hij werd Europees kampioen en Nations League-winnaar met zijn land

Clubcarrière

Patrício werd op 15 februari 1988 geboren in het Portugese Leiria. In 1997 sloot hij zich aan bij Leiria Marrazes, waar hij in zijn beginperiode als spits fungeerde. Later werd hij omgeturnd tot doelman en als twaalfjarige werd hij ontdekt door scouts van Sporting Portugal. Bij de topclub uit Lissabon doorliep hij de jeugdopleiding.

Sporting Portugal

Op 19 november 2006 debuteerde Patrício onder de lat in de A-selectie van Sporting Portugal. In de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen CS Marítimo stopte hij een kwartier voor tijd een strafschop van de Braziliaan Kanú. Het betrof zijn enige wedstrijd van het seizoen op het hoogste niveau, maar hij gaf daarmee wel meteen zijn visitekaartje af. In het daaropvolgende seizoen kwam dat tot uiting. Hij won de concurrentiestrijd in Lissabon.

Patrício bleef tot en met de zomer van 2018 actief voor Sporting Portugal. De doelman kwam 466 keer in actie (182 clean sheets) en won verschillende trofeeën met de club: driemaal de Taça de Portugal, driemaal de Supertaça Cândido de Oliveira en één keer de Taça da Liga. Alleen de Portugese landstitel ontbreekt vooralsnog op zijn erelijst. Sporting eindigde gedurende zijn verblijf in de hoofdmacht meermaals als tweede.

In mei 2018 werd de selectie van Sporting Portugal aangevallen door zo’n vijftig hooligans. De desbetreffende groep was niet te spreken over de prestaties van de spelers, waardoor Patrício, Bas Dost en hun teamgenoot fysiek werden belaagd. De doelman besloot in de daaropvolgende transferwindow te vertrekken.

Wolverhampton Wanderers

Patrício koos in de zomer van 2018 voor Wolverhampton Wanderers als nieuwe club. Op 11 augustus 2018 maakte hij zijn debuut voor de nieuwkomer in de Premier League tegen Everton (2-2). Voor zijn Engelse broodheer kwam hij in de daaropvolgende jaren tot een totaal van 127 wedstrijden, waarin hij 37 keer de nul hield. In 2020 verloor zijn team pas in de kwartfnale Europa League van de latere winnaar Sevilla (0-1).

(Pro Shots)

AS Roma

In de zomer van 2021 maakte Patrício voor ruim elf miljoen euro de overstap naar AS Roma. Op 19 augustus van dat jaar debuteerde hij in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen Trabzonspor (1-2 zege). De Romeinen kwalificeerden zich voor het hoofdtoernooi van het nieuwe Europese toernooi en bereikten meteen de finale. Patrício hield de nul tegen mede-finalist Feyenoord (1-0 zege) en had daarmee een belangrijk aandeel in het veroveren van de Conference League.

Patrício stond in het seizoen 2022-2023 in 51 officiële wedstrijden onder de lat bij AS Roma, waardoor hij in slechts twee jaar tijd de magische grens van honderd wedstrijden doorbrak. De doelman kon in de strafschoppenserie van de Europa League-finale tegen Sevilla geen heldenrol opeisen.


Interlandcarrière

Patrício debuteerde op 17 november 2010 in de nationale ploeg van Portugal. Tegen buurland Spanje werd een fraaie 4-0 overwinning behaald. De doelman veroverde een vaste basisplaats onder de lat en mocht in 2012 debuteren op een groot eindtoernooi: het EK in Polen en Oekraïne. Portugal bereikte de halve finale, maar verloor na strafschoppen van de latere winnaar Spanje.

Tijdens het WK van 2014 viel Patrício tijdens de groepsfase uit met een blessure. Zijn team werd meteen uitgeschakeld, maar nam revanche op het EK van 2016. Portugal won voor het eerst in de geschiedenis een grote eindronde door gastheer Frankrijk in de finale na verlenging op de knieën te krijgen: 0-1. In 2019 won Patrício ook de Final Four van de Nations League door Nederland met dezelfde marge te verslaan in de finale.

Patrício was ook actief op de WK’s van 2018 en 2022, alsmede het EK van 2021. De doelman verloor zijn basisplaats voorafgaand aan de play-offs voor het WK 2022 en moest daarom genoegen nemen met een reserverol in Qatar.

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie